"Άνθρωπον ουκ έχω..."

Την Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής και τα μηνύματά της, αναλύει σήμερα η Υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Αυτή την, τρίτη μετά το Πάσχα, Κυριακή, σύμφωνα με την κ. Φετουρή, η Εκκλησία συνεχίζει να διαμηνύει τα χαρμόσυνα μηνύματα της Ανάστασης. Ένα τέτοιο χαρμόσυνο μήνυμα, πνευματικής αυτή τη φορά, Ανάστασης, “κρύβεται” και μέσα στην Περικοπή, που μιλά για το θαύμα του Ιησού, ο οποίος σπλαχνίστηκε και θεράπευσε έναν παράλυτο άνθρωπο, στη λίμνη Βηθεσδά.

Όπως εξηγεί, τα νερά της λίμνης αυτής είχαν θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς Άγγελος Κυρίου, κατέβαινε από τους ουρανούς και τάραζε το νερό της, που έπειτα χάριζε θεραπεία στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, χιλιάδες κόσμου μαζεύονταν εκεί, περιμένοντας την έλευση του Αγγέλου.

Μέσα σε αυτό το πλήθος, βρισκόταν και ένας άνθρωπος παράλυτος. Όταν τον είδε ο Ιησούς, τον ρώτησε: «Θέλεις να θεραπευτείς;» και εκείνος απάντησε «Κύριε, δεν έχω κανέναν άνθρωπο δικό μου, για να με βάλει στην κολυμπήθρα, όση ώρα προσπαθώ να μπω στο νερό, πάντα κάποιος άλλος προλαβαίνει πριν από μένα». Τότε ο Ιησούς, τον διατάζει να σηκωθεί, να πάρει το κρεβάτι του και να περπατήσει, κι έτσι κι έγινε.

Σχολιάζοντας τα διαχρονικά μηνύματα αυτού του θαύματος, όπως η μοναξιά, στην οποία είχε καταδικαστεί αυτός ο άνθρωπος, αν και βρισκόταν ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, η κ. Φετουρή είπε:

«Το υπαίθριο αυτό “νοσοκομείο” της Βηθεσδά, ήταν ένα άσυλο ανιάτων. Εκεί πήγε ο Κύριος, εκεί έδωσε την Ανάστασή Του, στον παράλυτο 38χρονο αυτό άνθρωπο. Σήμερα, δεν νομίζετε ότι η κοινωνία μας, μοιάζει να είναι βαλτωμένη, σαν να βρισκόμαστε όλοι σε μία παραλυσία; Άλλος λίγο, άλλος πολύ, όλοι είμαστε σαν “νεκροί”. Ζούμε χωρίς κανένα όνειρο. Μας τα έχουν κλέψει. Μπορεί να διορθωθεί αυτό όμως, αρκεί να ακούσουμε τη φωνή του Χριστού».