194η Επέτειος Ευρέσεως της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Τα «Φαναράκια» φώτισαν Τήνο και Σύρο

  • Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2017 - 06:17

Ένα πολύχρωμο ποτάμι σε Τήνο και Σύρο σχημάτισαν και φέτος τα καθιερωμένα «Φαναράκια», στο πλαίσιο της επετείου της Ευρέως της Αγίας και Θαυματουργής Εικόνας της Ευαγγελιστρίας.

Η ιστορική αυτή επέτειος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, ανήμερα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Η εικόνα ανακαλύφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 1823, μετά από όνειρο της μοναχής Πελαγίας από το μοναστήρι της Παναγίας των Αγγέλων, στο Κεχροβούνι.

Χιλιάδες φανάρια κράτησαν στα χέρια τους οι μαθητές όλων των σχολείων της Τήνου, και μαζί τους ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, ο εκπρόσωπος του Επισκόπου των Ρ/Καθολικών Τήνου, οι Δήμαρχοι Τήνου και Μυκόνου, ο Έπαρχος Τήνου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, οι Διοικητές των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας στην Τήνο, Πολιτευτές των Κυκλαδων, οι εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Την έναρξη της παραδοσιακής αυτής ολόφωτης εκδήλωσης «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» έδωσαν από τα προπύλαια του Ιερού Ιδρύματος η Φιλαρμονική και ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Περιβολαράκης, που είχε και την ευθύνη της εκδηλώσεως με τους παραδοσιακούς ύμνους για την Εύρεση.

Στην εξέδρα «Παντανάσσης» ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευάγγελος Καλογήρου εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ απένειμε τα βραβεία που είχαν εξαγγελθεί επί τη ευκαιρία του μαθητικού διαγωνισμού με αφορμή την εορτή της Ευρέσεως στα πρωτεύσαντα δοκίμια, και συνεχάρη τους αριστεύσαντες.

Μετά την ομιλία του κ. Δημάρχου και την καύση πυροτεχνημάτων η πομπή κατέληξε στον Ναό των Τριών Ιεραρχών.

Μεγαλοπρεπής εορτασμός

Ζωντάνια, χρώματα και τραγούδια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά και του φετινού εορτασμού, κατά τον οποίο κάτοικοι και επισκέπτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης και ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή, έφτασαν στο προαύλιο της Μεγαλόχαρης κρατώντας στα χέρια πολύχρωμα φαναράκια.

Πολλά από τα φαναράκια αυτά αποτελούν μικρά αριστουργήματα ξυλογλυπτικής και είναι καλυμμένα με πολύχρωμες ζελατίνες. Οι Τηνιακοί -και ιδιαίτερα οι μαθητές περιμένουν με ανυπομονησία τη γιορτή- που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει και πολλούς επισκέπτες. Το πόσο σημαντική είναι η γιορτή για το νησί φαίνεται και από το γεγονός ότι γίνεται λιτάνευση της εικόνας του Ευαγγελισμού.

Μέσα από τα «Φαναράκια» αναβιώνει κάθε χρόνο το σκηνικό της εύρεσης της εικόνας, το μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου. Σε ανάμνηση εκείνης της νύχτας, κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, γίνεται λιτάνευση της εικόνας με τον κόσμο να κρατάει φαναράκια, όπως τότε, το 1823. Σημειώνεται ότι η πρώτη λιτάνευση της εικόνας έγινε τρεις μέρες αργότερα ανήμερα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου του 1823, στα στενά δρομάκια της χώρας.

Από τότε, και κάθε χρόνο, η εικόνα βγαίνει τέσσερις φορές από το Ναό της Ευαγγελίστριας, για περιφορά: Στις 30 Ιανουαρίου, στις 25 Μαρτίου, στις 23 Ιουλίου, ημέρα ανάμνησης του οράματος της Μοναχής Πελαγίας, και στις 15 Αυγούστου.

Και τις τέσσερις φορές συρρέει κόσμος στην Τήνο και συμμετέχει στη λιτάνευση, ακόμη και τον Ιανουάριο, που είναι ένας δύσκολος μήνας για θαλασσινά ταξίδια.

Η εύρεση της εικόνας της Παναγίας, από τα πρώτα ακόμη χρόνια προσέδωσε στην Τήνο χαρακτήρα Ιερού προσκυνήματος που κάνει θαύματα. Από τους πρώτους που πήγαν να προσκυνήσουν την εικόνα ήταν πολλοί από τους ήρωες του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, ο Νικηταράς. Και μέσα σε λίγα χρόνια το προσκύνημα της Μεγαλόχαρης στην Τήνο απέκτησε φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.

Φωτίστηκαν και τα Καμίνια της Σύρου

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί, ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της εύρεσης της Ιεράς εικόνας της Παναγίας της Τήνου, τελέστηκε απογευματινός Μέγας Εορτασμός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην περιοχή Καμίνια και περιφορά της εικόνας με τα αντίστοιχα Φαναράκια. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Κοινωνικός, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων.