Μηνύματα Πίστεως με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Το μυστήριο της δημιουργίας και της αναδημιουργίας του ανθρώπου

  • Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, 2018 - 10:05

Σε μία εποχή όπου η πίστη στο Θεό συνεχώς δοκιμάζεται, η πίστη, η ηθική, η υπακοή, ο σεβασμός και όλα τα ιδανικά δοκιμάζονται, κρίνεται απαραίτητη η αφύπνιση του ανθρώπου, η επιστροφή του στα πατρώα εδάφη και στην παλιά Εκκλησία.

Σύμφωνα με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή, η πίστη στο Θεό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο βοηθό για την επιβίωση και την πνευματικότητά μας. Ωστόσο, το μήνυμα των ημερών που διανύουμε είναι ότι, δεν μας χρειάζεται ο Θεός. «Του έχουμε κάνει έξωση από την καρδιά μας, το σπίτι μας, την πατρίδα μας. Δεν ανεχόμαστε το λόγο Του. Διώξαμε τον Θεό και αφού τον διώξαμε, τώρα απορούμε γιατί βρισκόμαστε σε τόσα αδιέξοδα, γιατί αγρίεψε τόσο πολύ η ζωή μας».

Η εκκλησία μας κάθε χρόνο ανοίγει το τριώδιο κα μας καλεί και εμάς να ανοίξουμε την καρδιά μας, το νου μας, να αναζητήσουμε τον χαμένο θεό, τον εξόριστο, να τον ξαναφέρουμε πίσω για να μπορέσουμε να βρούμε την ταυτότητά μας, τον εαυτό μας, τη δύναμη να απορρίψουμε αυτή την τρομακτική παγκοσμιότητα που μας έφερε σε τέτοια εξαθλίωση και ευθύνεται για την απώλεια της αξιοπρέπειας και της υπόστασης του ανθρώπου.

«Για να τινάξω από πάνω μου τα δεσμά που με κρατούν εγκλωβισμένο, χρειάζεται να πιστέψω ότι αξίζω κάτι καλύτερο σε αυτή τη ζωή. Γι’ αυτό χρειάζεται να ξαναγυρίσω στην πίστη του Θεού η οποία μου δίνει αυτή την αξία».

Αυτό είναι και το μήνυμα της δεύτερης Κυριακής των Αποκριών, όπου ο ευαγγελιστής Λουκάς μας αναφέρει μια γνωστή παραβολή του Κυρίου, τον «Άσωτο υιό». Μια παραβολή που περικλείει όλο το ανθρώπινο δράμα, το Θείο μεγαλείο, φανερώνει την αβυσσαλέα πτώση του ανθρώπου και ταυτόχρονα, την αγάπη και τη φιλανθρωπία του Θεού. Μας δείχνει το μυστήριο της δημιουργίας, αλλά και της αναδημιουργίας του ανθρώπου, σε όλη του την έκταση. Η παραβολή ξεριζώνει μέσα από την ψυχή μας την απόγνωση. Για τους παραπάνω λόγους, θεωρείται ως ένα από τα δυνατότερα κείμενα της Καινής Διαθήκης. «Όλοι ανήκουμε σε αυτό το πνεύμα της παραβολής, γιατί κι εμείς κάνουμε λάθη κι αυτά γίνονται αμαρτίες και ασωτίες. Δικαίως λοιπόν ονομάστηκε το ευαγγέλιο των ευαγγελίων» σημειώνει η κ. Φετουρή.