Ομιλία Δαμιανού Δουίτση με θέμα: “Εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ: Υπάρχει λύση”

Ένας καλλωπισμένος "τοκογλύφος"

Δυσαρεστημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου από την “φτωχή” προσέλευση κόσμου

Τις αρνητικές επιπτώσεις του εθισμού κάθε μορφής στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου ο οποίος, είτε μέσα από τη χρήση ουσιών, είτε εκδηλώνοντας μία καταναγκαστική συμπεριφορά οδηγείται στη μοναξιά και την αυτοκαταστροφή, ανέλυσε ενώπιον ενώπιον του συριανού κοινού, ο σύμβουλος απεξάρτησης Δαμιανός Δουίτσης.

Ο ιδρυτής του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων “Όασις” ήταν ο κεντρικός ομιλητής της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμόρφωσης, με θέμα “Εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ: Υπάρχει λύση”.

Μοναξιά και αυτοκαταστροφή

Τον κ. Δουίτση παρουσίασε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, ο οποίος ανέγνωσε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β'. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η Ιερά Μητρόπολη θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της σε θέματα, που απασχολούν και προβληματίζουν την κοινωνία, καταθέτοντας γόνιμες προτάσεις και αφορμές προβληματισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Δουίτσης, αναφερόμενος στις προσωπικές του εμπειρίες, καθώς για πάρα πολλά χρόνια ήταν και ο ίδιος εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια, τόνισε ότι η χρήση είναι ένα από τα συμπτώματα της ασθένειας του εθισμού με τον οποίο διαταράσσονται οι οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις του ανθρώπου. Υπογράμμισε δε, ότι ο εθισμός είναι ένας “καλλωπισμένος τοκογλύφος”, από τα δίχτυα του οποίου δεν μπορείς να ξεφύγεις χωρίς ουσιαστική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η παραδοχή του προβλήματος, ενώ η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς και η συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας από ομοίους, είναι ο συνδυασμός που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μετά το της ομιλίας, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του ομιλητή και των παρισταμένων, οι οποίοι του έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς.

“Η τοπική κοινωνία της Σύρου εθελοτυφλεί”

Μοναδικό “μελανό” σημείο της βραδιάς στάθηκε η μικρή συμμετοχή του συριανού κοινού, η οποία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Μητροπολίτη Σύρου. Σε σχετική δήλωση που απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Δωρόθεος Β' ανέφερε: “Εκφράζω τη λύπη και την απογοήτευσή μου, διότι, ενώ νυχθημερόν προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στο χειμαζόμενο λαό μας και ταυτόχρονα να τον ενημερώνουμε και να του δίνουμε αφορμές προβληματισμού και ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση μεγάλων και οξέων κοινωνικών προβλημάτων, για τα οποία, ως αποδεικνύεται, εθελοτυφλούμε, η ελάχιστη προσέλευση στη συγκεκριμένη εκδήλωση καταδεικνύει την αδιαφορία της τοπικής μας κοινωνίας, που καθίσταται οδυνηρά ανησυχητική, αν την συγκρίνει κανείς με την αθρόα και δαπανηρή συμμετοχή της σε εκδηλώσεις, όπως τα καρναβάλια, που δεν τις κατακρίνουμε, βέβαια, ούτε τις καταδικάζουμε, αλλά μας θυμίζουν το “άρτον και θεάματα” μιας γνωστής περιόδου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!”.

Έκρινε μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρχει διαρκής εγρήγορση όλων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών και του αλκοόλ, το οποίο είναι υπαρκτό και στην τοπική κοινωνία της Σύρου. “Όσο και αν η αδιαφορία της κοινωνίας μας πικραίνει και μας απογοητεύει, εμείς θα εξακολουθήσουμε, έστω και μόνοι, να αγωνιζόμαστε και να στηρίζουμε τον δοκιμαζόμενο θεσμό της οικογένειας και να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας και τα προβλήματά τους”, κατέληξε.