Ο “Θησέας Κυκλάδων” για την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

“Πρέπει να μας απασχολεί όλο το χρόνο”

  • Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2014 - 08:45

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η ''Κοινή Γνώμη'' φιλοξενεί το μήνυμα της προέδρου του Κέντρου Πρόληψης “Θησέας Κυκλάδων”, Αναστασίας Προκοπίου, η οποία τονίζει πως πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί την κοινωνία αλλά και την Πολιτεία όχι μόνο μία ημέρα, αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κοντά στους χρήστες ουσιών

Αν και η συγκεκριμένη ημέρα έχει συνδεθεί με κινητοποιήσεις κατά των ουσιών το Κέντρο Πρόληψης “Θησέας Κυκλάδων” σύμφωνα με όσα αναφέρει η κ. Προκοπίου δεν συνηθίζει να διοργανώνει τέτοιου είδους δράσεις διατηρώντας διαφορετική φιλοσοφία για το μείζονος σημασίας ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Θησέας δεν έχει αντικείμενό του την αντιμετώπιση και τη λύση του συγκεκριμένου ζητήματος, αλλά λειτουργεί συμβουλευτικά και αποτρεπτικά πραγματοποιώντας δράσεις σε συνεργασία με τα σχολεία και τους μαθητές κατά των εξαρτήσεων γενικά, ενώ βρίσκεται κοντά στους χρήστες μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση ώστε να απευθυνθούν στον κατάλληλο φορέα ανάλογα με την κατάσταση την οποία οι ίδιοι βιώνουν. “Δεν είμαστε φορέας θεραπείας αλλά σε εμάς απευθύνονται και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα παραβατικότητας ή έχουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές”, τόνισε η ίδια.

Ανάγκη στήριξης των φορέων θεραπείας

Σε μια περίοδο κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, όπου όλες οι διεθνείς εμπεριστατωμένες έρευνες αναφέρονται σε έξαρση των φαινομένων εξάρτησης, και οι αιτήσεις στους φορείς θεραπείας αυξάνονται τρομακτικά, οι πολιτικές συρρίκνωσης των δομών και οι περικοπές των πόρων δεν επιτρέπουν στα κέντρα πρόληψης της χώρας να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό στους ανθρώπους που χρήζουν ανάγκης, σημείωσε παρακάτω η κ. Προκοπίου στέλνοντας μάλιστα και το δικό της μήνυμα. “Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς με τους εργαζόμενους να παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, τις δομές εξάρτησης να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην μπορούν να βοηθηθούν και κατ επέκταση στη συνέχεια να μην μπορούν να ενταχθούν στη κοινωνία, η οποία τους περιθωριοποιεί” επεσήμανε, καταλήγοντας πως, το σοβαρό πρόβλημα των εξαρτήσεων από τις ουσίες είναι ένα ζήτημα που “δεν πρέπει να μας απασχολεί μία ημέρα μόνο, αλλά όλο το χρόνο”.

Ετικέτες: