Ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου στη Σαντορίνη

Καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού

Μικρότερος ο όγκος των απορριμμάτων συγκριτικά με προηγούμενα έτη, το ίδιο μεγάλη η ανάγκη για ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης του κόσμου

Την ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου στη Σαντορίνη σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, τους εργαζομένους στο Κέντρο Υγείας Θήρας αλλά και τη συμμετοχή και άλλων κοινωνικών φορέων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θήρας.

Ο δήμος, αναγνωρίζοντας ότι σ' αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση, αναλαμβάνοντας δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης προχωρά στην φαρμακευτική περίθαλψη των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να είναι ευχερέστερη η κοινωνικο – προνοιακή αποκατάστασή τους.

Αντιμετώπιση της φτώχειας

Το “Κοινωνικό Φαρμακείο” θα απευθύνεται σε ανασφάλιστους, απόρους με βιβλιάριο απορίας, ανέργους και γενικά άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχουν παθολογικά προβλήματα υγείας και θα αφορά στην παροχή: φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, και παραφαρμακευτικών προϊόντων .

Οι εξυπηρετούμενοι επωφελούνται από το πρόγραμμα μέχρι να αποκτήσουν βιβλιάριο Απορίας από την Πρόνοια, ή να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη, με την καθοδήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας. Το “Κοινωνικό Φαρμακείο” θα στεγάζεται σε χώρο που θα παραχωρηθεί από το Κέντρο Υγείας Θήρας. Η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται από δωρεές των δημοτών μας, προσφορές κοινωνικών φορέων, φαρμακοβιομηχανιών κ.λ.π. σε συνεργασία και με τους φαρμακοποιούς του Δήμου.

Έλεγχος λειτουργίας από επταμελή ειδική Επιτροπή Διαχείρισης

Τέλος, ο έλεγχος λειτουργίας και διαχείρισης του Κοινωνικού Φαρμακείου θα γίνεται από επταμελή ειδική Επιτροπή Διαχείρισης η οποία απαρτίζεται από τις δημοτικές συμβούλους Αικατερίνη Καραμολέγκου και Αρτεμία Καραμολέγκου, τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, π. Νικόλαο Ι. Σιγάλα, την Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Θήρας, Εύα Ντόβις, τον Αθανάσιο Μέντα, εκπρόσωπο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήρας, τον Νικόλαο Νομικό, εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας, και την Σπυριδούλα Βλάχου, εκπρόσωπο του Σωματείου εργαζομένων Δήμου Θήρας.

Η Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο, στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή θα εγκρίνει με απόφασή της το διαχειριστικό απολογισμό και η απόφαση θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη της λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου θα γίνεται από τους φαρμακοποιούς του Δήμου μας με εθελοντική εργασία, καθώς και από ομάδα εθελοντών του δήμου μας. Σε περίπτωση μη συμμετοχής των φαρμακοποιών θα ανασταλεί η λειτουργία του, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.