Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου Σύρου

Εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου

Τηλεφωνικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι ανασφάλιστοι και οι άποροι της Σύρου, που απευθύνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο του νησιού, καθώς μετά την παύση της εθελοντικής ομάδας των δασκάλων που είχε μέχρι τις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου τη διοικητική υποστήριξη, δεν έχει οριστεί πλέον κάποιος νέος υπεύθυνος για τη λειτουργία του χώρου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν είτε με φαρμακοποιούς, είτε με μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, που θα μεριμνήσουν για την άμεση εξυπηρέτησή τους. Όπως σημειώνει στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη του Κοινωνικού Φαρμακείου της Σύρου, Σπεράντζα Δουράτσου, “οι καταγεγραμμένες ανάγκες δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να απασχολούνται εκεί άτομα, χωρίς να υπάρχει λόγος”. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το χρονικό διάστημα που λειτουργούσε κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, υπήρχαν ημέρες στις οποίες δεν επισκεπτόταν κανείς το Φαρμακείο με αποτέλεσμα ο χρόνος αρχικά των φαρμακοποιών και στη συνέχεια των καθηγητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αποδειχθεί χαμένος. Κατά συνέπεια, η Διαχειριστική Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η λειτουργία του Φαρμακείου μέσω τηλεφώνου.

Αύξηση των ανασφάλιστων και των απόρων

Παράλληλα, η κ. Δουράτσου καθιστά γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ανασφάλιστων καθώς και μια αδυναμία εξυπηρέτησης κάποιων απόρων από το φαρμακείο του Νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει συχνά δυσκολία στην προμήθεια των φαρμάκων, εξαιτίας του μειωμένου προϋπολογισμού του. Για το λόγο αυτό, το Νοσοκομείο παραπέμπει τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών στο κοινωνικό φαρμακείο, με σκοπό την άμεση εξυπηρέτησής τους.

Επιπροσθέτως, ενημερώνει πως υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι εξαιτίας των οφειλών στον ασφαλιστικό φορέα τους έχασαν την ασφαλιστική ικανότητά τους και σήμερα αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Ωστόσο εξηγεί, ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες, προκειμένου να καλύψει άμεσα όλες τις παρουσιαζόμενες ανάγκες, σημειώνοντας μάλιστα ότι η μοναδική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του, είναι ότι δεν ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό όπως συνέβαινε παλαιότερα.

“Το Φαρμακείο είναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο”

“Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πρόβλημα, όμως από την άλλη οι πλέον αρμόδιοι που μπορούν να το διαχειριστούν είναι οι φαρμακοποιοί, καθώς δεν μπορεί ο καθένας να δίνει φάρμακα”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Διευκρινίζει μάλιστα ότι ο φορέας δεν έχει αρνηθεί τη βοήθειά του σε κανέναν, ακόμα και σε πολίτες που αν και ασφαλισμένοι, αδυνατούν να βρουν κάποιο φάρμακο που έχουν άμεση ανάγκη. “Το φαρμακείο είναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο”, τονίζει.

Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, η κ. Δουράτσου εξηγεί ότι ανεξάρτητα από τα σκευάσματα συγκεκριμένης κατηγορίας που παρουσιάζουν ελλείψεις, υπάρχει γενικότερα μεγάλο απόθεμα. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό πολιτών οι οποίοι απευθύνονται στο Φαρμακείο, ωφελούμενα είναι επίσης οι οίκοι ευγηρίας του νησιού, αλλά και το νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο αντιμετωπίζει πολύ συχνά έλλειψη φαρμάκων για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτό.

“Η φύλαξη των φαρμάκων έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου”

Όπως υπογραμμίζει, “στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, έχει μπει στη συνείδηση του κόσμου να μην πετάει πλέον φάρμακα τα οποία δεν είναι ληγμένα, καθώς και φάρμακα, που δεν χρησιμοποιεί άλλο Αντίθετα, τα προσφέρει για κάποιον άλλο συνάνθρωπό του που τα έχει ανάγκη και δεν μπορεί να τα προμηθευτεί”. Η εθελοντική αυτή προσφορά ενισχύει το έργο του Φαρμακείου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απλώνει ένα “χέρι βοηθείας” όχι μόνο σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες, αλλά και στα κοινωνικά ιδρύματα της Σύρου τα οποία δεν μπορούν να βρουν συγκεκριμένα φάρμακα, λόγω έλλειψης στην αγορά.

Όπως εξηγεί, η ευαισθησία και η ευσυνειδησία του κόσμου γεννά αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον του Φαρμακείου, το οποίο μπορεί να μη λειτουργεί όπως ένα κοινό φαρμακείο, αλλά βρίσκεται πάντα στο πλευρό όσων των έχουν ανάγκη. “Είναι αδύνατον να έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, γιατί αφενός οι ανάγκες δεν είναι προς το παρόν τόσο μεγάλες και αφετέρου οι καθ' ύλην αρμόδιοι γι' αυτό θα πρέπει να είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι έχουν ήδη αυξημένες υποχρεώσεις”, δηλώνει.

“Απαραίτητη η γνωμάτευση ιατρού”

Σημειώνει ακόμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξυπηρετηθεί κάποιος από το Κοινωνικό Φαρμακείο, σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί ακόμα η προβλεπόμενη κάρτα υγείας του, είναι μία απλή συνταγή, γραμμένη από ιατρό. “Δεν μπορούμε να δώσουμε οποιοδήποτε φάρμακο, αν δεν υπάρχει μία απλή γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό. Από ένα παυσίπονο μέχρι κάποιο ψυχοφάρμακο θα πρέπει να έχουμε σφραγίδα και υπογραφή ειδικού”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η κ. Δουράτσου υπενθυμίζει ότι όποιος πολίτης χρειαστεί κάποιο φάρμακο, μπορεί να εξυπηρετηθεί τηλεφωνώντας στα παρακάτω τηλέφωνα: 6932 740464, 22810 82220, 2281082460 και 6972 031014. Το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι ενημερωμένο, οπότε ο εκάστοτε φαρμακοποιός μπορεί να εξυπηρετήσει ανά πάσα στιγμή.

“Δώρο ζωής” σε διαβητικούς συμπολίτες μας

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk είχε προσφέρει σκευάσματα ινσουλίνης στο Κοινωνικό Φαρμακείο για τη χορήγησή τους σε διαβητικούς συμπολίτες μας. Το Φαρμακείο καλεί όσους κάνουν χρήση των σκευασμάτων NovoRapid FlexPen, NovoMix 30 FlexPen και Levemir, ανεξάρτητα αν έχουν ασφάλεια ή όχι, να προσέρχονται στο φαρμακείο του Νοσοκομείου, όπου φυλάσσονται σήμερα, προκειμένου να τα προμηθευτούν. Τα σκευάσματα θα δίνονται μόνο, κατόπιν απλής συνταγής του θεράποντος ιατρού του ασθενή και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Ετικέτες: