Το “Χαμόγελο του Παιδιού" στη Σύρο

Δεκατέσσερα λαμπερά χαμόγελα

Τις καλοκαιρινές διακοπές της απήλαυσε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ομάδα παιδιών από το Σπίτι του Συλλόγου στο Μαρούσι

Στιγμές ξεγνοιασιάς και διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ψυχή κάθε ανυπεράσπιστου πλάσματος, έζησαν στη Σύρο δεκατέσσερα παιδιά από το Σπίτι του “Χαμόγελου του Παιδιού” στο Μαρούσι.

Μετά από πρωτοβουλία Συριανών εθελοντών του Συλλόγου, παιδιά και συνοδοί επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και για δέκα ημέρες απήλαυσαν τον καλοκαιρινό ήλιο και τις ομορφιές του νησιού, εισπράττοντας την αγάπη της τοπικής κοινωνίας.

Όπως σημειώνει στην “Κοινή Γνώμη” η συντονίστρια της ομάδας Στεφανία Τέκου, στο Σπίτι διαμένουν 27 παιδιά, από 2-15 ετών. “Το καλοκαίρι φροντίζουμε να τα χωρίζουμε σε δύο γκρουπ, ώστε να απολαμβάνουν τις διακοπές τους σύμφωνα με την ηλικία τους και να μην είναι όλα μαζί”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

12 Σπίτια σε όλη την Ελλάδα

Καθιστά δε γνωστό, ότι πανελλαδικά λειτουργούν δώδεκα Σπίτια του Συλλόγου, όπου φιλοξενούνται συνολικά 300 παιδιά. Πρόκειται για παιδιά, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή εγκατάλειψης, τα οποία φτάνουν στην πόρτα του Οργανισμού, μετά από εισαγγελική εντολή. “Στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά ένα σπίτι, μία φυσιολογική καθημερινότητα, όπως θα ήταν σε μία καλή οικογένεια”, υπογραμμίζει.

Προσθέτει μάλιστα, ότι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε σχολεία και φροντιστήρια ξένης γλώσσας της γειτονιάς, να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες του δήμου και να παρακολουθούν και διάφορες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, απολαμβάνοντας την συντροφιά των συμμαθητών τους.

“Κάθε παιδί έχει ανάγκη από μία ζεστή αγκαλιά”

Αναφερόμενη στο πολύτιμο έργο που επιτελεί από το 1996 η Στέγη Εφήβων και Ανηλίκων Σύρου, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παραβατικότητας, η κ. Τέκου δηλώνει: “Κάθε προσπάθεια και κάθε δομή που έχεις ως στόχο τη φροντίδα, τη στέγαση και τη διαπαιδαγώγηση παιδιών που είναι θύματα κακοποίησης και εγκατάλειψης, με διάφορα κοινωνικά προβλήματα είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία και μακάρι να υπάρχει παντού κάτι αντίστοιχο, ώστε να μπορούν τα παιδιά να βρίσκουν ένα καταφύγιο, μια ζεστή αγκαλιά για να ζουν όπως κάθε παιδί”.

“Τέτοιες πρωτοβουλίες απαλύνουν τον πόνο των παιδιών”

Παράλληλα εξηγεί ότι ένας από τους στόχους της ομάδας μέσα από τις καλοκαιρινές διακοπές της είναι η κοινωνική ένταξη των παιδιών στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. “Έχουμε διαπιστώσει ότι πάντα υπάρχουν ανοιχτοί άνθρωποι που θέλουν να εντάξουν τα παιδιά μας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα” αναφέρει, χαρακτηρίζοντας “θερμή” την υποδοχή που τους επιφύλαξε ο κόσμος της Σύρου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε αγώνα βόλεϊ, να αθληθούν στον Ιππικό Όμιλο Κυκλάδων, να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επίκεντρο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.

“Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν πάρα πολύ, ώστε να απαλύνουν τον πόνο των παιδιών. Ζεσταίνουν την καρδιά τους, που πολλές φορές εμπεριέχει ένα ποσοστό θυμού από όσα έχουν περάσει και προπαντός, από την απουσία των φυσικών γονιών”, υπογραμμίζει.

“Περιορισμένες οι δυνατότητές μας”

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι ο Σύλλογος βασίζεται κυρίως σε χορηγίες και προσφορές του κόσμου, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για πολυτέλειες και ανέσεις. “Για το λόγο αυτό, τα μεγάλα παιδιά του Σπιτιού παραθέρισαν στην εξοχική κατοικία του Συλλόγου στον Μαραθώνα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ευχαριστήσουμε τα παιδιά, αλλά και εμάς οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες”, επισημαίνει.

Ετικέτες: