Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2013

Η ομορφιά της μετανάστευσης

Εκδήλωση παρατήρησης πουλιών στη Μύκονο, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 11:00

Με εκδηλώσεις παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης (“EuroBirdwatch13”) σε περισσότερες από 30 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, θα τιμήσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2013, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την ομορφιά της μετανάστευσης.

Το θέμα της φετινής γιορτής αφορά στα εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να διαχειμάσουν. Τα πουλιά διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

Φέτος, για 20η χρονιά, η μεγαλύτερη παγκόσμια ομοσπονδία για την προστασία των πουλιών, BirdLife International προσκαλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία και να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της μετανάστευσής τους στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013. Η φετινή διοργάνωση στην Ελλάδα περιλαμβάνει εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, προβολές και παρουσιάσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες δραστηριότητες, που θα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση, γνωρίζοντας τα πουλιά του τόπου μας.

Εκδηλώσεις σε τριάντα περιοχές της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το ίδιο Σαββατοκύριακο σε σχεδόν 40 χώρες. Πέρυσι, συμμετείχαν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από 34 χώρες, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια πουλιά μόνο μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικών φορέων και οργανώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθεί σχετική εκδήλωση στη Μύκονο, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 11:00. Το κοινό θα συναντηθεί στον υδροταμιευτήρα της Άνω Μεράς όπου θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τα πουλιά του τόπου μας και τα μεταναστευτικά πουλιά με την βοήθεια του Αντώνη Ρουμελιώτη. Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί τον αμπελώνα του Νίκου Ασημομύτη στην Μαού όπου θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά εργαστήρια (ζωγραφική, κατασκευές για τα παιδιά), ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό κέρασμα.

Προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους

Σημειώνεται πως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης. Από το 1982 εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον τόσο για τα πουλιά, όσο και για τον άνθρωπο. Οι δράσεις της αφορούν την προστασία, τη μελέτη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση, καθώς και παρεμβάσεις για τα κρίσιμα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος.

Πρωταρχικός στόχος της Εταιρείας είναι η προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους μέσα από καταγραφές, έρευνα και μελέτη των άγριων πουλιών, όπως και η ανάδειξη, διαχείριση και προστασία προστατευόμενων περιοχών. Παράλληλα, μεριμνά για την ενημέρωση των πολιτών για το φυσικό περιβάλλον και τα άγρια πουλιά, μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσεων ευαισθητοποίησης. Παρεμβαίνει στις περιπτώσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ διατυπώνει και προωθεί θέσεις για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πλούσιες δράσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα έχει συνεχή και επιτυχημένη δραστηριότητα για την αποτελεσματική προστασία απειλούμενων ειδών και των βιοτόπων τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο επίκεντρο των δράσεών της βρίσκονται η φύλαξη και παρακολούθηση προστατευόμενων περιοχών, η καταμέτρηση πληθυσμών πουλιών, η αναβάθμιση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η διαχείριση και αποκατάσταση βιοτόπων. Επιπροσθέτως, υλοποιεί προγράμματα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Α.Τρίτσης”, στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλου και στον Υγρότοπο Άγρα Βρυττών Νησίου. Υποστηρίζει προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ δημιουργεί φορητά εκπαιδευτικά πακέτα.

Κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί περίπτερα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα και διοργανώνει τόσο εκδηλώσεις, όσο και εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών. Τέλος, στοχεύει στη συμβουλευτική υποστήριξη σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, παρέχοντας πολύτιμη επιστημονική γνώση για τη σωστή διαχείριση και θεσμοθέτηση των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας. Παράλληλα, επιδιώκει τη βελτίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτελεσματική εφαρμογή της και παρεμβαίνει για την προστασία σημαντικών περιοχών.

Γ. Κοντόπουλος: “Δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις τοπικές κοινωνίες”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Νάξου και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κοντόπουλος “οι εκδηλώσεις αυτές αποσκοπούν στη διάχυση της πληροφορίας στην τοπική κοινωνία, γύρω από την αξία των οικοσυστημάτων και της πλούσιας ορνιθοπανίδας”. Όπως υπογραμμίζει, “η υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα μπορούσε να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και στην ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας. Έτσι ώστε αυτά τα οικοσυστήματα να είναι προστατευόμενα και ταυτόχρονα αποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες”. Εκτιμά μάλιστα πως αν τεθεί και η παράμετρος “οικονομία”, θα υπάρχει κι άλλο κίνητρο για την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, καθιστά γνωστό ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται στο νησί της Νάξου για την καταγραφή και προστασία των οικοτόπων, τις προτάσεις για αναβάθμιση, τη λειτουργία περιπτέρων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και την εκστρατεία για την προστασία του Μαυροπετρίτη (γεράκι) δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από τους κατοίκους. “Δε δίνουν σημασία στα φυσικά οικοσυστήματα και δυστυχώς αυτά αλλοιώνονται, υποβαθμίζονται και καταστρέφονται στο βωμό της άγριας τουριστικής ανάπτυξης. Δηλαδή πάνω στους υγροβιότοπους κάνουν αεροδρόμια, γίνονται κάποιες απορροές αποβλήτων, σκουπιδιών και καταστρέφονται μια για πάντα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.