Η σημασία των υγρότοπων

Στάση στη Μήλο

  • Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2014 - 06:10

Ερευνητική ομάδα WWF

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελούν οι υγρότοποι που υπάρχουν σε διάφορα νησιά της χώρας, γι αυτό και η ομάδα του WWF έχει ξεκινήσει από το 2004 το πρόγραμμα '' Προστασία υγρότοπων των νησιών του Αιγαίου'' προκειμένου να καταγραφούν και να αναδειχθούν οι νησιωτικοί υγρότοποι της Ελλάδας.

Στα δέκα χρόνια υλοποίησης του προγράμματος έχουν καταγραφεί 803 υγρότοποι, σε συνολικά 75 νησιά και γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει ενημέρωση και παροχή περιβαλλοντικής πληροφόρησης στον κόσμο. Όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός WWF σε συνεργασία με χιλιάδες εθελοντές που προσφέρουν τη βοήθεια τους στο πρόγραμμα, δικαιώθηκε μετά το προεδρικό διάταγμα που θεσμοθέτησε με νόμο την προστασία των υγρότοπων.

Βέβαια δεν μπορεί να μην αναφερθεί το κενό γνώσεων για τον αριθμό και την κατάσταση των υγρότοπων που υπάρχει στη συνείδηση των πολιτών και της Πολιτείας. Δυστυχώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή υποβάθμιση τους. Παράλληλα η κατάσταση επιβαρύνεται μέσα από την ανεπάρκεια των μηχανισμών προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των ισχυρών πιέσεων από την ανάπτυξη του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές και της άγνοιας των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών για την σημασία και την αξία των νησιωτικών υγρότοπων.

Τέλος για την έγκαιρη διάγνωση υποβαθμιστικών ενεργειών και την άμεση ενημέρωση της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος, αναπτύχθηκε σταδιακά ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι μετά από σχετική εκπαίδευση επισκέπτονται υγρότοπους, ελέγχουν την κατάσταση τους και ενημερώνουν την ερευνητική ομάδα.

Επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας στη Μήλο

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος βρέθηκε τη προηγούμενη βδομάδα το δίκτυο παρακολούθησης της κατάστασης νησιωτικών υγρότοπων WWF στη Μήλο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διερευνηθούν, μαζί με τη δημοτική αρχή, οι δυνατότητες αποκατάστασης του υγρότοπου Αδάμαντα, να ενημερωθούν οι κάτοικοι για την κατασκευή των υγρότοπων του νησιού και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές των σχολείων.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ερευνητική ομάδα του WWF Ελλάς επισκέπτεται το νησί της Μήλου, αφού 3 χρόνια πριν είχαν καταγράψει δεκαοκτώ υγρότοπους του νησιού, εκ των οποίων οι οκτώ που είναι φυσικοί και δεν έχουν σημειώσει καμία υποβαθμιστική ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τέθηκε θέμα για αποκατάσταση του μοναδικού σοβαρού λαβωμένου υγρότοπου του νησιού, ενός μπαζωμένου κατά το 1/3 αλμυρού λιμνιού νοτιοδυτικά του Αδάμαντα.

Μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στην εν λόγω περιοχή, αναμένονται οι προτάσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η αναγκαία αποκατάσταση. Σημαντικό είναι ότι η ενέργεια αυτή βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την ενημερωτική εκδήλωση για τους υγρότοπους του νησιού.

Παράλληλα η ομάδα του WWF αφιέρωσε χρόνο σε 230 μαθητές από τα σχολεία του νησιού και μέσα από διαφορετικές εκπαιδευτικές δράσεις, τους βοήθησαν να εξερευνήσουν τα μυστικά των υγρότοπων και να αντιληφθούν τη σημασία τους. Οι μικροί μαθητές έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και υποσχέθηκαν ότι θα προσέχουν τους υγρότοπους του νησιού ώστε να μπορούν να τους απολαύσουν και οι επόμενες γενεές.

Ετικέτες: