Πορεία του Κοινωνικού Φαρμακείου στη Σύρο

Πλεόνασμα προσφοράς

  • Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Συνεχίζεται ομαλά η εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων δικαιούχων από το Κοινωνικό Φαρμακείο της Σύρου παρ όλη τη μικρή μείωση “ενδιαφέροντος” που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες από την πλευρά των ανασφάλιστων δικαιούχων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”.

Μείωση ζήτησης

Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες δεν καταγράφεται η αρχική ζήτηση φαρμάκων από τους ανασφάλιστους δικαιούχους πολίτες του νησιού, ο αριθμός των οποίων ανερχόταν στους τριάντα, κάτι το οποίο μεταφράζεται θετικά καθώς εξ αρχής, στόχος του Κοινωνικού Φαρμακείου - εκτός από την κάλυψη των παρουσιαζόμενων αναγκών -, αποτέλεσε η συνδρομή προς τους δικαιούχους ώστε εκείνοι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στο σύστημα περίθαλψης αποκτώντας ασφάλιση.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη μείωση που παρατηρείται έχει τη “ρίζα” της σε πολλούς λόγους καθώς όπως υποδεικνύουν ασφαλείς πληροφορίες, είτε ορισμένοι εκ των ανέργων έχουν πλέον βρει εργασία και άρα είναι ασφαλισμένοι και έχουν προμηθευτεί βιβλιάριο υγείας, είτε ορισμένοι ολοκλήρωσαν τις θεραπείες τους που είχαν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, με αποτέλεσμα να μην απευθύνονται πλέον στο Κοινωνικό Φαρμακείο αφού δεν χρήζουν χορήγησης φαρμάκων.

Ευαισθητοποιημένη η κοινωνία της Σύρου

Παρά τα προαναφερθέντα, το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί μία προσπάθεια που πρέπει να προασπιστεί με κάθε τρόπο και προς αυτή την κατεύθυνση ενεργούν ήδη οι Συριανοί. Όπως είναι γνωστό, όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να προσφέρουν φάρμακα, αυτό μπορούν να το πράττουν, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Κοινωνικό Φαρμακείο, που στεγάζεται στο χώρο του ΚΕΦΙΑ, είτε μέσω των φαρμακοποιών που είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι και έχουν στηρίξει αυτήν την προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο.

Σημειώνεται, πως η προσφορά του κόσμου είναι συγκινητική και επιβεβαιώνεται και από όλους εκείνους που δίνουν φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν και μέσω του Συλλόγου της Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας Σύρου.

Στόχος η επανένταξη σε ασφαλιστικό φορέα

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Κοινωνικό Φαρμακείο εξακολουθεί να εξυπηρετεί αρκετούς συμπολίτες μας, κάποιοι εκ των οποίων είναι χρόνια ασθενείς ενώ ορισμένοι απευθύνονται μόνον κατά τη διάρκεια που χρήζουν θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι συμμετέχουν και στηρίζουν τη σημαντική παρουσία του Κοινωνικού Φαρμακείου, βοηθούν εκείνους που ζητούν φαρμακευτική περίθαλψη προς την κατεύθυνση της επανένταξής τους, σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα. Η εν λόγω προσπάθεια μάλιστα αναφέρεται και ως όρος στο καταστατικό του Κοινωνικού Φαρμακείου.