Σουρεαλιστικές δικαιολογίες για την παράτυπη “μετακίνηση” του Κοινωνικού Φαρμακείου

“Μεταφέραμε τα φάρμακα για να τα ξεσκονίσουμε”

Σε υπαναχώρηση και αναδίπλωση για τις δηλώσεις του περί μεταφοράς του Κοινωνικού Φαρμακείου από το χώρο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης προέβη χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Γιάννης Χαρίτος, με αφορμή την έντονη κριτική που ασκήθηκε στο πρόσωπό του μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης”.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί τόσο για την απόφαση μεταφοράς του Φαρμακείου από την Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, όσο και για το νέο καθεστώς λειτουργίας του στο χώρο του ΚΑΠΗ.

Υπενθυμίζεται, ότι πέρα από τη σχετική ανακοίνωση που βρισκόταν για μέρες αναρτημένη στην πόρτα του ΚΑΠΗ επί της οδού Κωνσταντίνου Μαρούλη & Μαυρομουστάκη, ο κ. Χαρίτος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, όχι μόνο δεν αρνήθηκε την απόφαση της Επιτροπής, αλλά τόνισε ότι θα ενημερώσει σχετικά και τον δήμαρχο, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε λάβει ακόμα γνώση.

Παράκαμψη των διαδικασιών

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν την αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας, η οποία άφησε αιχμές για αυθαίρετες αποφάσεις, που δεν έφτασαν ποτέ στο τραπέζι τόσο της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει και τον τελευταίο λόγο, όπως ορίζεται από το καταστατικό του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ο καθορισμός των λεπτομερειών για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου γίνεται μέσα από τον “Κανονισμό Λειτουργίας” του που θα καταρτίζεται από την παραπάνω Επιτροπή και στη συνέχεια κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκρισή του. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του, ο κ. Χαρίτος είχε καταστήσει γνωστό ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς προσανατολίζονται στη συγκρότηση της νέας διαχειριστικής επιτροπής, η οποία ουσιαστικά θα αναλάμβανε έργο μετά τη μεταφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου από το ΚΕΦΙΑ στο ΚΑΠΗ.

“Δεν υφίσταται καμία μεταφορά”

Η παράκαμψη των διαδικασιών αλλά και το “άδειασμα” της δημοτικής αρχής, η οποία βρέθηκε κυριολεκτικά προ εκπλήξεως εξαιτίας μιας απόφασης, για την οποία δεν ήταν ενημερωμένοι ούτε οι ενδιαφερόμενοι, συνέβαλαν στην ανασκεύαση των δηλώσεων από τον κ. Χαρίτο. Ο ίδιος υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται καμία μεταφορά, προσθέτοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής επισκέφτηκαν το Κοινωνικό Φαρμακείο στο χώρο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ προκειμένου να πραγματοποιήσουν έναν έλεγχο της κατάστασής του. Δεν έκρυψε δε, ότι υπήρχε η σκέψη μεταφοράς του φαρμακείου στο χώρο του ΚΑΠΗ, αφού καθημερινά το επισκέπτονται 100-150 πολίτες, που δεν ξέρουν πού να αποτανθούν είτε για να πάρουν είτε για να παραδώσουν οι ίδιοι φάρμακα.

Με δεδομένο ότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα, ο κ. Χαρίτος δεν έμεινε μόνο σε στρογγυλέματα και δικαιολογίες, αντίθετα εξήγησε πως η ομάδα που επισκέφτηκε το χώρο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δε βρήκε Κοινωνικό Φαρμακείο, αλλά μία αποθήκη φαρμάκων, εκ των οποίων το 60% επρόκειτο για ληγμένα σκευάσματα, τα οποία έχουν κρατηθεί από την Επιτροπή ως αναμνηστικά.

“Δεν μπορεί να ζητάμε φάρμακα από τον κόσμο και μετά να τα πετάμε. Τα ληγμένα φάρμακα υπάρχουν σε πέντε μεγάλες τσάντες και είναι στη διάθεσή σας. Εάν δεν ξεχωρίζαμε, σε λίγο θα πετούσαμε κι άλλα φάρμακα, που θα γίνονταν φαρμάκι” ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως “το φαρμακείο δεν έχει μετακινηθεί, απλά έχουμε πάρει φάρμακα για να βγάλουμε τις σκόνες από τα κουτιά”.

Γ. Πετράκης: “Ενημερώθηκα για την αλλαγή από τον κ. Ρουσσουνέλο”

Και εφόσον έγινε κατανοητό ότι “τα φάρμακα πήγαν τη βόλτα τους για να πάρουν καθαρό αέρα”, οι δηλώσεις του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Γιάννη Πετράκη έρχονται να διαψεύσουν για μία ακόμη φορά τους ισχυρισμούς του κ. Χαρίτου. Όπως τόνισε, ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για την εκκένωση του χώρου, μέχρι τη δημοσιοποίηση του θέματος. “Όταν έμαθα το συγκεκριμένο γεγονός, επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας, Αντώνη Ρουσσουνέλο, ο οποίος μου εξήγησε ότι το φαρμακείο μεταφέρθηκε για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται κανένα θέμα στέρησης των παροχών σε άπορους οι οποίοι προσφεύγουν στο νοσοκομείο. Ήδη έχει γίνει μία συνάντηση με την προϊσταμένη του φαρμακείου για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του μηχανισμού” σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υφίσταται καμία διαφοροποίηση. “Ο φυσικός χώρος του Κοινωνικού Φαρμακείου δεν παίζει ρόλο. Η αλήθεια είναι ότι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δεν είναι πάντα ανοιχτό. Με εθελοντική προσφορά τον τελευταίο χρόνο παρέμεινε ανοιχτό, αλλά δε δίνω τόσο βάση προσωπικά στο πού θα στεγάζεται το φαρμακείο όταν διευκολύνεται η πρόσβαση”, κατέληξε.