Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Τήνου

Συλλογική πράξη

Π. Κροντηράς: “Θετικό βήμα που γίνεται από το σύνολο των πολιτών για τους συνανθρώπους μας”

Άμεσα αναμένεται να λειτουργήσει το κοινωνικό φαρμακείο στο νησί της Τήνου καθώς η σύστασή του προτάθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου, πριν μικρό χρονικό διάστημα.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κροντηράς μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, τόνισε ότι πρόκειται για έναν κοινωνικό στόχο, που φαίνεται να επιτυγχάνεται “με σκοπό να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες άπορων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας”.

Θα λειτουργεί υπό τη δημοτική κοινωνική υπηρεσία

Ειδικότερα, ο κ. Κροντηράς, επεσήμανε πως, “Υπήρξε μία πρόταση από την Επιτροπή Αλληλεγγύης”, την οποία εξέτασε ο δήμος και προχώρησε στη σύσταση του κοινωνικού φαρμακείου. “Την απόφαση, την πήρε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τήνου και έτσι στο νησί μας, θα λειτουργήσει υπό την “ομπρέλα” της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου το κοινωνικό φαρμακείο”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε στη συνέχεια, “ο χώρος που θα το φιλοξενήσει είναι το ΚΑΠΗ στην πόλη της Τήνου”.

Παραχωρώντας αναλυτικότερα τους λόγους, οι οποίοι “γέννησαν” το κοινωνικό φαρμακείο, ο δήμαρχος, σημείωσε, “στην ανωτέρω απόφαση οδηγήθηκε ο δήμος Τήνου λόγω των αναγκών που έχουν αρκετοί από τους δημότες καθώς είναι είτε ανασφάλιστοι, είτε άποροι. Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται συλλογικά από το σύνολο των πολιτών και είναι ένα θετικό βήμα. Ήδη έχει συλλεχθεί σημαντική ποσότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων και θα υπάρξει συνέχεια, καθώς αυτή τη στιγμή εξακολουθεί ο κόσμος να προσφέρει όσα κουτιά δεν χρειάζεται”.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασισθεί με ακρίβεια ο χρόνος αλλά και το ωράριο λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου, καθώς απαιτείται να τακτοποιηθούν όλες οι λειτουργικές λεπτομέρειές του, ωστόσο, ο κ. Κροντηράς εκτιμά πως το κοινωνικό φαρμακείο θα είναι καθόλα έτοιμο άμεσα και θα παραμένει ανοικτό τρεις ημέρες την εβδομάδα. “Πάντοτε στο χώρο θα υπάρχει ένας φαρμακοποιός αφού η συνεργασία μας με τους φαρμακοποιούς του νησιού είναι άριστη”, υπογράμμισε καταλήγοντας.

Προϋποθέσεις δικαιούχων

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που παρείχε η δημοτική αρχή της Τήνου, οι δικαιούχοι που μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από το κοινωνικό φαρμακείο πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά έχουν ως εξής: 1. Η επαγγελματική κατάσταση του ατόμου ή των μελών της οικογένειας, που αιτείται για τις παροχές του “Κοινωνικού Φαρμακείου” να είναι: Συνδημότες ή κάτοικοι χωρίς ασφάλιση λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους ταμείο, άποροι (βιβλιάριο ανασφαλίστου) που το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να τους προμηθεύσει φάρμακα που δικαιούνται λόγω έλλειψης ή λόγω της αξίας τους και άνεργοι ή εργαζόμενοι χωρίς τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους (ανήλικα τέκνα). 2. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική περιουσιακή κατάστασή τους, “οι πηγές εισοδήματος και τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου ή των μελών της οικογένειας που αιτείται τις παροχές, πρέπει να αποδεικνύουν πραγματική οικονομική αδυναμία 3. Η κατάσταση της υγείας να αφορά “σε παθολογικά προβλήματα”.

Δικαιολογητικά εγγραφής

Για την εγγραφή των δικαιούχων στο πρόγραμμα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση-Υ.Δ αποδοχής του κανονισμού από τον ενδιαφερόμενο

2. Ταυτότητα-Διαβατήριο

3. Βεβαίωση από ασφαλιστικό ταμείο (που είχε πιθανά ασφαλιστεί) ότι δεν έχει δικαίωμα περίθαλψης

4. Εκκαθαριστικό εφορίας ή βεβαίωση από την εφορία ότι δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση γιατί δεν έχει εισοδήματα.

6. Ιατρική γνωμάτευση με αναλυτική καταγραφή της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής.

7. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Αξίζει να σημειωθεί πως, για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να απευθυνθούν στην κοινωνική λειτουργό του δήμου, Αλεξάνδρα Αραμπατζή (22833 60124) καθώς και στον υπεύθυνο του Κ.Φ.Τ και δημοτικό σύμβουλο, Νικηφόρο Δελασούδα (6974711902), ενώ όσοι επιθυμούν να προσφέρουν κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υγείας Τήνου και την Μαρία Δελλατόλα – Παγανέλη (2283360000) καθώς και με το ΚΑ.Π.Η και την Μαργίτσα Φωτεινιά (22830 23688).