Μεταστέγαση του Κοινωνικού Φαρμακείου στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης

Αλλαγή διεύθυνσης με ερωτηματικά

Με μία λιτή ανακοίνωση στην είσοδο του ΚΑΠΗ Ερμούπολης, οι ανασφάλιστοι και αναγκεμένοι συνάνθρωποί μας που διέρχονται από την οδό Κωνσταντίνου Μαρούλη & Μαυρομουστάκη μπορούν συμπτωματικά να ενημερωθούν για την πρόσφατη μεταστέγαση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από το κτίριο του ΚΕΦΙΑ στο κτίριο του ΚΑΠΗ.

Από στόμα σε στόμα άρχισε να μεταδίδεται η είδηση της μεταφοράς του Φαρμακείου, που μέχρι και χθες διατηρούταν -για άγνωστους λόγους- επτασφράγιστο μυστικό από την Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, δεδομένου ότι από την πλευρά του δήμου δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση για την πληροφόρηση των πολιτών.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε έντονα ερωτηματικά τόσο για το ξαφνικό “ξεσπίτωμα” του Φαρμακείου, το οποίο από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα υποδεχόταν τον κόσμο στο χώρο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, όπισθεν του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, προκειμένου να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες η αλλαγή του σκηνικού.

Ενημέρωση κατόπιν “ξεσπιτώματος”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Αντιδήμαρχος Θάνος Φώσκολος, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας υπογράμμισε ότι η αποχώρηση του Κοινωνικού Φαρμακείου από το ΚΕΦΙΑ ήταν μια πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Γιάννη Χαρίτου. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η μεταφορά του στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΗ Ερμούπολης δεν θα επιφέρει προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του, καθώς θα συνεχίσει η εξυπηρέτηση των πολιτών κατόπιν ραντεβού. “Ο φαρμακοποιός, αντί να πηγαίνει στο ΚΕΦΙΑ, τώρα θα επισκέπτεται το ΚΑΠΗ”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατέστησε επίσης γνωστό ότι στο πλαίσιο των ανακατατάξεων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στα φυλασσόμενα φάρμακα, κατά τον οποίο εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν αρκετά ληγμένα σκευάσματα. Όπως τόνισε “κάναμε ένα ξεσκαρτάρισμα και είδαμε τις ανάγκες”. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρώτα ενήργησε ο κ. Χαρίτος και έπειτα ενημερώθηκε ο ίδιος. “Μόνο και μόνο για την προσπάθειά του να ελέγξει τα φάρμακα, να διαπιστώσει τις ανάγκες και να διαχωρίσει τα σωστά από τα λάθος φάρμακα, του βγάζω το καπέλο”, κατέληξε.

“Άγνοια” του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης

Η εξωστρέφεια του κ. Φώσκολου και η προθυμία του να επιβεβαιώσει την είδηση προσέκρουσαν στις φειδωλές δηλώσεις του κ. Χαρίτου, ο οποίος απέφυγε οποιαδήποτε ανακοίνωση μέχρι την ολοκλήρωση κάποιων απαραίτητων διαδικασιών, όπως η σύσταση της καινούριας επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση του φαρμακείου. Παρόλα αυτά, το “κερασάκι” στην τούρτα αποτελεί η δήλωσή του προέδρου για την άγνοια των υπευθύνων στο δήμο σχετικά με τη μεταφορά του Φαρμακείου στο ΚΑΠΗ. “Δεν θα ήθελα ο δήμαρχος να ενημερωθεί από την εφημερίδα, αλλά από μένα. Δεν θα ήταν σοβαρό” κατέληξε, εξηγώντας ότι ο κ. Γιώργος Μαραγκός δεν γνωρίζει για τις αλλαγές που έχουν γίνει σε κάποια από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, τον οποίο διοικεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Κυκλάδων: “Δεν έχουμε ιδέα”

Άγνοια της σημερινής κατάστασης δηλώνει με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ιωάννης Ρούσσος, σημειώνοντας “δεν έχω ιδέα αν έχει μεταφερθεί. Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς. Ούτε έχουν καλέσει την κ. Αρμακόλα, η οποία ήταν μέλος της Επιτροπής”. Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου στο χώρο του ΚΕΦΙΑ, υπογράμμισε πως η διαδικασία ήταν συγκεκριμένη. “Τα κλειδιά ήταν στην πύλη του νοσοκομείου, εκεί όπου βρίσκεται η ασφάλεια. Τα παίρναμε από κει και εξυπηρετούσαμε όποιον χρειαζόταν κάτι και υπήρχε συνταγή. Τώρα που το Φαρμακείο είναι στο ΚΑΠΗ εγώ δεν ξέρω ούτε πού θα βρω τα κλειδιά, ούτε πώς θα μπω εκεί” σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τον τρόπο λειτουργίας του φαρμακείου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. “Δεν ξέρω ποιος θα τα δίνει τα φάρμακα. Το ΚΑΠΗ θα μπορεί να ανοίξει την Παρασκευή το απόγευμα στις 19:00 ή θα περιμένει ο κόσμος μέχρι τη Δευτέρα το πρωί; Στο ΚΕΦΙΑ μπορούσες να ανοίξεις και Σάββατο και Κυριακή. Έπαιρνες τα κλειδιά και πήγαινες. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πού είναι τα κλειδιά σε περίπτωση ανάγκης. Θα πρέπει ο δήμος να μας ενημερώσει”, επεσήμανε.

Μειωμένη κίνηση

Όπως τόνισε, “το Κοινωνικό Φαρμακείο δημιουργήθηκε σε μια άλλη εποχή όπου υπήρχαν μεγάλες ανάγκες. Τώρα δεν είναι πια έτσι τα πράγματα, γιατί με τον καινούριο νόμο, οι ανασφάλιστοι δικαιούνται να γράψουν φάρμακα και να τα πάρουν από το φαρμακείο, πληρώνοντας τη συμμετοχή τους. Οπότε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ δεν ισχύει πια, έχει τακτοποιηθεί με κάποιον τρόπο. Ως εκ τούτου, η κίνηση στο Φαρμακείο είναι αισθητά μειωμένη”. Όσον αφορά στην αξιοποίηση των φαρμάκων, ο κ. Ρούσσος εξήγησε ότι όσα φάρμακα δεν είχαν ζήτηση δωρίζονταν σε γηροκομεία ή αποστέλλονταν μέσω της Ομάδας Αιγαίου σε απομακρυσμένα νησιά, όπως το Αγαθονήσι.