Εορτασμός της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης στη Σύρο

«Φόρος τιμής σε όσους θυσιάστηκαν»

Παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και φορέων της Σύρου πραγματοποιήθηκε χθες ο εορτασμός της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης, κατά τον οποίο αποδόθηκε φόρος τιμής σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν στα μαύρα χρόνια της κατοχής για μία δημοκρατική και ελεύθερη πατρίδα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μετά το πέρας του οποίου εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης από την περιφερειακή σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου, Χρηστιάννα Πάπιτση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού με τις εκδηλώσεις να ολοκληρώνονται με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η 23η Νοεμβρίου αποτελεί μια ιδιαίτερης σημασίας ημέρα για το έθνος καθώς σηματοδοτεί τον έμπρακτο αγώνα των Ελλήνων κατά του ξένου κατακτητή αλλά και την αντιστασιακή προσπάθεια εναντίων των δυνάμεων του Άξονα.

«Υπάρχουν στην ιστορική μνήμη των λαών μερικές κρίσιμες ημερομηνίες. Ίχνη στον τόπο και το χρόνο που στάθηκαν για να σημαδεύουν τις επιδόσεις τους, όπως τα τρόπαια. Στον ίσκιο τους σταματά για λίγο την πορεία του μέσα στο χρόνο ένας λαός, να πάρει πνοή, ανάσα και να συνεχίσει. Οι σταθμοί αυτοί είναι συγχρόνως αφετηρίες για νέα ξεκινήματα σε μια ζωή των ατόμων, αλλά και με τους αιώνες, όπως η ζωή της γης. Πορευόμενοι με αυτόν τον τρόπο οι λαοί δημιουργούν την ιστορία τους» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Χριστιάννα Πάπιτση κατά την εκφώνηση του λόγου της, ενώ όσον αφορά στη σημασία της Εθνικής Αντίστασης και στους λόγους που κατέχει ξεχωριστή θέση στη συλλογική μνήμη της χώρας εξήγησε ότι «συνέβαλε σε κεφαλαιώδεις ιδεολογικές και πολιτικές μεταβολές στο εσωτερικό της χώρας. Δημιούργησε καινούργια πολιτικά μορφώματα, νέες δομές εξουσίας, προκάλεσε ευρείες κοινωνικές αλληλεγγύης, αποθέωσε τη συλλογική οργάνωση και πρωτοβουλία, προέβαλε έα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα και κατέστησε τις μάζες παραγωγό ιστορίας».