Εορτασμός Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης στη Σύρο

«Ανάγκη αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού»

Τις θυσίες εκείνων που αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά την περίοδο της Κατοχής, υπερασπιζόμενοι την τιμή και την υπερηφάνεια της πατρίδας μας, θυμήθηκε η Σύρος στην επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, της κορυφαίας πράξης της ελληνικής αντίστασης εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν με τις όποιες δυνάμεις τους, στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας.

Η Πανελλήνια Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, καθιερώθηκε από την Ελληνική πολιτεία με στόχο να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που αντιτάχθηκαν στα στρατεύματα κατοχής 1941 – 1944, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γεννεές.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μετά το πέρας της οποίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, από τον Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κ. Παύλο Χρυσαφίδη.

Υποδειγματική πράξη εθνικής ομοψυχίας

Στην ομιλία του, ο κ. Χρυσαφίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην αυξημένη κοινωνική και εθνική συνείδηση της γενιάς του ’40, η οποία ανταποκρίθηκε στο χρέος της Εθνικής Αντίστασης, φωνάζοντας το μεγάλο «ΟΧΙ». Στη συνέχεια, εστίασε στην επιχείρηση καταστροφής της γέφυρας του Γοργοπόταμου τον Νοέμβριο του 1942, μιας υποδειγματικής πράξης εθνικής ομοψυχίας κατά του φασισμού».

Ωστόσο πρόσθεσε, πως σήμερα, 73 χρόνια μετά τη μεγάλη αυτή νίκη, ο σημερινός κόσμος είναι γεμάτος από ανασφάλεια, τυφλή βία, ανισότητες και αδικία. «Ζούμε σε ένα χώρο στον οποίο πολλοί από εμάς, θέλοντας να αντιδράσουν εκφράζουν πλέον ελεύθερα την ιδεολογία τους και τις αμφισβητήσεις τους. Δυστυχώς, ανάμεσα στα σύμβολα «της αντίστασης» συναντάμε αρκετές φορές το σημείο έκφρασης του ναζισμού, το αγκυλωτό σταυρό του Χίτλερ και ζούμε μια προσπάθεια νεοναζιστικών οργανώσεων να παραπλανήσουν το Λαό μας. Κι όμως, δεν μας χωρίζουν παρά μόνο λίγες δεκαετίες από τότε που στη χώρα μας υπέφεραν από όλους αυτούς που πίστευαν στην ιδεολογία του Φασισμού».

«Οράματά μας παραμένουν η ελευθερία, η ισοτιμία, η εθνική αξιοπρέπεια»

Ως εκ τούτου, σήμερα κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, κάθε μορφή λήθης και παθητικής αποδοχής. «Οράματά μας παραμένουν η ελευθερία, η ισοτιμία, η εθνική αξιοπρέπεια. Όμως με βασανίζει το ερώτημα κατά πόσο νομιμοποιούμαστε ηθικά εμείς να πανηγυρίζουμε και να εορτάζουμε την αντίσταση των προγόνων μας, ενάντια του 3ου ραιχ εμείς που παραδοθήκαμε αμαχητί στο 4ο Ραιχ?... Πώς μπορούμε να εμπνευστούμε και να δράσουμε σε αυτά τα σκοτεινά χρόνια του σήμερα μέσα από τα διδάγματα και τον απόηχο της Εθνικής αντίστασης …εμείς που σαν λαός οι μισοί έχουμε ξεχάσει τη λέξη Αντίσταση και οι άλλοι μισοί έχουμε μάθει να μισούμε την λέξη Εθνική?» κατέληξε ο κ. Χρυσαφίδης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.