"Θρίλερ" στο πλοίο Norman Atlantic ανοιχτά της Κέρκυρας

Εκκενώνεται το πλοίο μετά την πρόκληση φωτιάς

Συναγερμός σήμανε σήμερα στις 4 τα ξημερώματα, 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας από την εκδήλωση πυρκαγιάς στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic, που εκτελεί το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο γκαράζ του πλοίου, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, με προορισμό την Αγκόνα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών για την εκκένωση του πλοίου με με τις βάρκες και τη συμμετοχή του πλοίου που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντολή να σπεύσουν άμεσα παραπλέοντα πλοία κοντά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών, δόθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Δύσκολη και περίπλοκη επιχείρηση διάσωσης

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μία από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες περίπλοκες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν γίνει έως σήμερα και επεσήμανε ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρμε ταχύτητα ανέμου 50 μίλια, με ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, που δυσκολεύουν κατά πολύ τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι λόγω των καιρικών συνθηκών από τους 150 ανθρώπους της σωσίβιας λέμβου που έπεσε στη θάλασσα από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό, μόλις 35 κατάφεραν να επιβιβαστούν στο παραπλέον πλοίο Spirit of Pireus και oι υπόλοιποι άνθρωποι παραμένουν στη θάλασσα. 

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το συντονισμό της έρευνας και διάσωσης έχει αναλάβει το επιβατηγό Cruise Europa, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές. Ο υπουργός ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο Εύηνος θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα διάσωσης, ενώ δύο πυροσβετικά πλοία βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Μεταξύ των πλοίων που σπεύδουν για βοήθεια, είναι και το δεξαμενόπλοιο Nissos Serifos, της εταιρείας Kyklades Maritime. 

Ώρες αγωνίας

Σημειώνεται ότι το Cruise Εuropa, το οποίο έχει κατεβάσει μια λέμβο, αλλά δεν μπορεί να προσεγγίσει το φλεγόμενο πλοίο. Τα υπόλοιπα πλοία προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικό κλοιό, για να περιορίσουν την κακοκαιρία γύρω από το πλοίο και να διευκολύνουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού 328 άνθρωποι (σε σύνολο 478 επιβαινόντων) που βρίσκονται ακόμη στο Norman Atlantic.

Ο πλοίαρχος του σκάφους είναι Ιταλός και από τα μέλη του πληρώματος 22 είναι Ιταλοί και οι 34 Έλληνες. 

Στην περιοχή έχει φτάσει ένα ιταλικό περιπολικό σκάφος και ένα αεροπλάνο. Δίπλα στο Νorman Αtlantic βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία. Επίσης, αποστέλλονται από ελληνικής πλευράς έξι ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο C-130, ενώ στην περιοχή καταπλέει και η φρεγάτα Ναυαρίνο. Τα παραπλέοντα πλοία επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κλοιό για να περιορίσουν την θαλασσοταραχή και να διευκολύνουν την επιχείρηση εκκένωσης.
 

Πηγή: skai.gr

Νεότερες πληροφορίες

Δίπλα στο φλεγομενο πλοίο, βρίσκεται ήδη, το Ιταλικό ρυμουλκό SAR, ενώ πλησιάζουν τα επίσης Ιταλικά ρυμουλκά Marietta baretta και Tenax.

Οι άνεμοι στην περιοχή του ατυχήματος, αυτή τη στιγμή μετρώνται σε 7 μποφόρ.

Έλληνας νεκρός 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας ο νεκρός επιβάτης του  "Norman Atlantic" είναι ο ελληνικής υπηκοότητας Γεώργιος Δούλης.
Με άξονα τη νεότερη ενημέρωση από το skai.gr, "Το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA) επιβεβαίωσε την ανάσυρση νεκρού ανδρός από τη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Από την ίδια γλίστρα, διεσώθη η γυναίκα η οποία είχε επίσης εγκλωβιστεί, με στοιχεία Δούλη Θεοδώρα και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Πρίντεζι της Ιταλίας. Σύμφωνα με ενημέρωση του Νίκου Λαγκαδιανού, εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής νωρίτερα, ο άνδρας που κατέληξε ήταν εγκλωβισμένος μαζί με μία γυναίκα στη «γλίστρα» του πλοίου στην προσπάθειά τους να βγουν".