Τεχνολογικό επίτευγμα και στην ακτοπλοΐα

Προ των πυλών τα e-ticket για τα πλοία της χώρας

Στην ηλεκτρονική εποχή εισέρχεται πλέον και η ακτοπλοΐα της Ελλάδας, καθώς αναμένεται η εφαρμογή του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μια πρωτοποριακή ενέργεια που τείνει να ενισχύσει τόσο τις εγχώριες μετακινήσεις όσο κα να διευκολύνει την μεταφορά των ξένων επισκεπτών στην χώρα. Σε μια περίοδο, κατά την οποία ο τουρισμός αποτελεί την κινητήριο δύναμη της εγχώριας οικονομίας, η παρέμβαση της τεχνολογίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, κρίνεται απαραίτητη.

Το κέντρο βάρους δίνεται στον τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί ως ο βασικότερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας αφού προσφέρει τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να ανθίσει ξανά η δημοσιονομική πολιτική της χώρας, επιτυγχάνοντας παράλληλα τις ξένες επενδύσεις που προδιαθέτουν μια τόνωση τόσο στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών, όσο και την εξέλιξη περαιτέρω κοινωνικών δομών. Υπό το πρίσμα αυτό, η τεχνολογική εξοικείωση των ακτοπλοϊκών μέσων μεταφοράς μέσω της εισαγωγής των ηλεκτρονικών εισιτηρίων στην τουριστική αγορά των πλοίων, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την ενίσχυση του τουριστικού ανταγωνιστικού μοντέλου της χώρας. Μιας και η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ σημαντικών και καταξιωμένων προορισμών, μια τέτοια τεχνολογική καινοτομία δύναται να προσφέρει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό. Η αναβάθμιση των τουριστικών δομών, προϋποθέτει ταυτόχρονα την αναβάθμιση της τουριστικής προβαλλόμενης εικόνας της χώρας, με αποτέλεσμα την τόνωση του ενδιαφέροντος και από πλευράς ξένων επισκεπτών αλλά και από την πλευρά των ξένων επενδυτών, καθώς θα παρατηρούν την αυξανόμενη τάση και διάθεση της χώρας για ενίσχυση του τουριστικού της προϊόντος, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες και δημιουργώντας μια νέα τουριστική δυναμική.

Ενισχύοντας την ακτοπλοΐα

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί και προκαλεί ανησυχία στον τουριστικό κόσμο, αποτελεί η ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη και ταυτόχρονα την πιθανή κρίση που δύναται να δημιουργηθεί στην οικονομική και τουριστική ζωή του τόπου, έπειτα από μια τέτοια ενέργεια. Σε συνδυασμό, με την αναμενόμενη πτώση του ταξιδιωτικού ρεύματος από τη Ρωσία κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του ρουβλίου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, προβάλλει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκληθούν στον τουριστικό κλάδο. «Το 2015 είναι αβέβαιο και για τον τουρισμό τη δεδομένη συγκυρία», επισημαίνει με την σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας τις πιθανότητες πτώσεις της τουριστικής κίνησης, σε σχέση με το 2014 που χαρακτηρίστηκε ως «η χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού». Εν τούτοις, υφίστανται κάποιοι θετικοί παράγοντες που προσφέρουν την δυνατότητα εξισορρόπησης των ενδεχόμενων αρνητικών συνεπειών, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι, η υποτίμηση του ευρώ καθιστά την χώρα φθηνότερο τουριστικό προορισμό, κυρίως για κατοίκους αρκετών χωρών εκτός Ευρωζώνης, οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων. Παράλληλα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου ανοίγει τον δρόμο για δρομολόγηση περισσότερων πτήσεων, όπου έχει ήδη καθιερωθεί το σχέδιο e-ticket, καθώς και τη δημιουργία φθηνότερων πακέτων για τον ελληνικό προορισμό.

Οι μελλοντικές συνέπειες, ωστόσο, στον τουριστικό κλάδο υπό μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη, αντικαθίσταται από ενέργειες που επιβεβαιωμένα θα προσφέρουν μια θετική νότα στον ελληνικό τουρισμό όπως επίσης θα τονώσουν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας, και ιδιαίτερα των νησιών. Όπως προδίδουν επίσημα στοιχεία, τα πρώτα μηνύματα για κρατήσεις εντός του 2015 στην χώρα, έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν από τους tour operator του εξωτερικού. Παράλληλα με την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά της Γερμανίας, και η Γαλλία παρουσιάζει ενισχυμένο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας αύξηση 19,4%, ποσοστό το οποίο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε έσοδα 510 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, η προβολή της Ελλάδας και του ελληνικού μεγαλείου φαίνεται να απέδωσε καρπούς, αφού στις αγορές της Σουηδίας και της Νορβηγίας το αυξημένο ποσοστό αφίξεων στην χώρα αγγίζει το 8-10%. Υπό αυτές τις συνθήκες, κατά τις οποίες ο τουρισμός θα κριθεί από δυο αντίρροπες δυνάμεις, αφενός τις πολιτικές εξελίξεις και αφετέρου το ενδιαφέρον των επισκεπτών από το εξωτερικό, η καθιέρωση του e-ticket στην ακτοπλοΐα, δημιουργεί ένα πιο σίγουρο και σταθερό τουριστικό περιβάλλον, χάρη στις διευκολύνσεις που προσφέρει και τα ενδεχόμενα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής του.

Σε εγχώριο επίπεδο

Η νέα μεταρρύθμιση προτάθηκε και υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με σκοπό «ον εξορθολογισμό της ακτοπλοΐας, την τόνωση της επιβατικής κίνησης, τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου των επιβατών και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη», όπως σημείωσε ο ίδιος σε ανακοίνωση του. Παράλληλα συμπληρώνει πως «με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εισάγουμε την ακτοπλοΐα στην ηλεκτρονική εποχή, δημιουργώντας φιλικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες για τον επιβάτη. Αποτελεί μία ακόμη καινοτομία που εφαρμόσαμε, αναθεωρώντας τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Η ακτοπλοΐα αποτελεί την πύλη μέσα από την οποία ένα νησί αναπνέει, εξάγει, τροφοδοτείται και αναπτύσσεται. Για αυτό και, από την πλευρά μας, τους τελευταίους 18 μήνες εργαστήκαμε σκληρά για να υλοποιήσουμε ενέργειες που σήμερα ενισχύουν και εξορθολογίζουν τη λειτουργία της». Συνεπώς, πέρα από την βελτίωση των τουριστικών πρακτικών και των υψηλότερων παροχών τουριστικών υπηρεσιών, η εν λόγω απόφαση αναμένεται να διευκολύνει και τους ντόπιους επιβάτες.

Σύμφωνα με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία , δύναται η δυνατότητα οι επιβάτες των πλοίων να προχωρούν σε ηλεκτρονική κράτηση των εισιτηρίων τους και να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις κάρτες επιβίβασης (boarding-pass) μέσω των «έξυπνων» κινητών τους, χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες ή να ταλαιπωρούνται ώστε να καταφύγουν στα πρακτορεία για την έντυπη έκδοση και υπόδειξη των εισιτήριων ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται μια αυξητική τάση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων εντός των χειμερινών μηνών, της τάξης περίπου του 4% λόγω του αυξημένου αριθμού ξένων τουριστών που επέλεξαν τα πλοία για να επισκεφτούν τα νησιά, γεγονός που σε συνδυασμό με την εφαρμογή e-ticket αναζωπυρώνει τις ελπίδες για τον χειμερινό τουρισμό της χώρας. Οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους, επικροτούν το νέο σχέδιο προς υλοποίηση και υποστηρίζουν ότι «η απόφαση αποτελεί ένα θετικό βήμα και θα διευκολύνει σημαντικά τους επιβάτες κυρίως από το εξωτερικό που θα μπορούν από το σπίτι ή το γραφείο τους να έχουν τυπωμένα τα εισιτήρια και να μπαίνουν απευθείας στο πλοίο».

Ετικέτες: