Συμμετοχή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας στο Μάννα

“Μανούλα σ' ευχαριστώ για όσα μου προσφέρεις”

Με υγρά μάτια και καρδιά γεμάτη υπερηφάνεια και θαυμασμό προς τους συνανθρώπους μας που αποδεικνύουν ότι καμία αναπηρία δεν μπορεί να στερήσει τη “δίψα” μας για δημιουργική έκφραση και ζωή, έφυγε χθες το μεσημέρι από την αίθουσα Κωνσταντίνου Τουλούπη στα Λύκεια, το κοινό, που γιόρτασε μαζί με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μάννα την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Στη φετινή εκδήλωση του Συλλόγου, με κεντρική ομιλήτρια τη Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου Ειρήνη Δράκου, “πρωταγωνίστησαν” οι ωφελούμενοι του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρουσιάζοντας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους, μουσικά και χορευτικά δρώμενα.

Αστείρευτη ενέργεια για ζωή και δημιουργία

Το έργο του ΚΔΑΠ ΜΕΑ παρουσίασε εν συντομία η Διευθύντρια του Κέντρου κ. Μόσχα Κοντορούση. Όπως τόνισε, το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων ίδρυσε και λειτουργεί από το 2002 στην Ερμούπολη της Σύρου το ΚΔΑΠ ΜΕΑ με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου και επικοινωνίας, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. Στο Κέντρο λειτουργούν τμήματα ανάπτυξης λόγου, σωματικής αγωγής, εικαστικών, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, κατασκευών, μουσικού παιχνιδιού, μουσικής αγωγής και τραγουδιού, εργοθεραπείας, και βελτίωσης λειτουργικότητας στους τομείς αυτοφροντίδας.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει το θεατρικό παιχνίδι “Η αγκινάρα και το καρότο”, όπου τα παιδιά δραματοποίησαν τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού. Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε ένα μουσικό δρώμενο, πλαισιωμένο από τραγούδια με συνοδεία κρουστών οργάνων. Τα παιδιά δούλεψαν ατομικά και ομαδικά, δημιουργώντας μουσικά σύνολα, αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο γνωστές μελωδίες όπως η “Σονάτα του σεληνόφωτος”, η “Τζαμάικα”, η “Γοργόνα” και το “Δίχτυ”. Τέλος, με την καθοδήγηση της Μαρίας Κορφιάτη από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου παρουσίασαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Οι ωφελούμενοι κατάφεραν όχι μόνο να συγκινήσουν το κοινό με το σθένος και την επιμονή τους, αλλά να αποτελέσουν και παράδειγμα ψυχικής δύναμης και ενέργειας.

Η ευαισθησία είναι δύναμη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μίμογλου αναφέρθηκε στο μητρικό ένστικτο, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην ανατροφή των μελλοντικών παιδιών μιας γυναίκας, αλλά εμφανίζεται και στην περίπτωση μίας ανάδοχης μητέρας, ή της γυναίκας δασκάλας καθηγήτριας που αναλαμβάνει τη φροντίδα και το μεγάλωμα ενός παιδιού. “Μια μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών καταφέρνουν να εκφράσουν συναισθήματα μητρικής αγάπης και φροντίδας σε παιδιά που δεν τα έχουν γεννήσει οι ίδιες, αλλά τα έχουν στην καρδιά της” τόνισε, δίνοντας το λόγο στην κεντρική ομιλήτρια την κ. Δράκου.

Η ίδια, εμφανώς συγκινημένη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στη σημερινή εποχή υπάρχουν ακόμα ευαίσθητοι άνθρωποι, ψυχικά και συναισθηματικά, που προβάλλουν το θέμα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. “Θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικά, που όλοι πρέπει να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τη δομή του. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ευαισθησία είναι δύναμη. Δείχνει ότι το στοιχείο που μας κάνει ανθρώπους δεν έχει απονεκρωθεί, αλλά αντίθετα είναι ενεργό και δραστήριο”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου από τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου με τη συμμετοχή παιδιών του Συλλόγου, τα οποία έστειλαν τα δικά τους μηνύματα αγάπης προς τις μητέρες τους όπως “είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου”, “είσαι γλυκιά σαν καραμέλα”, “μανούλα σε αγαπώ που με αγαπάς και με φροντίζεις”, “μανούλα μου σε αγαπώ για όσα μου προσφέρεις”.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν οι εφημέριοι των ενοριών του Μάννα, π. Αντώνιος Βουτσίνος και π. Αντώνης Χάλαρης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα Γιάννης Μαραγκός, καθώς και πλήθος φίλων και μελών του Συλλόγου.