Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου: Αποχή την ημέρα ψήφισης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

  • Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2015 - 16:17

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου με σημερινή του απόφαση κατά πλειοψηφία αποφάσισε την αποχή των μελών του από την άσκηση του λειτουργήματός τους την Τετάρτη 22-7-2015, ημέρα ψήφισης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αφού επισημάνουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν μας έχει αποσταλεί το σχέδιο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και το μόνο που έχουμε είναι η ενημέρωση από 20-7-2015 του Κου Προέδρου της Ολομέλειας της Συντονιστικής και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Κου Βασίλειου Αλεξανδρή ότι έχει κατατεθεί το σχέδιο του Κου Χαμηλοθώρη, ως το μόνο επί του παρόντος μέσο αντίδρασης του Σώματος κατά της παραβίασης του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου από την πολιτική ηγεσία της χώρας και την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, με τρόπο «βίαιο» και καταλύοντας κάθε θεσμοθετημένο κείμενο και διαδικασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνουν την αρνητική θέση τους αναφορικά με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που σχεδιάζεται. Αυτή έχει ήδη εκφραστεί στο δημοψήφισμα των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την 2α και 3η Δεκεμβρίου 2014.

Οι θέσεις αυτές ισχύουν και τις επαναλαμβάνουμε όπως ετέθησαν τον Δεκέμβριο του 2014 όπως ακόλουθα:

- Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επηρεάζουν δραματικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

- Με πρόσχημα την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης και της αποσυμφόρησης του όγκου εργασίας των δικαστηρίων, η κυβέρνηση προχωράει σε απαράδεκτες και άδικες ρυθμίσεις για πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη διεκδίκηση του δικαίου τους εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Για μια ακόμη φορά σκοπός (ανομολόγητος) ενός νομοσχεδίου δεν είναι η ρύθμιση επί τα βελτίω των χρονιζόντων προβλημάτων της Δικαιοσύνης αλλά η εξυπηρέτηση των δανειστών και της τρόικας. Είναι πλέον σύνηθες και αποτελεί πάγια πρακτική των εισαγομένων νομoθετικών ρυθμίσεων να μην εξυπηρετούν την τακτοποίηση των προβλημάτων των τομέων που αφορούν αλλά την διευκόλυνση των δανειστών. ΄Ετσι ενδεικτικά τα νομοσχέδια για την υγεία μοναδικό κριτήριο των ρυθμίσεων τους δεν έχουν την υγεία αλλά την είσπραξη εσόδων, τα νομοσχέδια για την Παιδεία δεν έχουν στόχο την Παιδεία αλλά την είσπραξη εσόδων. ΄Ετσι συμβαίνει και με τα νομοσχέδια για την Δικαιοσύνη. Μοναδικός γνώμονας των ρυθμίσεων τους είναι η είσπραξη εσόδων μέσω της Δικαιοσύνης. Εκ του λόγου τούτου η Δικαιοσύνη έχει ήδη μεταβληθεί από τρίτη συντεταγμένη αρμοδιότητα του Κράτους σε θεραπαινίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

- Η σκανδαλώδης ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών έναντι των εργαζομένων και του Δημοσίου, η ουσιαστική ακύρωση της ένδικης προστασίας και της δικονομικής άμυνας προς όφελος των πιστωτών και γενικότερα οι νέες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δείχνουν την συντονισμένη κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων να γίνεται ευκολότερα και πιο φθηνά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Επί πλέον, η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία της πολιτικής δίκης, καταργεί την αρχή της δημοσιότητας και δημιουργεί ένα νέο μοντέλο πολιτικής δίκης υπό την κυριαρχία των ένορκων βεβαιώσεων (έως 8 τον αριθμό!!!!) και αναιρεί κάθε έννοια δίκαιης δίκης και αρχής της οικονομία , δηλαδή την εξοικονόμηση χρόνου, μέσων, χρημάτων και διαδικασιών.

- Τίθενται υπό περιορισμό κατακτημένες προϋποθέσεις δίκαιης δίκης, όπως η προφορικότητα και η αμεσότητα ορισμένων διαδικαστικών πράξεων, το δικαίωμα ακροάσεως, η δημοσιότητα ορισμένων διαδικαστικών πράξεων , που εξασφάλιζαν μαζί με την έγγραφη διαδικασία την άμεση επικοινωνία δικαστών και δικαζομένων, μαρτύρων, πραγματογνωμόνων , και όλων των παραγόντων της δίκης, τον έλεγχο της βασιμότητας των λεγομένων με σύντομες προφορικές αναφορές, διασαφήσεις, και εξηγήσεις. Πλέον ο φυσικός σας δικαστής μπορεί να δικάσει την υπόθεση σας χωρίς να είστε παρόντες στη δίκη εσείς ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος, χωρίς ο φυσικός σας δικαστής να έχει υποβάλλει ερωτήσεις ή να ζητήσει εξηγήσεις και διευκρινήσεις από τους μάρτυρες, εσάς , ή τους πληρεξούσιους δικηγόρους σας. Μετατρέπεται ο δικαστής σε διεκπεραιωτή εγγράφων, εκθέσεων υπομνημάτων και αναφορών και η διαδικασία στο δικαστήριο σε απλή διοικητική πράξη.

- Καλείστε να καταβάλλετε μια σειρά από υπέρμετρα έξοδα, που δεν συνδέονται με την ορθή, εύρυθμη απονομή δικαιοσύνης, κατά παράβαση του Συντάγματος, και με υπέρμετρες καθυστερήσεις εκδίκασης της υπόθεσης σας, αλλά στο όνομα της νομιζόμενης ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων θα στερείστε εγγυήσεις δίκαιης δίκης .

- Πρόκειται ξεκάθαρα για αλλαγές με τις οποίες οι εμπνευστές της επιχειρούν να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια των λειτουργών και συλλειτουργών της και κυρίως να εξυπηρετήσουν συμφέροντα των τραπεζών διαιωνίζοντας την αδικία σε βάρος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και ο επαγγελλόμενος στόχος περί επιτάχυνσης των δικών θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων .

- Το άρθρο 20 του Συντάγματος επιτάσσει: 1) να έχετε ακώλυτη και ελεύθερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη για να προστατεύετε τα δικαιώματα σας και να επιλύονται οι διαφορές σας, 2) να εκδίδεται από ανεξάρτητο και, αμερόληπτο δικαστήριο απόφαση επί της ουσίας της υποθέσεως σας , περί της υπάρξεως ή μη υπάρξεως των δικαιωμάτων σας, 3) να σας παρέχετε δικαστική προστασία έγκαιρη , πλήρης και αποτελεσματική σε σύντομο και εύλογο χρόνο, 3) να σας παρέχετε προσωρινή δικαστική προστασία με ασφαλιστικά μέτρα ή αναστολή ορισμένων πράξεων , εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, 4) να εκτελείτε την απόφαση που εκδόθηκε από δικαστήριο με διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και συνδρομή οργάνων εκτέλεσης, 5) να ασκείτε ένδικα μέσα για να κριθεί και να επανακριθεί η υπόθεσης σας από ανώτερα δικαστήρια για παράβαση νόμου ή ουσίας, 6) να έχετε το δικαίωμα ακροάσεως για να επηρεάζετε την έκβαση της υποθέσεως σας, 7) να έχετε δικαίωμα απόδειξης των ισχυρισμών και το γεγονότων που είναι κρίσιμα στην υπόθεση σας, 8) Να σας εξασφαλίζετε δίκαιη δίκη με ισότητα όπλων , με αιτιολόγηση δικαστικών απόφασης, με δημοσιότητα των διαδικασιών , και με μια σειρά άλλων εγγυήσεων και διαδικασιών.

Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης , όπως οι ελλείψεις δικαστών, γραμματέων και υλικοτεχνικών υποδομών, και να μην αγνοεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις της νομικής κοινότητας (δικηγορικών συλλόγων, δικαστικών ενώσεων) για την αστοχία των ρυθμίσεων οι οποίες οδηγούν σε ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει σε έλλειμμα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας.

Πολίτες της πόλης μας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου σας καλεί να σταθείτε στο πλευρό μας και να υπερασπιστούμε από κοινού το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη κατά τις επιταγές του Συντάγματος.

Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων κ.κ. Ιωάννη Βρούτση, Νικόλαο Μανιό, Αντώνιο Συρίγο και Νικόλαο Συρμαλένιο να καταψηφίσουν αύριο 22-7-2015 τις επίμαχες αυτές διατάξεις που βάλλουν κατά της πρώτης κατοικίας του Έλληνα πολίτη, εάν δεν καταφέρουν σήμερα να εισάγουν τις προτάσεις τροποποίησης που έχει εισηγηθεί ο νομικός κόσμος της Ελλάδας και να τις υπερψηφίσουν αύριο.