Αναχώρησαν οι ομάδες προσφύγων έπειτα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης από Μύκονο και Αμοργό

Τάχιστες διαδικασίες προώθησης

Την Τρίτη αναχώρησαν προς Πειραιά οι 58 Σύροι πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν στην Αμοργό και οι 44 που αφίχθησαν στη Μύκονο, ενώ ολοκληρώνονται τάχιστα οι διαδικασίες και για την ομάδα προσφύγων που εντοπίστηκε στη Νάξο.

Καθώς αυξάνεται η ροή των Σύρων προσφύγων προς τη χώρα μας, με πρώτους αποδέκτες, τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι μηχανισμοί φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως, προκειμένου οι διαδικασίες προώθησής τους, να καθυστερούν όσο το δυνατόν λιγότερο, δεδομένου, ότι σε πολλά μικρά νησιά, οι διαθέσιμοι χώροι φιλοξενίας είναι ελάχιστοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόθεση της Αμοργού, όπου ελλείψει διαθέσιμων χώρων, η φιλοξενία των προσφύγων έγινε σε σκηνές σε χώρο κάμπινγκ, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την κακοκαιρία και τις βροχές των ημερών.

Παρ' όλα αυτά, εντός τριών ημερών και με τη συνδρομή του Α.Τ. Νάξου, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και οι πρόσφυγες το πρωί της Τρίτης προωθήθηκαν προς τον Πειραιά, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αναχώρησαν και οι πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν την Παρασκευή και φιλοξενούνταν στη Μύκονο. Σε αντίστοιχο χρόνο, αναμένεται να προωθηθούν και η ομάδα προσφύγων, που εντοπίστηκαν σε παραλία της Νάξου.

Στον Πειραιά οι πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν σε σκηνές στην Αμοργό

Με προορισμό τον Πειραιά, αναχώρησαν οι 58 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί στην παραλία Μούρος της Αμοργού, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησής τους από κλιμάκιο του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου, το οποίο είχε μεταβεί στο νησί, προκειμένου να διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους.

Υπενθυμίζεται, πως οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 18 παιδιά, είχαν φτάσει στην Αμοργό με δύο φουσκωτά σκάφη, το βράδυ του Σαββάτου, 19 Σεπτεμβρίου και φιλοξενούνταν προσωρινά σε σκηνές, στο χώρο του κάμπινγκ, στην περιοχή Κατάπολα.

Έπειτα από την ταυτοποίηση των στοιχείων τους από τους άνδρες του Α.Τ. Νάξου, οι 58 μετανάστες μεταφέρθηκαν μέσω λεωφορείων των ΚΤΕΛ Αμοργού από τα Κατάπολα στο λιμάνι της Αιγιάλης, απ' όπου επιβιβάστηκαν σε πλοίο της εταιρείας Blue Star για τον Πειραιά.

Με ευχαριστίες αποχαιρέτησαν τους Μυκονιάτες

Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης, περίπου στις 6.30, αναχώρησαν και οι πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί το απόγευμα της παρασκευής, εν πλω σε ιστιοπλοϊκό σκάφος, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μυκόνου, από άνδρες της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Οι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν σε κτίριο του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, ενώ υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και κάτοικοι, προσέφεραν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι ευχαρίστησαν, κατά την αναχώρησή τους, εκ βάθους καρδίας, όσους συνέβαλαν στη φιλοξενία τους.

Άρτια προετοιμασία, λόγω εμπειρίας

Δελτίο Τύπου, σχετικά με την υποδοχή και φιλοξενία των Σύρων προσφύγων, εξέδωσε και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλης Μαργαρίτης, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

“Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έγινε αποδέκτης 56 προσφύγων από τη Συρία. Οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή Άγιος Γεώργιος Βορίδης, στα Βόρεια παράλια της Νάξου.

Ο Δήμος, ανταποκρινόμενος άμεσα και σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Νάξου και το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου, μετέφερε με λεωφορείο τους μετανάστες στο παλαιό Ειρηνοδικείο Τραγαίας, όπου τους επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μανιός και Δημήτρης Λιανός, οι Πρόεδροι Χαλκείου και Φιλωτίου Γιώργος Γαβαλάς και Βασίλης Κρασσάς, καθώς και ο Πρόεδρος του ΝοΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννης Τσολάκης.

Δρώντας άμεσα, ο Δήμος οργάνωσε το χώρο παραμονής των μεταναστών (καθαριότητα, διαμόρφωση κ.α.), ενώ η διοίκηση του ΝοΠΠΑΠΠΠΑ μετέφερε στην Τραγαία όλα τα εφόδια (κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, τρόφιμα, παιχνίδια κ.α.), που είχαν συγκεντρωθεί πριν έναν περίπου μήνα, για τους 86 μετανάστες που φιλοξενήθηκαν τότε στο Κλειστό Γυμναστήριο. Επίσης, ο Δήμος ανέλαβε και μεριμνεί για τη σίτισή τους, προσφέροντας ένα γεύμα.

Οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο Ειρηνοδικείο Τραγαίας μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου, το οποίο είναι αρμόδιο για την φύλαξη και ταυτοποίησή τους, καθώς οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν στα διοικητικά όριά του. Συνεπώς και ο χώρος φιλοξενίας έπρεπε να είναι στα όρια της Δρυμαλίας.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ευχαριστεί την Ομάδα Αλληλεγγύης και όλους τους εθελοντές που προσέφεραν είδη πρώτη ανάγκης και συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων”.