Σκάφος με 40 περίπου μετανάστες κατέφτασε στο λιμάνι της Κύθνου, όπου και φιλοξενούνται, έως την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών

Φιλοξενία και επαναπροώθηση

Συνελήφθησαν οι δύο διακινητές

Περίπου 40 μετανάστες εντοπίστηκαν σε ξύλινη βάρκα, η οποία υπέστη μηχανικό πρόβλημα, τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, στη θαλάσσια περιοχή Κέας-Κύθνου-Σερίφου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ένας εκ των μεταναστών κάλεσε με το κινητό του τηλέφωνο στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112, μέσω του οποίου ειδοποιήθηκαν οι Ελληνικές Αρχές και πιο συγκεκριμένα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Σκάφη του λιμενικού εντόπισαν τη βάρκα, η οποία, με τη βοήθεια ιδιωτικού σκάφους, ρυμουλκήθηκε στο Μέριχα της Κύθνου, όπου βρίσκεται ο λιμένας.

Μετά από επικοινωνία της εφημερίδας με το Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία, κ. Γιώργο Λεονταρίτη, ο οποίος βρέθηκε στην Κύθνο, επιβεβαιώνεται, πως όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ δεν διέτρεξαν κίνδυνο, εξαιτίας της μηχανικής βλάβης του σκάφους.

Πρόκειται για μετανάστες Αφγανικής καταγωγής, περίπου 40 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων και 9 παιδιά. Παράλληλα, μαζί με τους μετανάστες, συνελήφθησαν και οι διακινητές, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο σκάφος, δύο άνδρες, μικροί σε ηλικία, ο ένας από τη Ρωσία και ο άλλος από το Καζακστάν.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι Αρχές του νησιού, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη μεταξύ των αρμοδίων του Δήμου Κύθνου και του Αντιπεριφερειάρχη, όσον αφορά στην εύρεση χώρου φιλοξενίας των μεταναστών. Εν τέλει, αποφασίστηκε η προσωρινή φιλοξενία τους στο Δημοτικό Σχολείο Κύθνου, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αναλαμβάνει τα έξοδα της σίτισής τους. Από την πλευρά του Δήμου Κύθνου, αλλά και εθελοντών, παρασχέθηκαν κλινοσκεπάσματα και στρώματα, προκειμένου να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες για την παραμονή τους στο χώρο του σχολείου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Κύθνου, κ. Σταμάτη Γαρδέρη, οι δύο νεαροί διακινητές βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ εκ μέρους των Αρχών είναι εν εξελίξει οι διαδικασίες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται και η διαδικασία προώθησης των μεταναστών, οι οποίοι το αργότερο σε τρεις με τέσσερεις ημέρες, αναμένεται να αναχωρήσουν από το νησί, για το λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου κατά πάσα πιθανότητα θα επαναπροωθηθούν προς το Αφγανιστάν, δεδομένου του ισχύοντος πλέον νομικού πλαισίου, για την παράτυπη μετανάστευση.

Ετικέτες: