Καθημερινότητα η παραβίαση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής συμπεριφοράς στην πόλη

Ελλιπής κυκλοφοριακή αγωγή

Σοβαρό εμπόδιο στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών κυρίως στην Ερμούπολη, όπου και συγκεντρώνεται ο όγκος των οχημάτων και των δικύκλων, αποτελεί η μη τήρηση των κανόνων κυκλοφοριακής συμπεριφοράς εκ μέρους οδηγών, οι οποίοι συστηματικά παραβιάζουν τις “επιταγές” του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Η παρούσα αναφορά εστιάζει ειδικότερα στη συστηματικώς αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη μέρους των διαβάσεων από οχήματα και δίκυκλα, προκειμένου οι οδηγοί τους να εξυπηρετηθούν άμεσα, εμποδίζοντας τους πεζούς να διέλθουν με ασφάλεια από τους κεντρικούς δρόμους, ενώ θίγεται και το ζήτημα της προκλητικότατης στάθμευσης, κυρίως μηχανών, στις προβολές των ραμπών ΑΜΕΑ.

Η καθημερινή εικόνα που παρατηρείται σε κεντρικές οδούς πλησίον της πλατείας Ηρώων όπως κυρίως στην οδό Ν. Μανδηλαρά, αλλά και κατά μήκος της οδού Γ. Παπανδρέου και μάλιστα στο ύψος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και την είσοδό του, μόνον αλγεινή εντύπωση προκαλούν, εκτός της γενικότερης ανησυχίας για το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος, αφού έρχεται στο προσκήνιο και το άκρως σοβαρό θέμα της παρεμπόδισης μετακίνησης των ΑΜΕΑ που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.

Σταθμευμένα οχήματα στην έναρξη των διαβάσεων πεζών, αλλά κι επί των πεζοδρομίων, καθώς όμως και αναμονή δικύκλων στο μέσον των διαβάσεων, προκειμένου να ακολουθήσουν παρακαμπτήρια οδό, προδίδουν δυστυχώς και μάλιστα απροκάλυπτα, την ελλιπή κυκλοφοριακή αγωγή που χαρακτηρίζει αρκετούς πολίτες.