Η κρίση στις επιχειρήσεις εστίασης στις Κυκλάδες και στη Σύρο

Άδεια ταμεία

- “Η Σύρος είναι ένα αστικό μέρος. Η πλειονότητα των κατοίκων που εργαζόταν στο δημόσιο τομέα και στις υπηρεσίες έχει πληγεί”- Γ. Χατζαντώνης: “Πρέπει να επενδύσουμε στην κρουαζιέρα”

Τεράστιο πλήγμα έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις εστίασης στη Σύρο, καθώς, η οικονομική ύφεση έχει χαράξει για τα καλά τα σημάδια της, οδηγόντας τους επιχειρηματίες “κυριολεκτικά” να παραμιλούν.

Όταν μάλιστα στην καθημερινή εικόνα των άδειων εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ, προσθέσει κάποιος τα πάγια λειτουργικά έξοδα, τα “χαράτσια” καθώς επίσης και τους συνεχείς ελέγχους, τότε εύλογα αντιλαμβάνεται ο καθένας πως γίνεται λόγος όχι μόνο για κατακόρυφη μείωση του ημερήσιου τζίρου αλλά κυριολεκτικά για άδεια ταμεία.

Όσον αφορά στην εν λόγω κατάσταση, για το νομό αλλά και για τη Σύρο μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” το μέλος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Κουζούπης καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου “Τερψιχώρη”, Γιώργος Χατζαντώνης.

Κατακόρυφη πτώση των εσόδων

Σκιαγραφώντας το γενικότερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί πανελλαδικά λόγω της ύφεσης και των αποτελεσμάτων της στην οικονομική κατάσταση των πολιτών, ο κ. Κουζούπης αναφέρει: “Η εικόνα που έχουμε είναι ότι o κλάδος της εστίασης είναι εκείνος που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και καταστροφή”. Αυτό όπως εξηγεί, οφείλεται “στη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα του κόσμου” που λειτουργεί απαγορευτικά σε μία έξοδο, αλλά και σε όλα τα πάγια που χρειάζεται να πληρώνουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να συντηρούν τις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα ο κ. Κουζούπης σημειώνει ότι με δεδομένη την οικονομική ύφεση και τις συνέπειες αυτής, που βιώνουν οι πολίτες και από τη στιγμή που δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας να αλλάξει άμεσα η κατάσταση, “μιλάμε ξεκάθαρα για μείωση εσόδων, καταστροφή και κατακόρυφη πτώση του τζίρου όλων των καταστημάτων εστίασης που αγγίζει το 50%”.

Επιχειρήσεις διαφορετικών ταχυτήτων

Εστιάζοντας την προσοχή του στα δεδομένα του νησιωτικού νομού, ο Γιάννη Κουζούπης τονίζει ότι τα νησιά έχουν ιδιαιτερότητες και διαφορές μεταξύ τους. Επ' ουδενί δε θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ότι η κατάσταση είναι στον ίδιο βαθμό αρνητική για τις ανάλογες επιχειρήσεις στα νησιά. “Τα νησιά τα οποία απευθύνονται εκτός από τον ελληνικό και σε ξένο τουρισμό και στηρίζονται από αυτόν ιδιαίτερα, όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη, έχουν υποστεί βέβαια μείωση στα έσοδά τους, ωστόσο διατηρούνται σε καλά επίπεδα αφού οι επισκέπτες που επιλέγουν αυτά νησιά, “εξισορροπούν” την κατάσταση”. Επίσης, “τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια έχουν πτώση αλλά επειδή κατά κύριο λόγο ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων λειτουργεί σε ιδιόκτητα κτήρια και άρα, δεν καλούνται να καταβάλουν αντίτιμο ενοικίου, έχουν τη δυνατότητα να διατηρηθούν έστω και με δυσκολία. Αναμφισβήτητα όμως, οι επιχειρηματίες που ενοικιάζουν ένα κατάστημα, λειτουργώντας εποχιακά αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης”.

“Βάλλονται” ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις της Σύρου

“Στη Σύρο είναι διαφορετικά τα πράγματα”, επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Κουζούπης, εξηγώντας ότι πρόκειται για “ένα αστικό μέρος”, του οποίου “η πλειονότητα των κατοίκων έχει πληγεί ιδιαίτερα γιατί εργάζονταν οι περισσότεροι από αυτούς στον δημόσιο τομέα και στις υπηρεσίες”. Κατά τον ίδιο, αν στα προαναφερθέντα, προσθέσει κάποιος “τις τρομερές περικοπές στις συντάξεις και στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα”, αλλά και το γεγονός πως η Σύρος δεν έχει ξένο τουρισμό, τότε εύλογα προκύπτει πως, “το νησί παρουσιάζει την πιο μεγάλη κρίση σε οικονομικό επίπεδο και κατά συνέπεια οι επιχειρηματίες εστίασης έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τα άδεια ταμεία”.

Συμπληρώνει μάλιστα, ότι “πονοκέφαλος” αποτελεί και η πραγματοποίηση συχνών ελέγχων. “Ας μην κρυβόμαστε”, δήλωσε, “στη Σύρο γίνονται – όχι εσκεμμένα – πολύ συχνά έλεγχοι στις επιχειρήσεις εστίασης συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Λογικό δεν είναι να έχουμε μεγαλύτερα πρόστιμα; Μην ξεχνάτε ότι στην εποχή μας, ένας επιχειρηματίας αν κληθεί να πληρώσει 1.000 ευρώ, είναι ένα σημαντικό ποσό”.

Συμπερασματικά, προσθέτει πως: “Όλα τα παραπάνω, συνηγορούν στο να μεγεθύνεται το πρόβλημά μας”, υπενθυμίζοντας ότι “βαρίδι” αποτελούν και τα πάγια έξοδα που χωρίας αμφισβήτηση “έχει επωμιστεί τα χαράτσια όλη η κοινωνία”.

Παραμένουν ακριβά τα ενοίκια

Επιπρόσθετα, σημαντικό πρόβλημα για το οποίο πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία ο κ. Κουζούπης είναι τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι ενοικιαστές ακινήτων που λειτουργούν ως επιχειρήσεις εστίασης. “Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν μειώσει τα ενοίκια όσο πρέπει. Θα μου πείτε βέβαια έχουν μειώσει τα ενοίκια και στις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις; Όχι.”. Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα σε ένα κατάστημα εστίασης και σε ένα εμπορικό, αφορά “στο ότι ένας επιχειρηματίας γενικά θα αλλάξει χώρο και θα νοικιάσει αλλού, απλά ξεβιδώνοντας δέκα ράφια. Ένα εστιατόριο όμως, για να μετακομίσει, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για δαπάνη τεράστια. Δεν είναι απλή υπόθεση”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε ότι “Είναι δύσκολα τα πράγματα και πρέπει όλοι να διαισθανθούν - ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες εστίασης -, ότι χρειάζεται αγώνας και πως ωφέλιμο θα ήταν, χωρίς να απαιτείται να φωνάζουμε να “ρίξουν” τις τιμές των ενοικίων”.

Βαθιά η πληγή για τις περιφερειακές επιχειρήσεις

Ακολούθως, συγκρίνοντας τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ερμούπολη με εκείνες στα χωριά της Σύρου, ο κ. Κουζούπης, τόνισε: “Τα χωριά έχουν πάθει καθίζηση” για δύο λόγους. Πρώτον, καθώς “συρρικνώθηκε ο χρόνος λειτουργίας τους” και δεύτερον, επειδή “ο κόσμος δε θα επισκεφθεί εύκολα ένα εστιατόριο σε κάποιο χωριό. Ζούμε καθημερινά δυστυχώς όλη αυτή την άσχημη κατάσταση. Η Περιφέρεια έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά στην κρίση” σχολίασε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η εκτίμηση του προέδρου της “Τερψιχώρης”, Γιώργου Χατζαντώνη, ο οποίος συμπληρώνοντας τη θέση του κ. Κουζούπη, υποστήριξε: “Μοιραία οι επιχειρήσεις στα χωριά έχουν υποστεί τρομερή ζημιά αφού έχουν μικρότερη λειτουργική περίοδο και δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με τουρίστες και όχι τόσο με μόνιμους κατοίκους”.

Στόχος το “άνοιγμα” της αγοράς

Καταθέτοντας τη δική του θέση, ο κ. Χατζαντώνης, όσον αφορά στη δυσχερή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ, υποστήριξε: “Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα βασικά, εισφορές στο ΙΚΑ ή τιμολόγια ύδρευσης και ΔΕΗ και χρειάζεται να “ανοίξει” η αγορά για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες απασχολούν και αρκετά άτομα προσωπικό”. Συμπλήρωσε δε, ότι: “Η κατάσταση γενικότερα είναι τραγική κυρίως για το χώρο της εστίασης. Όμως γίνονται πολλές προσπάθειες από το Σύλλογο για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρισμό και να έχουν κατ' επέκταση έσοδα οι επιχειρήσεις”.

Μιλώντας αναλυτικότερα, ο κ. Χατζαντώνης υποστήριξε ότι υπάρχει συνεργασία του Συλλόγου με τον ΟΠΑΣ, το Λιμενικό Ταμείο και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώ υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, “ανάσα” θα μπορούσε να αποτελέσει η ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας. “Είναι σημαντικό να μπορέσει να αξιοποιηθεί η προβλήτα και σταδιακά να γίνει ευρύτερα γνωστή η Σύρος ως προορισμός. Στόχος βέβαια είναι να ενταχθεί επίσημα στο “χάρτη” τη κρουαζιέρας και γι αυτό απαιτούνται ενέργειες”, τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε πως αξιολογείται θετικά, το γεγονός πως: “Έχουμε καταφέρει να έρθουν για τη φετινή σεζόν 25 κρουαζιερόπλοια. Για τη Σύρο είναι σημαντικό”. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως επανέλαβε, το “άλμα” για το νησί θα είναι “η καθιέρωσή του, ως ενδιάμεσο προορισμό”. Επιπλέον, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συλλόγου με τον ΟΠΑΣ, την περίοδο της Αποκριάς, επιχειρήθηκε η διαφήμιση του τόπου με τη συμβολή της “Τερψιχώρης” ώστε να επισκεφθούν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων αρκετοί επισκέπτες. Αυτό είχε σίγουρα θετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις εστίασης. “Από την αποβίβαση σχεδόν 900 ατόμων, πήρε “ανάσα” το νησί”, υποστήριξε ο ίδιος, καταλήγοντας ότι προωθείται από τα μέλη του Συλλόγου η προβολή του τόπου μέσω πολλών ενεργειών που θα ανακοινωθούν εν καιρώ εν όψει της Πασχαλινής περιόδου.