Σε κοινό αγώνα για τη νέα αλιευτική πολιτική πέντε σύλλογοι της Σύρου

Συνασπισμός δυνάμεων

  • Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2013 - 06:00

Κοινό μέτωπο δράσης έχουν συγκροτήσει πέντε συριανοί σύλλογοι, η δραστηριότητα των οποίων σχετίζεται με την αλιεία και τη θάλασσα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διατύπωση συγκεκριμένων αιτημάτων για το ζήτημα της δημιουργίας θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες.

Σε πρόσφατη κοινή σύσκεψή τους τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου, του Ναυτικού Ομίλου Γαλησσά, του Ναυτικού Οικολογικού Πολιτιστικού Ομίλου Κινιού, του Φυσιολατρικού και Ερασιτεχνικού Ομίλου Αλιέων Ποσειδωνίας και του Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Βάρης «Φάμπρικα», αποφάσισαν να συνασπιστούν ώστε από κοινού να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το φλέγον ζήτημα του καθορισμού θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στις Κυκλάδες, που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες έντονα στο προσκήνιο, αλλά και για σημαντικά ζητήματα που άπτονται του τρόπου αλίευσης στα νησιά.

Ήδη οι πέντε αυτοί σύλλογοι, που εκπροσωπούν το σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων του νησιού (αριθμούν περί τα 1800 σκάφη εγκεκριμένα από το Λιμεναρχείο Σύρου), υποβρυχίων αλιέων και σκαφών αναψυχής, σχεδιάζουν την αποστολή εγγράφου προς όλους τους αρμοδίους (Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δήμο, Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο, Εποπτεία Αλιείας αλλά και την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace), στο οποίο θα αναλύσουν τις θέσεις τους αναφορικά με το ζήτημα.

Καλούν σε κοινό αγώνα τους ερασιτέχνες 5 νησιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Δ.Σ. των συλλόγων είναι θετικά στην επιλογή της Γυάρου ως περιοχής απόλυτης προστασίας, ωστόσο, θα ζητήσουν τη συστηματική αστυνόμευση στα χαρτογραφημένα μέρη στα οποία απαγορεύεται η αλιεία για όλους. Κατά τη σύσκεψή τους τα μέλη των πέντε Δ.Σ. συζήτησαν διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την αλιεία, για τα οποία θα διαμορφώσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους στο έγγραφο που ετοιμάζουν. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να καλέσουν σε συστράτευση τους ερασιτέχνες αλιείς από τα νησιά Μύκονο, Τήνο, Άνδρο, Κέα και Κύθνο, ζητώντας τη συνεργασία τους, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αναμένεται ότι θα ανακύψουν από τον προτεινόμενο καθορισμό θαλάσσιων καταφυγίων, στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωσης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).