Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Νεωρίου θα καταθέσει το Εργοστασιακό Σωματείο

Περνά στην αντεπίθεση

Σε εκκρεμότητα το 35% του συνολικού ποσού που κατέβαλε το υπ. Εθνικής Άμυνας Με νέα ρύθμιση "παλεύει" το Νεώριο τα χρέη των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ

Συνεχίζεται η ομηρία του ναυπηγείου Σύρου, το οποίο ακόμη αναμένει τον πρόεδρο του

Ομίλου να δείξει την καλή του θέληση και να καταβάλλει στο ταμείο της επιχείρησης τα χρήματα που της αναλογούν, το 35% συγκεκριμένα, του συνολικού ποσού που κατέβαλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που αφορούν αναπροσαρμογές της κατασκευής των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή η κατάσταση, έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο το Νεώριο, αλλά πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τη συγκεκριμένη στάση του κ. Ταβουλάρη, υποκρύπτεται μία βόμβα μεγατόνων για την επιχείρηση, αλλά κατ΄ επέκταση και για το νησί.

Εντωμεταξύ, το ναυπηγείο κυριολεκτικά παλεύει με τα συσσωρευμένα χρέη που έχει ειδικά προς το δημόσιο, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παίρνουν έναντι των μισθών που τους οφείλονται.

Νέα ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ

Χθες το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, εκδικάστηκε εκ νέου η υπόθεση της δίωξης που έχει ασκήσει το ΙΚΑ στο Νεώριο για τα συσσωρευμένα χρέη που έχει προς τον Ασφαλιστικό Φορέα. Το ναυπηγείο τελικά πέτυχε για άλλη μια φορά την αναστολή της ποινικής δίωξης, λόγω της νέας ρύθμισης που έκανε.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να δίνει μία προσωρινή ανάσα στην επιχείρηση, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι και πάλι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί και σε αυτή τη ρύθμιση, εάν δεν εισρεύσει ρευστό στα ταμεία της. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι το Νεώριο έχει προχωρήσει σε πολλές ρυθμίσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να φανεί φερέγγυο στις υποχρεώσεις του.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για αυτό το θέμα, το ΙΚΑ έχει περάσει στην κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας του ναυπηγείου, ενώ ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν φυλάκιση τα φυσικά πρόσωπα της επιχείρησης.

Ακόμη αναμένουν το 35% που αντιστοιχεί στο Νεώριο

Έχει περάσει ένας μήνας από τη στιγμή που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενέκρινε να δοθούν προς τον κ. Ταβουλάρη τα 25 εκατ. Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο έργο για την κατασκευή των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Δυστυχώς, ο πρόεδρος του Ομίλου, μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδώσει το ποσό που αναλογεί στο ναυπηγείο του Νεωρίου, που δικαιωματικά του ανήκει και ανέρχεται στο 35% του συνολικού ποσού.

Το ποσοστό αυτό που πρέπει να καταβληθεί στο Νεώριο προκύπτει από την «Σύμβαση ανάθεσης υποκατασκευαστικού έργου» που είχε υπογραφεί στις 4-8-2008 μεταξύ των ναυπηγείων της Ελευσίνα και του Νεωρίου και αφορά στο έργο ναυπήγησης των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού (ΤΠΚ 06 και ΤΠΚ 07), «υπό τον όρο να ανατεθεί υποκατασκευαστικό έργο, ίσο με το 35% του ναυπηγικού έργου, σε περιφερειακό ναυπηγείο». Για την ανάθεση αυτή υπεγράφη τροποποίηση (Νο 10) της αρχικής σύμβασης μεταξύ των δύο μερών.

Από τη συγκεκριμένη σύμβαση, το ποσό που αναλογεί στο ναυπηγείο της Σύρου είναι της τάξης των περίπου 8 εκ. Ευρώ. Χρήματα τα οποία θα έδιναν μία μεγάλη ανάσα στην επιχείρηση, αφού θα της επέτρεπε να καταβάλλει ένα μεγάλο μέρος των οφειλών της, κυρίως προς το Δημόσιο, καθώς επίσης και θα εξοφλούσε και τα δεδουλευμένα προς του εργαζόμενους.

Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και ιδιαίτερα στην ομολογουμένως περίεργη συμπεριφορά του προέδρου του Ομίλου, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Γιώργος Πολυδούλης, ξεκίνησε διαδικασίες με σκοπό να εξασφαλιστούν με κάθε τρόπο τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Καταρχήν, το Σωματείο ήρθε σε επαφή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, όπου του γνωστοποίησε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυδούλη, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα και θα δώσει την απάντησή του στο τέλος της εβδομάδας.

Όμως το σημαντικότερο όλων, είναι ότι ο κ. Πολυδούλης ήρθε σε επαφή και με Δικηγόρο, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των χρημάτων που οφείλονται προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου.

“Περιμένουμε την απόφαση του υπουργού Άμυνας. Όμως όπως και να έχει και επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά από την όλη συμπεριφορά του κ. Ταβουλάρη, αποφάσισα ότι πρέπει να ενεργήσω άμεσα, προκειμένου να διασφαλίσω με κάθε τρόπο τα χρήματα που μας οφείλονται, που οφείλονται στους εργαζόμενους. Ήρθα σε επαφή με Δικηγόρο και προχωρούμε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της περιουσίας του ναυπηγείου. Δεν γίνεται διαφορετικά. Θα καλέσω και έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου, αλλά και των εργαζομένων, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Πολυδούλης.

Δημοσιογραφική φημολογία, έριξε “λάδι στη φωτιά”

Εντωμεταξύ, κυριολεκτικά “λάδι στη φωτιά” έριξε χθες το απόγευμα μία ανάρτηση σε διάφορα blog στο διαδίκτυο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να μπλοκάρει την κυβερνητική τροπολογία που αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Η είδηση αυτή δεν ισχύει, όμως παρ΄ όλα αυτά δημιούργησε σύγχυση στους εργαζόμενους της Ελευσίνας, με το σωματείο να εναντιώνεται με επιστολή που έστειλε προ την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τον τίτλο “κίνηση εις βάρος των εργαζόμενων", ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Τσούκης και ο γενικός γραμματέας, κ. Κουτούλας, εκφράζουν την "έκπληξη" και την "έντονη δυσφορία" του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου για την πρόθεση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.