Σε διερευνητικό στάδιο οι επαγγελματίες της εστίασης στη Σύρο, σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ

Ερωτούν...αλλά δεν προχωρούν στο επόμενο στάδιο

Διστακτικοί φαίνεται ότι είναι ακόμη οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης στη Σύρο, σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ από το 26% στο 13%.

Έτσι κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, κανένας επαγγελματίας στο νησί δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου “Τερψιχόρη” για την προμήθεια του ειδικού σήματος πιστοποίησης του υπουργείου Οικονομικών.

Για διερεύνηση των συνθηκών από την πλευρά των επαγγελματιών, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Δημήτριος Πλυτάς, ο οποίος τόνισε ότι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι πολλές.

Για τήρηση των υποσχέσεων από πλευρά της κυβέρνησης, περί πάταξης της φοροδιαφυγής, μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων, Γιάννης Κουζούπης.

“Υπάρχει ενδιαφέρον....αλλά”

Απροετοίμαστους βρήκε το νέο μέτρο της μείωση του ΦΠΑ, τους επαγγελματίες εστίασης της Σύρου, οι οποίοι κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της εφαρμογή του, έδειξαν ότι δεν είχαν κατασταλάξει ως προς τις προθέσεις τους, αλλά και γενικότερα για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες φαίνονται διστακτικοί ως προς τα οφέλη του μέτρου, αφού δε γνωρίζουν ακόμη εάν αυτή η μείωση θα ωφελήσει ή όχι τις επιχειρήσεις τους.

Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά του επισιτισμού, περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, Δημήτριος Πλυτάς.

“Ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά προς το παρόν αυτό μένει μόνο στο στάδιο των ερωτήσεων. Δηλαδή οι συνάδελφοι ερωτούν για να κατασταλάξουν στα οφέλη που μπορεί να έχουν από αυτό το μέτρο, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχουν. Δεν έχω δώσει ακόμη κανένα σήμα. Περιμένουμε να δούμε τη γενικότερη εικόνα που θα επικρατήσει. Υπάρχει ενδιαφέρον, το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα, αλλά όλοι οι επαγγελματίες προσπαθούν να ενημερωθούν. Υπάρχει φυσικά και το θέμα ότι ακόμη δεν έχουν προλάβει να αλλάξουν τα στοιχεία στις ταμειακές τους μηχανές. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η παραλαβή των ειδικών σημάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Επιβεβλημένη η πάταξη της φοροδιαφυγής”

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων, Γιάννης Κουζούπης, χαιρετίζει τη μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση-Αναψυχή και Διασκέδαση, έστω και καθυστερημένα, όπως σημειώνει.

Ο κ. Κουζούπης καλεί όλους τους επαγγελματίες να προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές στο μέτρο του εφικτού, αν και όπως υποστηρίζει, είναι σε όλους γνωστό ότι όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ κατά 3 συνεχόμενες φορές, υπήρξε εσωτερική απορρόφηση.

Εκείνο όμως που προτάσσει ο κ. Κουζούπης είναι το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, καλώντας την κυβέρνηση έστω και τώρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

“Καλώ επίσης, τους συνάδελφους επαγγελματίες του κλάδου, να αποφύγουν κάθε φορολογική παράβαση, εκδίδοντας τα εκ του νόμου παραστατικά γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε σαν κλάδος να πετύχουμε μειώσεις στην τόσο βαριά φορολογία που έχουμε υποστεί, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες και να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο Κλάδος της εστίασης και αναψυχής πρέπει να αποδείξει σήμερα στην πράξη ότι οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί (ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία κλπ) θα μείνουν χωρίς αντικείμενο και η Ελλάδα σε εύλογο χρόνο χωρίς τρόικα και ΔΝΤ. Επίσης, καλώ την κυβέρνηση να υλοποιήσει την υπόσχεση για πάταξη της φοροδιαφυγής, διότι είναι το μοναδικό μέτρο που θα βοηθήσει οικονομικά τη χώρα. Το να εισπράττω μόνο από τους αδύναμους και να φοροδιαφεύγουν αυτοί που έχουν τα πραγματικά εισοδήματα, είναι τουλάχιστον ανέντιμο”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Κουζούπης.

Αρνούνται να ρίξουν τις τιμές

Το κάλεσμα του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων, Γιάννη Κουζούπη προς τους επαγγελματίες κυρίως της εστίασης για μείωση των τιμών, δε φαίνεται να έχει ανταπόκριση.

Από το ρεπορτάζ που διενέργησε η “Κοινή Γνώμη”, φαίνεται ότι πολλοί εστιάτορες, αλλά και ιδιοκτήτες καφετεριών, δε θα ρίξουν τις τιμές, διότι όπως δήλωσαν, έχουν ήδη απορροφήσει τις αυξήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν. “Εάν μειώσω τον καφέ από τα 2 ευρώ, στο 1,98 ευρώ, υπάρχει περίπτωση ο πελάτης να εισπράξει τα 2 λεπτά ρέστα που θα του δώσω; Έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Δε νομίζω ότι θα περάσω σε μείωση των τιμών”, δηλώνει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ.

Από την άλλη όμως επισημαίνουν ότι είναι υπέρ της έκδοσης αποδείξεων, τονίζοντας ότι δεν αρνούνται την νομιμότητα. “Αποδείξεις έτσι και αλλιώς κόβουμε. Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό που κατά καιρούς δημοσιεύεται από το ΣΔΟΕ, ότι δηλαδή οι Κυκλάδες βρίσκονται στην πρώτη θέση της παρανομίας. Εδώ στη Σύρο αυτό δεν ισχύει. Μπορεί όντως να γίνονται παραβάσεις από κάποιους συναδέλφους, αλλά η πλειοψηφία του κλάδου είναι βαδίζει σύμφωνα με τη νομοθεσία”.

  •