Συναντήσεις της διοίκησης του ΕΟΑΕΝ με τους Υφυπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Τέθηκαν τα προβλήματα

  • Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Η εφαρμογή της “ρήτρας νησιωτικότητας” τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και των Υφυπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Γεράσιμου Γιακουμάτου.

Στόχος του συμβουλίου ήταν η ενημέρωση των δύο υφυπουργών για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες που διακρίνουν τις νησιωτικές περιοχές.

Τα μέλη της διοίκησης, συνοδευόμενα από τον πρόεδρο του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (Insuler) Γεώργιο Μπενέτο, επισκέφτηκαν την περασμένη Παρασκευή τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντινόπουλο, αρμόδιο για θέματα δημοσίων επενδύσεων, ΕΣΠΑ και βιομηχανίας.

Στο επίκεντρο η “ρήτρα νησιωτικότητας”

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ., Θρασύβουλος Καλογρίδης, αφού έκανε μια σύντομη παρουσίαση της ταυτότητας, των στόχων και των δραστηριοτήτων του Ομίλου, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής σε κάθε νομοθέτημα ή κανονιστική πράξη της διοίκησης της “ρήτρας νησιωτικότητας”, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος και τις διατάξεις του ν. 4150/2013. Έκρινε δε ότι η ρήτρα είναι το “κλειδί” για να εξισορροπηθούν οι μειονεξίες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά, συγκριτικά με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη στις προσπάθειες των νησιωτικών Επιμελητηρίων και κάλεσε τον ΕΟΑΕΝ και τα μέλη του να καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, και ιδιαίτερα στην επικείμενη νέα προκήρυξη για την ψηφιακή σύγκλιση, με πρόβλεψη υλοποίησης των έργων που θα ενταχθούν μέχρι 31/12/2015.

Πολυκαταστήματα και παρεμπόριο

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το διοικητικό συμβούλιο επισκέφθηκε τον Υφυπουργό, κ. Γιακουμάτο, αρμόδιο για θέματα εμπορίου και Επιμελητηρίων. Πέρα από την εφαρμογή της “ρήτρας νησιωτικότητας”, τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Καλογρίδης όσο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, έθεσαν επίσης τα θέματα των πολυκαταστημάτων και του παρεμπορίου στα νησιά και τα προβλήματα που δημιουργούν.

Ο Υφυπουργός, αφού άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα που ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ, ενημέρωσε τη διοίκηση για το μέτρο της πιλοτικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας. Υποσχέθηκε μάλιστα διευρυμένο διάλογο και συναίνεση στο θέμα, πριν από τη λήξη οριστικών αποφάσεων, μετά της λήξη της δοκιμαστικής περιόδου.

Δεσμεύσεις για στήριξη του Επιμελητηριακού θεσμού

Τέλος εξέφρασε τη στήριξή του στον Επιμελητηριακό θεσμό και την εκτίμησή του στο έργο που επιτελεί, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την αναβάθμιση των Επιμελητηρίων και την επίλυση των προβλημάτων τους.

Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις της ΕΟΑΕΝ δεν συμμετείχε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο μάλιστα δεν έθεσε υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου.

Ετικέτες: