Δανεισμός για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά

Η ΔΕΗ αναβαθμίζεται

Αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της ΔΕΗ στα νησιά, υπόσχεται η νέα δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του δημοσίου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με ζητούμενο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της νησιωτικής χώρας και την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων παραγωγής με νέες.

Το δάνειο μεταξύ των δύο μερών, ύψους 80 εκ. ευρώ, αποτελεί μέρος του συνόλου των συμβάσεων χρηματοδότησης, που αντιστοιχούν σε 190 εκ. ευρώ και προορίζονται για επενδύσεις σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, κατά την περίοδο 2014-2019.

Από τις επενδύσεις της παρούσας σύμβασης πρόκειται να ωφεληθούν 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων, στα οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν έργα που περιλαμβάνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ και αφορούν μεταξύ άλλων και την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, όπως και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού.

Τα νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χρηματοδοτηθούν από την παρούσα δανειοδότηση και περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ, συνολικού προϋπολογισμού 174 εκ. ευρώ.

Αυτά αφορούν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών 17 αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής μη διασυνδεδεμένων νησιών, μέσω αναπτυξιακών έργων που θα πραγματοποιηθούν στα νησιά Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Λήμνο, Σκύρο, Κω, Κάρπαθο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Οθωνούς, Ερικούσες, Δονούσα, Μεγίστη και Ανάφη και την κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των συνολικών επενδύσεων, στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική διασύνδεση μεγάλου μέρους των Κυκλάδων, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται εντός του 2016 και να περιλαμβάνει τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα της Άνδρου, της Νάξου, της Τήνου, της Μυκόνου και της Σύρου.

Τα έργα στις Κυκλάδες

Εκ μέρους της ΔΕΗ επισημαίνεται πως στόχο αποτελεί η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, για την ασφάλεια εφοδιασμού, την αξιόπιστη αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών σε μακροχρόνιο ορίζοντα, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας, αλλά και την αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες μονάδες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο βασικός χρηματοδοτικός εταίρος της ΔΕΗ είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία, όπως υποστηρίζεται από την πλευρά της ΔΕΗ, στηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και το περιβάλλον.

Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αφορά σε έργα συνολικής καθαρής ισχύος 115,439 MWe, καθώς και έργα ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 174 εκ. ευρώ σε 18 Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής.

Μεταξύ αυτών τα έργα που προγραμματίζονται σε αυτή την φάση για τα νησιά των Κυκλάδων είναι:

– Προμήθεια και εγκατάσταση 8 νέων φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) χ 1,270 MW έκαστο στον ΑΣΠ Θήρας,

– Προμήθεια και εγκατάσταση 2 νέων Η/Ζ χ 1 MW έκαστο στον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής (ΤΣΠ) Σερίφου,

– Προμήθεια και εγκατάσταση 2 νέων Η/Ζ χ 1 MW έκαστο στον ΤΣΠ Κύθνου,

– Προμήθεια και εγκατάσταση 2 νέων Η/Ζ χ 0,18 MW έκαστο, στον ΤΣΠ Δονούσας και 2 νέων Η/Ζ χ 0,25 MW έκαστο, στον ΤΣΠ Ανάφης,

- Προμήθεια και εγκατάσταση 2 νέων Η/Ζ χ 10 MW έκαστο, στον ΑΣΠ Θήρας.

Επιπλέον θα χρηματοδοτηθούν Περιβαλλοντικά έργα και έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

- Έργα ηχομείωσης στον ΑΣΠ Θήρας και

- Νέο αντλιοστάσιο και φίλτρα θαλασσινού νερού ψύξης, λεκάνη ηρεμίας και νέος αγωγός καυσίμου ΑΣΠ Θήρας.

Τοποθετήσεις επί των προοπτικών

Κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης, την οποία υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, τοποθετήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα 10 δις ευρώ του συνόλου των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2020 και αφορούν σε υποδομές ενέργειας ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοδοτική στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ σε σημαντικά ενεργειακά έργα στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, αλλά και τα συνεπακόλουθα έργα αναβάθμισης της ΔΕΗ στη νησιωτική Ελλάδα, οι κάτοικοι των νησιών αυτών θα νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις σε ένα περιβάλλον βιώσιμο και ελκυστικό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, μίλησε για την χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται σε ανάλογες επενδύσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων, λέγοντας «Εξακολουθούμε να παρέχουμε ισχυρή στήριξη σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, χορηγώντας δάνεια, συνδυάζοντας πόρους από διάφορες πηγές και προσφέροντας συμβουλές. Στηρίζουμε επενδύσεις που βελτιώνουν τις οικονομικές συνθήκες και τους όρους διαβίωσης των ανθρώπων, όπως η αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά μη διασυνδεδεμένα νησιά. Το έργο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, ύστερα από τη σύμβαση ύψους 65 εκ. ευρώ που υπογράψαμε τον Σεπτέμβριο για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των κύριων νησιών των Κυκλάδων με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Wilhelm Molterer, πέραν της χορήγησης δανείων στάθηκε και στην τεχνική υποστήριξη που παρέχει η Τράπεζα από το 2013, μέσω του προγράμματος Jaspers, όταν επεσήμανε ότι «Εκτός από τη χρηματοδοτική βοήθεια, τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕπ παρέχει στην Ελλάδα και υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας, σε διάφορους τομείς, μέσω εμπειρογνωμόνων της που είναι αποσπασμένοι στην ελληνική διοίκηση».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στη μακροχρόνια συνεργασία των δύο μερών, αλλά και στις νέες επενδυτικές προοπτικές, που προσανατολίζονται σε αντικατάσταση των υπάρχοντων θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών μονάδων με νέες θερμοηλεκτρικές και υδροηλεκτρικές μονάδες στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Αναφερόμενος ειδικά στα έργα της επιχείρησης στη νησιωτική χώρα, τα χαρακτήρισε ως πρωταρχικής σημασίας όσον αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας στους κατοίκους των περιοχών αυτών, ενώ συμπλήρωσε τη σημασία τους στη στήριξη του τουρισμού και την οικονομική ανάπτυξη των νησιών.

Ετικέτες: