Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την καταναλωτική κίνηση στις νησιώτικες αγορές την τρέχουσα θερινή εκπτωτική περίοδο

Ρευστή η κατάσταση της αγοράς, χωρίς ρευστό

Την επιρροή των πολιτικών εξελίξεων σχολιάζουν τέσσερις πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων

Υπό τη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων για τη χώρα μας ξεκίνησε χθες, η θερινή εκπτωτική περίοδος και στα Κυκλαδονήσια, με τους προέδρους των Εμπορικών κι Εμποροεπαγγελματικών Συλλόγων να εκτιμούν – αν και είναι νωρίς - πως, οι τοπικές αγορές δεν θα απολαύσουν την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που εισέπρατταν κατά τα παρελθόντα έτη.

Τον ήδη υποτονικό παλμό της χειμερινής περιόδου δεδομένων των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, ο οποίος έχει προκαλέσει καθίζηση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαδέχεται η σημερινή πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, με τις εκπτώσεις να αποτελούν την “τελευταία σκέψη” τόσο για τους καταναλωτές, όσο όμως και για τους επιχειρηματίες. Η τραπεζική αργία που παραμένει στο προσκήνιο και ως εκ τούτου, οι περιορισμένες οικονομικές κινήσεις καταναλωτών κι επιχειρηματιών, εκτιμάται ότι θα συνθέσουν ένα ολοκληρωτικά διαφορετικό τοπίο στις νησιώτικες αγορές, με τους προέδρους των Συλλόγων Σύρου, Νάξου, Πάρου – Αντιπάρου και Τήνου, Ευάγγελο Αλεξανδρίδη, Ευάγγελο Στρατούρη, Απόστολο Αλιπράντη και Ανδρέα Τσιμέκη αντίστοιχα, να αναφέρουν πως, κρίνεται δύσκολο για τις επιχειρήσεις, να “βγάλουν” ακόμη και τα σπασμένα.

Τονίζουν ωστόσο, πως στην περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των περιορισμών στις αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες, τότε, μπορεί ο κάθε πολίτης να προβεί σε κάποιες κινήσεις επιλέγοντας ευκαιρίες που παρέχουν οι τοπικοί επιχειρηματίες, όμως ακόμη κι αυτές, δεν θα είναι ικανές ώστε να αποδώσουν ένα μπόνους ανάσας στα καταστήματα.

Μέσω των δηλώσεών τους, καθίσταται ξεκάθαρο δε, πως συναινούν στην παρατήρηση, πως, όσον αφορά στην τρέχουσα εκπτωτική περίοδο που ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, σαφή συμπεράσματα θα μπορούν να προκύψουν τέλος της σεζόν.

Εμπορικός Σύλλογος Σύρου: Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν την ψυχολογία του καταναλωτή

Με τη διαπίστωση πως σήμερα, “Γενικά η αγορά είναι νεκρή” ξεκινά τη δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης μιλώντας για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, με τις επιχειρήσεις από τις πρώτες ημέρες, όπως προσθέτει, να προσφέρουν ποσοστά έκπτωσης έως και 50%. “Όσο περνούν οι μέρες, θα φθάνουν σε υψηλότερα επίπεδα” σχολιάζει ο ίδιος, καθώς όπως εξηγεί, “Αυτό έχουν ανάγκη οι επαγγελματίες. Να πιάσουν ρευστό στα χέρια τους, αλλά και να ξεστοκάρουν”.

Συνεχίζει δε, λέγοντας ότι, “Ευελπιστούμε τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και δώρων να κινηθούν διότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των επαγγελματιών”, κατάσταση η οποία, βάσει των όσων προσθέτει, ακολουθεί αρνητική τροχιά εξαιτίας των πολιτικών τεκταινόμενων με επίκεντρό τους την Ελλάδα. “Οι πολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου. Εξαρτάται τί νέα θα έχουμε σήμερα αλλά και αύριο για να μπορούμε να πούμε εκτιμήσεις για την κίνηση” σημείωσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας επιπλέον, πως, “Ο κόσμος προς το παρόν δεν χρησιμοποιεί τα χρήματά του”.

Θίγοντας μάλιστα το θέμα της τραπεζικής αργίας, ο κ. Αλεξανδρίδης υποστηρίζει πως, “Θα πρέπει όσο γίνεται πιο σύντομα να διορθωθεί η κατάσταση στις τράπεζες, ούτως ώστε να μπορούν οι προμηθευτές να κάνουν συναλλαγές, δηλαδή να δίνουν και να λαμβάνουν εμπορεύματα. Δεν μιλάω να επανέλθουμε στην κατάσταση προ τραπεζικών περιορισμών. Αυτό θα αργήσει να γίνει. Αλλά το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να στείλουμε χρήματα σε προμηθευτές και να παραλαμβάνουμε εμπορεύματα. Αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατόν να το κοιτάξουν. Είναι κάτι αναγκαίο. Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Δεν στέλνει καμία εταιρεία τίποτα αν δεν πάρει χρήματα”.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα, προσθέτει πως, η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας προβάλλει εκ νέου, αφού η προμήθεια εμπορευμάτων δεν μπορεί να γίνει εύκολα, πόσο μάλλον όταν “η αγορά σήμερα απαιτεί μετρητά”. “Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά στις τραπεζικές συναλλαγές. Με τις πολιτικές συγκυρίες της χώρας μας, έχουν οδηγηθεί τα πράγματα πίσω” αναφέρει, καταλήγοντας πως, “αν και από την επικοινωνία με τους εμπόρους, αντιλαμβάνομαι ότι επιθυμούσε ο κόσμος να υπάρξει συμφωνία, παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι αν δεν εξετασθεί το θέμα με τις τράπεζες, ο κόσμος θα προχωρήσει σε αγορές”.

Από την πλευρά του πάντως, υπογραμμίσθηκε έντονα, ότι, ο επιχειρηματικός κόσμος, “κάνει ό,τι μπορεί από άποψη ποιότητας και τιμής. Η συριανή αγορά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα”.

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου: Μπορεί να υπάρξει ανάσα στην καταναλωτική κρίση

Σε ελαφρώς πιο ψύχραιμο μήκος κύματος κινείται η τοποθέτηση και του προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Ευάγγελου Στρατούρη, ο οποίος θέτει σε πρώτο πλάνο τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με όσα εξηγεί, αυτές, ναι μεν έχουν επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ωστόσο, ο ίδιος αφήνει ένα μικρό περιθώριο ύπαρξης μικρού έστω οικονομικού οφέλους, στο σενάριο που δρομολογηθούν με γοργούς ρυθμούς τα προαπαιτούμενα και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους. “Μετά την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους μας, θεωρώ ότι το βεβαρυμένο κλίμα που επικρατεί στην αγορά, - μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς πρόσβασης στους λογαριασμούς -, ναι, μπορεί να αντιστραφεί” σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, “δημιουργούνται εκ νέου ελπίδες, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου να κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με την τρέχουσα χρονική περίοδο”.

Ο ίδιος δε, αναφέρει πως, “Παρά την ύφεση που επικρατεί στην αγορά και η χώρα, βρέθηκε ένα βήμα πριν την κατάρρευση” ωστόσο, “Ο Εμπορικός κόσμος της Νάξου έχει ξεχωριστές προσδοκίες από αυτές τις εκπτώσεις που άρχισαν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και θα λήξουν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Πιστεύω πως μπορεί να δώσουν μία βαθιά ανάσα μέσα στην καταναλωτική κρίση. Ευχόμαστε κι ευελπιστούμε οι καταναλωτές να ξεχάσουν τις κλειστές τράπεζες και τους περιορισμούς και να εκμεταλλευθούν με τις πιστωτικές τους κάρτες τις ευκαιρίες που αναμφίβολα θα υπάρξουν κάνοντας φθηνές αγορές” υπογραμμίζει ο κ. Στρατούρης, γνωστοποιώντας πως, ήδη από τις πρώτες ημέρες, οι εκπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 50% στη Νάξο.

Εμπορικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου: Αυτές οι εκπτώσεις δε θα ωφελήσουν ούτε επιχειρηματίες, ούτε καταναλωτές

Με πιο απαισιόδοξο αλλά και ρεαλιστικό ενδεχομένως τόνο μιλά για τη θερινή περίοδο των εκπτώσεων ο πρόεδρος το Εμπορικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου, Απόστολος Αλιπράντης. Ο ίδιος καταγράφοντας τον παλμό της αγοράς το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτιμά ότι η καταναλωτική κίνηση δεν θα είναι ικανοποιητική, ενώ και οι επιχειρήσεις δεν αποκλείεται να βιώσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα δεδομένων των οικονομικών υποχρεώσεών τους και των πάγιων λειτουργικών εξόδων τους. “Το μόνο που δεν μπορεί να σκεφθεί ο επιχειρηματίας αλλά και ο καταναλωτής αυτή τη στιγμή είναι οι εκπτώσεις. Με ποια χρήματα θα προβεί σε αγορές ο καταναλωτής; Με τα 60 ευρώ; Είναι μεγάλο θέμα. Στις εκπτώσεις δεν χρησιμοποιούνταν πιστωτικές κάρτες και δεν ξέρω τώρα πώς αυτό θα γίνει. Το βλέπω πολύ δύσκολο” τονίζει, επισημαίνοντας δε, πως στο νησί της Πάρου, “Είναι λίγα τα καταστήματα που έχουν ξεκινήσει τις εκπτώσεις”. Διασαφηνίζει ωστόσο, ότι, αυτό δεν οφείλεται σε ανυπαρξία επιχειρηματικής κι εμπορικής πρόθεσης, αλλά στην ψυχολογία που διαμορφώνουν οι πολιτικές καταστάσεις, των οποίων αποδέκτες είναι οι πολίτες. “Δεν είναι ότι δεν υπάρχει η πρόθεση, απλά ο κόσμος έχει μουδιάσει από τα γεγονότα. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν θα υπάρχει επιχείρηση σε λίγο καιρό” σημειώνει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία του σχετικά με τα μέτρα που ακούγονται ότι θα εφαρμοσθούν. “Ακούγοντας μόνο τα μέτρα, αλλά και τις αναφορές για τον ΦΠΑ και την άνοδο που ενδεχομένως να έχουμε, αυτό και μόνο τα αλλάζει όλα” δηλώνει, υπογραμμίζοντας πως, “Αν ήταν διαφορετική η κατάσταση, θα δούλευε η αγορά. Οι εκπτώσεις αυτές θα περάσουν χωρίς να ωφελήσουν κανέναν. Ούτε τους επαγγελματίες, ούτε τους καταναλωτές. Στα νησιά φέτος, τα έχουμε δει όλα. Τί άλλο να περιμένουμε;” σχολίασε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποθηκεύεται το μέλλον τους.

Εμπορικός Σύλλογος Τήνου: Δεν μπορεί κάποιον να προβεί σε αγορές περιμένοντας στην ουρά για 50 ή 60 ευρώ

Αρνητικά είναι τα μηνύματα που “εκπέμπει” και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου, Ανδρέας Τσιμέκης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, δήλωσε κατηγορηματικά, “Καταναλωτές δεν υπάρχουν. Η αγορά είναι νεκρωμένη”. Στο πλαίσιο της δικής του τοποθέτησης, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο γεγονός πως, οποιαδήποτε ελπίδα θα μπορούσαν να έχουν οι επιχειρηματίες την περίοδο των εκπτώσεων από την παρουσία επισκεπτών, ακόμη κι αυτή εξανεμίζεται, καθώς η Τήνος ανέκαθεν στηριζόταν στον ελληνικό τουρισμό. “Η Τήνος στηρίζεται στον Έλληνα τουρίστα. Δεν υπάρχει τίποτα. Αντίστοιχα πιστεύω και στα άλλα νησιά. Ο κόσμος δεν αγοράζει. Σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις, αλλά πρέπει να αφήσουμε λίγες ημέρες να δούμε τί γίνεται. Αν και είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, είναι γεγονός πως, είναι γονατισμένη η αγορά” αναφέρει, επισημαίνοντας με τη σειρά του, ότι η τραπεζική αργία είναι αναμφισβήτητα “πονοκέφαλος”. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό είναι. Δεν μπορεί κάποιος να κάθεται στην ουρά, να περιμένει να σηκώσει 50 ή 60 ευρώ για να ζήσει ή να αγοράσει προϊόντα και διάφορα είδη” υπογράμμισε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως, “Φυσικά δυσκολεύεται και ο καταστηματάρχης να προμηθευτεί πράγματα, όταν οι εταιρείες δεν δέχονται παρά μόνο μετρητά”.

Στο γενικότερο πλαίσιο της λιτής αναφοράς του, ο κ. Τσιμέκης, διατύπωσε την πεποίθηση πως, “Θα αργήσει να υπάρξει διευθέτηση με τι τράπεζες” και κατά συνέπεια, “Πιστεύω ότι για εμάς το καλοκαίρι είναι χαμένο. Το συζητάμε. Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, δεν μπορούν να επιβιώσουν και οι επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε καλά ότι η τουριστική σεζόν είναι περιορισμένη. Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα μέσα σε λίγες ημέρες”.

Συμπλήρωσε τέλος, πως, αν και οι εκπτώσεις πλησιάζουν το 60%, ωστόσο, “Όσο και να ρίξεις τις τιμές, δεν ξέρουμε αν θα ανταποκριθεί ο κόσμος”. Με φόντο τις αλλαγές που προφανώς θα επέλθουν και στο θέμα της φορολογίας, ο πρόεδρος “έκλεισε” την αναφορά του, σχολιάζοντας πως, “Τα νησιά χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Όλες αυτές οι αλλαγές, έχουν κάποιον σκοπό. Θα μεταφέρουν την κίνηση ακόμη και τον τουρισμό σε άλλες χώρες”.