«Τέλος διανυκτέρευσης» στα καταλύματα της χώρας;

  • Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2016 - 23:24

Την ανησυχία της σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πιθανή επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα της χώρας εκφράζει η Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “Κυκλάδων” σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών. 

Όπως τονίζει: “Ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα των Κυκλάδων, πέρυσι το καλοκαίρι ήταν 4% και φέτος θα είναι 13%. Δηλαδή θα έχει υπερτριπλασιαστεί. Η διαμονή έχει λοιπόν ήδη επιβαρυνθεί με φόρο κατά 325% μεγαλύτερο από πέρυσι και κάποιοι φωτισμένοι εγκέφαλοι ετοιμάζονται να σερβίρουν νέα φοροεπιδρομη στο μοναδικό προϊόν που φέρνει χρήματα στη ταλαίπωρη χώρα μας: το τουριστικό προϊόν.

Η Ελλάδα δεν έχει το μονοπώλιο στον ήλιο και τη θάλασσα. Όταν αυξάνουμε τη τιμή ενός προϊόντος, πρέπει να προσφέρουμε και αντίστοιχη πρόσθετη παροχή στον πελάτη, αλλιώς θα τον χάσουμε από τους ανταγωνιστές μας. Οι φόροι δυστυχώς δεν συνοδεύονται στην Ελλάδα, από αντίστοιχη παροχή υπηρεσίας του κράτους προς τον φορολογούμενο ή τον καταναλωτή. Τι περισσότερο προσφέρει το Ελληνικό κράτος στον τουρίστα από πέρυσι, για να του ζητά περισσότερους φόρους διαμονής; Περισσότερη ασφάλεια; Καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες; Καλύτερους δρόμους και τήρηση του ΚΟΚ; Καλύτερες και καθαρότερες ακτές; Γρηγορότερες συγκοινωνίες; Τίποτα από όλα αυτά. Μόνο ένα τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα, που ίσως καταπιεί τον τουρισμό μας.

Οποιαδήποτε επιβάρυνση στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, το κάνει λιγότερο ελκυστικό και λιγότερο ανταγωνιστικό.

Όταν κάνουμε αυξήσεις, τις κάνουμε με κάποια λογική. Το ποσοστό αύξησης «325%» (που έγινε στο ΦΠΑ) σας φαίνεται λογικό; Μάλλον όχι. Λογικό θα λέγαμε το 3,25% και υπερβολικό το 32,5%. Το 325% … είναι «απίστευτο και όμως αληθινό» .. είναι «δεν υπάρχει» .. είναι καθαρά Ελληνικό!

Τώρα λοιπόν φαίνεται να έρχεται και το «τέλος διανυκτέρευσης» στα καταλύματα της χώρας.

Κρίμα που όλοι οι ευφάνταστοι και ικανοί υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών έχουν πάει στο γραφείο «επιβολής φόρων» και δεν έχει μείνει κανείς για το γραφείο «ανάπτυξης» και για το γραφείο «μείωσης δαπανών».

Κρίμα φυσικά για τους εναπομείναντες φορολογούμενους Έλληνες πολίτες και τους επισκέπτες της Ελλάδας”.