Το 5ο τεύχος του free press περιοδικού της Σύρου μόλις κυκλοφόρησε

Δύο Γιώργηδες στο ανοιξιάτικο Panorama

Με ένα διπλό εξώφυλλο μοιρασμένο ανάμεσα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την εμπειρία και τη νιότη, την αναγνώριση και την απλότητα, το «Συριανό Panorama» επέστρεψε στην αγκαλιά του αναγνωστικού κοινού του με ένα χορταστικό ανοιξιάτικο τεύχος που φιλοδοξεί να μας μεθύσει με το ευωδιαστό άρωμα και τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του.

Δύο προσεχώς εορτάζοντες, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιώργος Πρίντεζης είναι τα δύο πρόσωπα που καλωσορίζουν τους αναγνώστες του free press περιοδικού με την υπογραφή του Βαγγέλη Περρή, στην 5η έκδοσή του.

«Η Σύρα είναι η μικρή μου πατρίδα»

Για τους λόγους που λάτρεψε τη Σύρο από την πρώτη του γνωριμία μαζί της το 1985 και τη βάφτισε με το χέρι στην καρδιά «νέα πατρίδα του» μιλάει ο αγαπημένος ερμηνευτής, Γιώργος Νταλάρας. Όπως ο ίδιος περιγράφει στη συνέντευξή του στον Βαγγέλη Περρή «έχω γεννηθεί στον Πειραιά, είναι η πατρίδα μου, αλλά πατρίδα μου είναι και η Σμύρνη, τόπος καταγωγής της μάνας μου. Απ’ την παράγκα μας στον Πειραιά έφυγα νωρίς, τη Σμύρνη την είδα ως τουρίστας και η μικρή μου πατρίδα, όπως λέει και το τραγούδι, έγινε η Σύρα. Σ’ αυτή έκανα μια βαθιά βουτιά στην αυτογνωσία. Κατάλαβα την αξία των μικρών πραγμάτων, της μικρής κοινωνίας, των μικρών απολαύσεων που στην πραγματικότητα είναι οι πιο μεγάλες. Γνωρίζω τον κάθε ορμίσκο, γνωρίζω πού έχει ξέρες, έμαθα πώς να βρίσκω νερό, γνώρισα συγγενείς».

«Ονειρεύομαι ένα μπαξέ στη Σύρα»

Τις παιδικές αναμνήσεις του από τη Σύρο, τις βόλτες με τα ποδήλατα, το κρυφτό στη γειτονιά, το μπάσκετ στις αλάνες και πολλά ακόμα θυμάται και μοιράζεται με τους θαυμαστές του ο διεθνής μπασκετμπολίστας, Γιώργος Πρίντεζης. Στην ερώτηση τι είναι αυτό που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει τη λέξη Σύρο, ο ίδιος απαντά: «αναμνήσεις, φιλίες, η ελευθερία που είχα όταν ήμουν μικρός. Ίσως είμαστε από τις τελευταίες φουρνιές που βγαίναμε στους δρόμους παίζαμε και είχαμε μια ανέμελη ζωή, χωρίς το φόβο της Αθήνας. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από καλοκαίρια και χειμώνες. Θεωρώ ότι οι αναμνήσεις είναι αυτές που κάνουν ένα μέρος ξεχωριστό στην καρδιά σου». Επιπλέον εξηγεί πως το πιο τρελό του όνειρο είναι και το απλό. «Μπορεί ξαφνικά στα 37 μου, όταν σταματήσω το μπάσκετ, να τα μαζέψω και να πάω στη Σύρο και να είμαι με ένα μπαξέ εκεί μέχρι τα 50 μου και να μη με βλέπει κανείς», υπογραμμίζει.

Υρώ Μανέ, Στέλιος Μάινας και πολλές ακόμη εκπλήξεις

Οι αναγνώστες έχουν επίσης την ευκαιρία να διαβάσουν μία απολαυστική συνέντευξη της Χιώτισσας Υρώς Μανέ, η οποία μιλά για τα αρχοντονήσια του Αιγαίου, τα γυρίσματα στη Σύρο για το δημοφιλέστατο σήριαλ «Εγκλήματα» και την αξέχαστη εμπειρία της από όταν έπαιξε τον «Συμβολαιογράφο» στο θέατρο Απόλλων.

Για τον Πανελλήνιο αγώνα τοξοβολίας που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Μαΐου στη Σύρο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλάει ο Ομοσπονδιακός Προπονητής Τοξοβολίας Απόστολος Νάνος. Το πάθος του με τη φωτογραφία μοιράζεται ο Ιωάννης Κατσιέρης, ενώ στη σχέση του με την τέχνη αναφέρεται ο πολυπράγμων Μπάμπης Κουλούρας, μία από τις θρυλικές φιγούρες της Σύρου.

Ο Νορβηγός Rune Proeis, ένας εκ των ιδιοκτητών του «Ταρσανά» εξηγεί τι ήταν αυτό που τον γοήτευσε στη Σύρο και επέλεξε πριν από 13 χρόνια να πουλήσει το σπίτι του στη Νορβηγία και να αγοράσει ένα μικρό σπίτι στα Καμίνια, στην Ερμούπολη, ενώ η υπεύθυνη της διαδικτυακής πλατφόρμας του MAD Χριστίνα Δανέζη παρουσιάζει το μουσικό χαλί που θα έστρωνε στη Σύρο.

Τέλος, η χαράκτρια Ίρις Ξυλά Ξυναλάτου μας ξεναγεί μαζί με τη Λαλού της στον κάμπο και ο αγαπημένος ηθοποιός Στέλιος Μάινας μιλά για τη Σύρα της καρδιάς του, για τις μνήμες του από τα σκαλιά και τις θάλασσες, για τον Φελίνι και τον Καββαδία, αλλά και για την τέχνη του ηθοποιού.

Σημειώνεται ότι το 5ο τεύχος του περιοδικού βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στα συνήθη σημεία διανομής σε Σύρο και Αθήνα.