Ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με τις ευκαιρίες και προοπτικές για το νησί της Μήλου, σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Γεώργιος Ηλιόπουλος»

Στόχος η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

  • Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, 2016 - 06:22

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Ευκαιρίες και προοπτικές για το νησί της Μήλου & άλλων νήσων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» που έγινε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου «Γεώργιος Ηλιόπουλος».

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που γίνεται από την Δημοτική Αρχή για την ενίσχυση της δυναμικής του πρωτογενούς τομέα στο νησί της Μήλου και την άμεση σύνδεση του με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη δύο επιστημονικών ομάδων α) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την παρουσία των καθηγητών κ.κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν και Γιώργου Νυχά και του Ειδικού Επιστήμονα κ. Επαμεινώνδα Ευεργέτη και της ομάδας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με την παρουσία του κ. Αντώνιου Φωτόπουλου, Γενικού Διευθυντή Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, της Δρ. Χρυσούλας Τάσσου, Τακτικής Ερευνήτριας και του Δρ. Νικόλαου Χωριανόπουλου, Εντεταλμένου Ερευνητή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναγκαία η προώθηση τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας

Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν ομιλίες που αφορούσαν :

·         «Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): Διαχρονική παρουσίαση και μετεξελίξεις»,

·         «Σχήματα ποιότητας & πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων των νήσων του Αιγαίου»,

·         «Ο νησιωτικός χαρακτήρας της νέας ΚΑΠ: ευκαιρίες και προκλήσεις για το νησιωτικό τομέα»

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση, τοποθέτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας που έλαβε χώρα στην εκδήλωση. Αποφασίστηκε ομόφωνα, η από κοινού συμπόρευση τόσο του Δήμου Μήλου, όσο και των επιστημονικών ομάδων για τη βελτίωση/ενίσχυση του αγροτικού τομέα του νησιού και για τις ευκαιρίες για αγροτική ανάπτυξη στη Μήλο, που θα δοθούν στο άμεσο μέλλον.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί παραγωγοί της Μήλου και εκπρόσωποι των γειτονικών νησιών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κος Παναγιώτης Βαμβακάρης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Μήλου, κος Γεράσιμος Δαμουλάκης, προσανατολισμένος στην ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας της Μήλου με όρους αειφορίας, τόνισε την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη και προώθηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νησιού, καθώς και της ιδιαίτερης γαστρονομίας του τόπου, για την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του σπάνιου τουριστικού προϊόντος της Μήλου με στόχο την βιωσιμότητα και την ευημερία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σε όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης, τις επιστημονικές ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, την χορηγό εταιρεία IMERYS SA, το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου Γ. Ηλιόπουλος και όλους όσοι παρευρέθησαν.