Επιβεβλημένη όσο ποτέ η σύμπραξη γονέων – εκπαιδευτικών

"Έχουμε ανάγκη από μία νίκη"

Συντονισμένες κινήσεις, με στόχο τη γενικότερη ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών, προτείνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου - Μυκόνου

Η ανάγκη για συνένωση δυνάμεων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς, με στόχο τη μαζική αντίδραση απέναντι στις επερχόμενες σχολικές μεταβολές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, υπογραμμίστηκε στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου - Μυκόνου, που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Οι σαρωτικές αλλαγές που αναμένονται να φέρουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και το “κούρεμα” των οργανικών θέσεων, συνεργώντας μοιραία στον μορφωτικό υποβιβασμό των μαθητών, επιβάλλουν συντονισμένες κινήσεις αλλά και σύμπνοια απόψεων. Με γνώμονα το κοινό καλό και όχι τη σωτηρία του κάθε σχολείου ξεχωριστά, οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την άποψη ότι η προσπάθεια για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων θα πρέπει να είναι συλλογική.

“Τέλος στο ετήσιο ψυχόδραμα”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Καλημερίδης έκρινε επιβεβλημένη τη δραστηριοποίηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα ενισχύει τον αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος. Παράλληλα, πρότεινε τη διοργάνωση ενός Συλλαλητηρίου για την παιδεία με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, αποσκοπώντας στην ισχυροποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Έκρινε, μάλιστα, ότι η δύναμη των γονέων και του εκπαιδευτικού κινήματος δύναται να μπλοκάρει κάθε αντιεκπαιδευτικό μέτρο που θέτει στο στόχαστρο μονάδες και ανθρώπινο δυναμικό.

“Νομίζω ότι μπορούμε να νικήσουμε, όχι μόνο με τη λογική να βγάλουμε απλά την επόμενη χρονιά, αλλά να πετύχουμε την αποτελεσματική ανατροπή αυτής της πολιτικής” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο “ψυχόδραμα” που ζει κάθε χρόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, εν αναμονή νέων υπουργικών αποφάσεων.

“Πρέπει να τους δώσουμε το αντίθετο μήνυμα. Ότι χρειαζόμαστε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, καθιέρωση 15 μαθητών για τις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού και τα νηπιαγωγεία ή ακόμα, αύξηση των δαπανών. Δεν μπορούμε να ζητάμε να μην κλείσουν σχολεία, επιτρέποντας αύξηση του ωραρίου και αξιολόγηση” πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχουν νίκες από όλες τις πλευρές.

Στο στόχαστρο ολόκληρη η κοινωνία

Κλείνοντας, υπενθύμισε για μία ακόμη φορά την παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάργηση οργανικών θέσεων στα νησιά ευθύνης του συλλόγου, στο κτήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 13:15.

Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η γραμματέας του συλλόγου Ειρήνη Μυτιληναίου, θα πρέπει

η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, αναθεωρώντας κάθε μέτρο που επιβάλλει τη σύμπτυξη τάξεων και μαθητών. “Το πρόβλημα δεν είναι η μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών, αλλά ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στη μόρφωση των παιδιών και στην ποιότητα της διδασκαλίας” υπογράμμισε. Επιπλέον, έκρινε ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς είναι απαραίτητη, καθώς ο υποβιβασμός της παιδείας είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. “Πρέπει όλοι να εμπλακούν. Δεν είναι μόνο πρόβλημα των εκπαιδευτικών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας”, κατέληξε.