Η πρόταση για κινητοποιήσεις και η επιστράτευση των εκπαιδευτικών

"Αντιδρούμε στις χιλιάδες απολύσεις"

Συνέντευξη του γενικού γραμματέα της ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων, Παναγιώτη Παπαμιχαήλ. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΛΜΕ, αύριο αποφασίζει η ΟΛΜΕ. Δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για κινητοποιήσεις
   
   
   
   
   
   

Στην πιο δύσκολη, ίσως και ιστορική στιγμή, βρίσκεται ο τομέας της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση αφού πρώτα ισοπέδωσε τα πάντα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της τροϊκανικής πολιτικής, υγεία, κοινωνική πολιτική, μισθούς, συντάξεις, τώρα βάλθηκε να εξορθολογίσει και την παιδεία.

Έτσι, σχεδόν ανήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων, προωθεί μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στις ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει άλλους σε εσωτερική μετανάστευση, ενώ θα καταργήσει ή και συγχωνεύσει σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, η εκπαιδευτική κοινότητα και συγκεκριμένα η ΟΛΜΕ έριξε στο τραπέζι ως πρόταση και μόνο ως πρόταση, αφού δεν έχει παρθεί ακόμη οριστική απόφαση, να περάσει σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Και μόνο στο άκουσμα αυτής της πρότασης μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ ξεκίνησαν το προπαγανδιστικό τους παιχνίδι ενάντια στους εκπαιδευτικούς, επιθυμώντας να πετύχουν δύο πράγματα. Πρώτον, να παρουσιάσουν τους καθηγητές ως “τεμπέληδες”, οι οποίοι αντιδρούν στις 2 επιπλέον ώρες εργασίας που προωθεί μεταξύ άλλων η κυβέρνηση και δεύτερον, να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους γονείς και με τους μαθητές.

Εκτός όμως από αυτό το γεγονός, υπάρχει και ένα δεύτερο. Το ότι η κυβέρνηση και μόνο στην πιθανότητα να γίνουν κινητοποιήσεις, κινήθηκε τόσο γρήγορα - όταν για άλλες υποθέσεις περνούν μέρες, μήνες, ακόμη και χρόνια και σε χρόνο “ντετέ”, ετοίμασε τα φύλλα της επιστράτευσης και μάλιστα ονομαστικά.

Όμως ποια είναι τελικά η πραγματική αλήθεια; Γιατί αντιδρούν οι καθηγητές; Έχουν αποφασίσει για κινητοποιήσεις; Όλες τις απαντήσεις τις δίνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων, Παναγιώτης Παπαμιχαήλ.

“Και φυσικά δεν αντιδρούμε για τις δύο επιπλέον ώρες εργασίας”

- Η κυβέρνηση προωθεί κάποια μέτρα για την εκπαίδευση, στα οποία είστε αντίθετοι. Μάλιστα αυτά τα μέτρα τα προωθεί λίγες ημέρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτά τα μέτρα τι αφορούν;

“Τα μέτρα αυτά αφορούν καταρχήν την αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών, κάτι που το προβλέπουν οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προβλεπόταν αυτό από το μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν έχει γίνει συγκεκριμένο. Η ΟΛΜΕ όταν είχε συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, αλλά και τον υφυπουργό, είχε αποσπάσει τη δέσμευση ότι “αυτό θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα εξετάσουμε και θα δούμε πως θα κατανέμουμε το προσωπικό και δε θα γίνει αύξηση ωραρίου”, ξαφνικά λίγο πριν τις πανελλήνιες ανακοινώνεται αύξηση ωραρίου. Αυτή είναι η ιστορία. Όμως πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ότι οι εκπαιδευτικοί το μέτρο αυτό το έχουν θεσπίσει από μόνοι τους. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και σε όλη την χώρα, διαθέτουν πολλά περισσότερα από 2 διδακτικές ώρες κάνοντας μαθήματα ταξικής αλληλεγγύης στους μαθητές μας είτε οργανωμένα από τις τοπικές ΕΛΜΕ, είτε από προσωπική πρωτοβουλία, δημιουργώντας θεατρικές, χορευτικές και μουσικές ομάδες, κάνοντας λέσχες ανάγνωσης, κρατώντας ανοικτές τις σχολικές βιβλιοθήκες, λειτουργώντας κινηματογραφικές λέσχες σε απομακρυσμένα νησιά, βοηθώντας με τον πενιχρό μισθό τους υποσιτιζόμενους μαθητές. Βάζουμε πλάτη για να στηρίξουμε την τάξη μας, για να στηρίξουμε τη λαϊκή οικογένεια που χτυπιέται βάναυσα από την επίθεση του κεφαλαίου που διαλύει το δημόσιο σχολείο, τον πολιτισμό, τη ζωή μας. Το σημαντικό για εμάς, είναι ότι η αύξηση του ωραρίου θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων μας και ειδικά εδώ στις Κυκλάδες, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που θα απολυθούν είναι οι καθηγητές των παιδιών μας. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που έδιναν νέα πνοή στην εκπαίδευση. Οι απολύσεις θα αφορούν 10.000 εκπαιδευτικούς”.

- Χθες το πρωί κ. Παπαμιχαήλ ακούστηκε ότι τους ωρομίσθιους που θα απολυθούν, η κυβέρνηση θα τους επαναπροσλάβει και μάλιστα η πρόσληψη θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ.

“Ναι και εγώ το άκουσα, αλλά δεν είπαν με ποιους όρους θα τους ξανά πάρουν στη δουλειά. Θα τους προσλάβουν με 300 ευρώ το μήνα. Θέλω να μου πείτε ποιος θα έρθει στα νησιά με αυτό το μισθό; Κανένας δε θα έρθει. Το δεύτερο που μας αφορά και είναι κάτι που εμφάνισε η κυβέρνηση, είναι οι υποχρεωτικές μεταθέσεις. Ακόμη και αυτό δε το έχουμε δει, υπάρχει σε σχέδιο, αλλά είναι ένα έκτρωμα για εμάς, προβλέπει ότι ένας εκπαιδευτικός που δε συμπληρώνει ωράριο θα μετατίθεται σε άλλη περιοχή υποχρεωτικά μέσα στην περιφέρειά του. Εμείς θέτουμε ένα εύλογο ερώτημα: Έναν Μηλιό τον μεταθέσουν στην Κάσο που είναι στην ίδια περιφέρεια, ο οποίος θα πρέπει να αφήσει την οικογένειά του και το σπίτι του, θα μπορέσει να επιβιώσει με 800 ευρώ που είναι ο μισθός του; Αυτό θα οδηγήσει πολλούς εκπαιδευτικούς στην απογοήτευση, στην εξαθλίωση. Επίσης, λέει το υπουργείο ότι ένας εκπαιδευτικός θα πάει σε μία οργανική θέση που είναι κενή. Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, διότι με κάποιο τρόπο είναι καλυμμένες.

Οι περισσότερες από εμάς, όπως και εγώ που δεν έχουμε οργανική θέση στη Σύρο, καλύπταμε και καλύπτουμε πάγιες και διαρκής ανάγκες. Δε καταλαβαίνουμε πως θα γίνουν αυτά, όταν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις”.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων, θεωρεί ότι η κυβέρνηση σκληραίνει το παιχνίδι απέναντι στους εργαζόμενους, με στόχο να διαλύσει τα συνδικάτα. “Η κυβέρνηση θέλει να έχει τον εργαζόμενο με σκυφτό το κεφάλι απέναντι στην εξουσία, αφού πρώτα από όλα έχει διαλύσει τα συνδικάτα”.

“Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις”

-Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε ως πληροφορία ότι οι καθηγητές θα κατεβούν σε κινητοποιήσεις, ξεκίνησε μία επίθεση προς τους εκπαιδευτικούς από τα περισσότερα ΜΜΕ, προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο και ειδικότερα τους γονείς και τους μαθητές, ότι οι αντιδράτε ουσιαστικά για τις 2 ώρες επιπλέον εργασίας, παρουσιάζοντάς σας μάλιστα ως τεμπέληδες.

“Συμφωνώ απόλυτα με την ερώτηση-τοποθέτησή σας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει. Αυτό ήταν μια πρόταση-εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, στην οποία υπήρξαν και αντιδράσεις, όπως από το ΠΑΜΕ. Δεν υπάρχει καν αυτή η απόφαση. Η ΟΛΜΕ έχει ένα από τα πιο δημοκρατικά καταστατικά πανευρωπαϊκά. Η ΟΛΜΕ κάνει μία εισήγηση, η οποία κατεβαίνει στις κατά τόπους ενώσεις, όπου γίνονται γενικές συνελεύσεις. Η κατά τόπους ΕΛΜΕ καταθέτει τη δική της πρόταση και για να παρθεί απόφαση για απεργία χρειάζεται το 60%. Εμείς θα αποφασίσουμε σήμερα και πριν αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί και όχι οι συνδικαλιστές τους, η κυβέρνηση θα επιδώσει τα φύλλα πορείας. Κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα, όταν για άλλες υποθέσεις, όπως τις δικαστικές με τις γνωστές υποθέσεις, χρειάζονται μήνες ακόμη και χρόνια. Στη σημερινή μας γενική συνέλευση αποφασίζουμε για τρία πράγματα: Πρώτον, για απεργιακό αγώνα διαρκείας, σύμφωνα με την εισήγηση της ΟΛΜΕ. Δεύτερον, οι αιρετοί του κλάδου να καταγγείλουν κάθε απόπειρα εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος για υποχρεωτικές μεταθέσεις και τρίτον, καταλήψεις υπηρεσιών, καθώς και κάθε άλλη δράση στην περίπτωση που μετακινηθεί συνάδελφος μας σε εφαρμογή του Π.Δ. Αγωνιζόμαστε για μα μη γίνει καμία απόλυση εκπαιδευτικού και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών. Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12), που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς. Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13. Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την ενισχυτική διδασκαλία, την πρόσθετη διδακτική στήριξη, την ειδική αγωγή και τα τμήματα υποδοχής. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη. Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα. Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση”.

“Βιώνουμε μία Χούντα. Όποιος εκδηλώνει, όχι αντιδρά, όποιος εκδηλώνει την επιθυμία να κινητοποιηθεί, διώκεται”

-Κ. Παπαμιχαήλ, όπως αναφέρατε, η ΟΛΜΕ κατέθεσε μία εισήγηση για απεργιακή κινητοποιήσει. Άμεσα η κυβέρνηση πέρασε σε επιστράτευση των εκπαιδευτικών και μάλιστα όπως αναφέρουν έχουν έτοιμα και τα φύλλα πορείας. Αυτό αν δε κάνω λάθος, αυτό πρώτη φορά συμβαίνει στην περίοδο της δημοκρατίας, στο χώρο της εκπαίδευσης.

“Για εμένα βιώνουμε μία Χούντα. Όποιος εκδηλώνει, όχι αντιδρά, όποιος εκδηλώνει την επιθυμία να κινητοποιηθεί, διώκεται. Το χαρτί της επιστράτευσης είναι ντροπή για κάθε εργαζόμενο που προσπαθεί να διεκδικήσει το δίκιο του και ειδικά στο χώρο το δικό μας, που ούτε απόφαση δεν έχει παρθεί. Θέλω να πω ότι το χαρτί της επιστράτευσης είναι “δίκοπο μαχαίρι” για την κυβέρνηση, διότι ξαφνικά μπορούν να ανοίξουν κοινωνικές εκρήξεις που θα είναι απρόβλεπτες”.

Διαβάστε ακόμα