Μαζική η χθεσινή γενική συνέλευση των καθηγητών στη Σύρο

Είπαν "ναι"

Με 80 υπέρ, όχι-λευκά 25, οι εκπαιδευτικοί τάχθηκαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων -Μέχρι αργά χθες αναμενόταν και τα αποτελέσματα των αντίστοιχων γενικών συνέλευσεων των νησιών

Με 80 υπέρ, οι καθηγητές της Σύρου ψήφισαν ναι στην απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής γενικής συνέλευσης των εκπαιδευτικών στη Σύρο, η οποία ήταν από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, μαζί με τις αποφάσεις των αντίστοιχων οργάνων του νομού, οι οποίες μέχρι αργά το χθες βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστές, θα αποσταλούν στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, όπου είναι και το αρμόδιο για να αποφασίσει.

Στέλνουν τα φύλλα επιστράτευσης

Πάντως όλα βρίσκονται στον αέρα, αφού με τη δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) της 11ης Μαΐου και μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση προχωρεί στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών χωρίς να αναμένει τις αποφάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ, εντείνοντας την κλιμάκωση της κόντρας με τους εργαζομένους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην εκτύπωση των φύλλων πορείας και ήδη ξεκίνησαν να αποστέλλονται στους καθηγητές από χθες το πρωί.
Οι καθηγητές τώρα από την πλευρά τους συντονίζουν τη δράση τους και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης επιστράτευσής τους, με κατάθεση αίτησης αναστολής και ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Χθες οι καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΛΜΕ, ενώ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκανε την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

“Όχι” του Συμβουλίου της Επικρατείας
Απέρριψε το ΣτΕ το αίτημα της ΟΛΜΕ για προσωρινή αναστολή της απόφασης της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, με πράξη του αντιπροέδρου του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας χθες το απόγευμα στο “ΣΚΑΪ 100,3” δήλωσε ότι «εξαντλήσαμε τα περιθώρια διαλόγου που υπήρχαν, αλλά όταν στην τελευταία συνάντηση συνδικαλιστής είπε στον υπουργό Παιδείας θα το κάνουμε (την απεργία) τώρα γιατί έχουμε τη συνδικαλιστική δύναμη του πυρός», εξηγώντας ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε «τι περιθώρια διαλόγου υπάρχουν όταν τα αιτήματα είναι να καταργηθούν νόμοι που ψηφίστηκαν, κυρίως, την τελευταία τριετία», εξηγώντας ότι στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο αποφασίστηκε η υλοποίηση των αποφάσεων που είχε ήδη ληφθεί.
Υπογράμμισε ότι τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις ήδη βρίσκονται σε δύσκολη ψυχολογία και επεσήμανε ότι 100.000 οικογένειες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και σε ομηρία με ομήρους τα ίδια τα παιδιά. Σημείωσε ότι η επιστράτευση γίνεται ως μέτρο προστασίας της κοινωνίας γιατί υπάρχει απειλή προς το δημόσιο συμφέρον και τόνισε ότι η επιστράτευση γίνεται βάσει νόμου του 2007 και όχι βάσει κάποιου «χουντικού» νόμου, όπως αναφέρουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άλλο μήκος κύματος η ΑΔΕΔΥ

Σε άλλο μήκος κύματος εκπέμπει η ΑΔΕΔΥ, η οποία στην κυριολεξία “άδειασε” την ΟΛΜΕ, αποφασίζοντας για 24ωρη απεργία σήμερα και όχι στις 17 Μαίου, όπως είχε ζητήσει το δευτεροβάθμιο όργανο των εκπαιδευτικών.

Ανοιχτό γράμμα της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές

Ανοικτή επιστολή προς τους μαθητές για τους λόγους που οδήγησαν τους καθηγητές στην απόφαση της απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές, έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ.
Στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζεται πως η απεργία μέσα στις εξετάσεις δεν είναι μία εύκολη επιλογή, «αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση», ενώ για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνεται ότι την περίοδο αυτή για τις κινητοποιήσεις δεν την διάλεξαν οι εκπαιδευτικοί, αλλά η κυβέρνηση που προώθησε τα επίμαχα μέτρα.

Συλλαλητήριο σήμερα στην πλατεία Μιαούλη από το Συντονιστικό Σωματείο

Το Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες καταγγέλλει την επίταξη-επιστράτευση των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση των Μνημονίων.

Το Συντονιστικό τάσσεται κατά των απολύσεων των καθηγητών, ενώ σήμερα στις 6 και μισή το απόγευμα, διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Μιαούλη.

“Είναι η τρίτη επίταξη-επιστράτευση ήδη, μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2013, μετά από αυτές των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας και των ναυτεργατών. Και αυτό τα λέει όλα: Έχουμε μια κυβέρνηση που, εν είδει χούντας, “αποφασίζει και διατάσσει”, εκδίδει “φύλλα πορείας”, κάνει “κουρελόχαρτα” Σύνταγμα και Νόμους για να καταπνίξει, ακόμη και πριν καν αποφασιστεί απεργία, τις αντιδράσεις των εργαζομένων που αντιστέκονται στις πολιτικές της εξαθλίωσης του λαού και της υποβάθμισης της Παιδείας και της Υγείας, που αντιστέκονται στην εξαφάνιση της Κοινωνικής Ασφάλισης ή στο ξεπούλημα - και μάλιστα για “πενταροδεκάρες”- του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών ή υπηρεσιών. Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της-ΜΜΕ, πανελλαδικά ή τοπικά, δηλώνουν ότι νοιάζονται για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και ότι δεν πρέπει να τεθούν σε ομηρία οι μαθητές, ο μόχθο τους και τα όνειρα τους. Αλήθεια, πόσος λαϊκισμός χωρά σε τέτοιου είδους δηλώσεις;”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το Συντονιστικό τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, καλώντας ταυτόχρονα τους γονείς, τους μαθητές, όλους τους εργαζόμενους, σε μία μεγάλη κινητοποίηση για ια ένα σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, με υψηλής ποιότητας μόρφωση για όλα τα παιδιά, με παιδαγωγική αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Διαβάστε ακόμα