Κανονικά ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξτάσεις

Υποχώρησε η ΟΛΜΕ

Κανονικά διεξάγονται από σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις στα Λύκεια όλης της χώρας, έπειτα από την απόφαση της ΟΛΜΕ, να μη πραγματοποιήσει την 24ωρη απεργία της.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Τετάρτης δόθηκε τέλος στο θέμα των κινητοποιήσεων των καθηγητών κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να υπαναχωρήσει και να εισηγηθεί την αναστολή της απεργίας, οι μαθητές μεταβαίνουν κανονικά στα εξεταστικά κέντρα.

Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ η υπερψήφιση της εισήγησης της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις εξετάσεις θεωρούνταν δεδομένη, η πλειοψηφία του Δ.Σ της Ομοσπονδίας κατέβασε αιφνιδίως νέα πρόταση για αναστολή της απεργίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι κοινωνικοί όροι για να «σπάσει» το μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Η ΟΛΜΕ μετά από μία “μαραθώνια” σύσκεψη και παρ' όλο που η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ είχαν ταχθεί υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης, (78 ΝΑΙ, 4 ΟΧΙ και 3 λευκά σύμφωνα με πληροφορίες), αποφάσισε να θέσει θέμα μη πραγματοποίησης της απεργίας και ζήτησε από τους προέδρους των ΕΛΜΕ να ψηφίσουν κάτι άλλο, δηλαδή αν δεδομένων των συνθηκών με την επιστράτευση, υπάρχουν οι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία.

Ακολούθησε ένταση στη συνεδρίαση της ολομέλειας, με πολλούς προέδρους να κατηγορούν την ηγεσία της ΟΛΜΕ ότι «πουλάει» τη βάση των καθηγητών που ψήφισε μαζικά υπέρ των κινητοποιήσεων.

Τελικά, μετά τις αντιδράσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ, το Δ.Σ της ομοσπονδίας απέσυρε την πρόταση και τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο πλαίσια: Το πρώτο αφορούσε υπερψήφιση της πρότασης για απεργία, αλλά αποδοχή της επιστράτευσης και συμμετοχή των καθηγητών στις Πανελλαδικές, πρόταση που πήρε 78 ναι, 4 όχι και 3 λευκά.

Το δεύτερο πλαίσιο προέβλεπε απεργία στις εξετάσεις και απειθαρχία στο μέτρο της επίταξης των εκπαιδευτικών. Η συγκεκριμένη πρόταση έλαβε 18 ναι, 9 όχι και 57 λευκά.

Οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις.

Με την έκθεση ξεκινούν οι εξετάσεις

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, δηλαδή με την έκθεσης.

Τη ερχόμενη Δευτέρα, οι τελειόφοιτοι θα κληθούν να απαντήσουν στη Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, αλλά και στην Ιστορία.

Διαβάστε ακόμα