20 εκπαιδευτικοί στο νομό Κυκλάδων θα απολυθούν από την κατάργηση ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια

Στο "πόδι" η εκπαιδευτική κοινότητα

Αναταραχή, προβληματισμός, αλλά και έντονη κινητικότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα, έχει δημιουργήσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να καταργήσει τις 46 από τις 110 ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών.

Το πλήγμα είναι άμεσο σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε μαθητές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο χώρο των Κυκλάδων, 20 εκπαιδευτικοί θα βρεθούν εκτός εργασίας.

Ήδη προχθές στη Σύρο, στο χώρο των Γυμνασίων, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των καθηγητών, ενώ χθες το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, ενώ σήμερα στις 11 και μισή θα πραγματοποιήσουν εκ νέου νέα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλευρό των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Δασκάλων Σύρου-Τήνου-Μυκόνου.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας της Σύρου, συναντήθηκαν χθες με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Διονύση Μεσσάρη, όπου του έθεσαν το μεγάλο πρόβλημα που έρχεται να πλήξει για άλλη μια φορά την παιδεία. Ο κ. Μεσσάρης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο υπουργείο Παιδείας, τα όσα καταγράφηκαν από τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Τελευταίος ο μαθητής, στο δρόμο της ανεργίας οι εκπαιδευτικοί

Το υπουργείο Παιδείας χωρίς καμιά ουσιαστική τεκμηρίωση, χωρίς το παραμικρό ίχνος σχεδιασμού, αλλά μόνο προς χάρη των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από την Τρόϊκα, καταργεί εν μία νυκτί, ειδικότητες που λειτουργούν επιτυχώς στα ελληνικά Τεχνικά Λύκεια εδώ και δεκαετίες.

Από το Σεπτέμβριο του 2013, οι απόφοιτοι Γυμνασίου και μαθητές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος δε θα μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε ειδικότητες των τομέων Υγείας - Πρόνοιας, Γραφικών Τεχνών, Αισθητικής, Κομμωτικής, Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, και Αργυροχρυσοχοΐας. Ο λόγος για τις ειδικότητες που ενδιέφεραν και απορροφούσαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές πανελλαδικά.

“Χρειάζεται κοινή συστράτευση”

Στο χώρο των γυμνασίων, στην περιοχή του Ξηροκάμπου, πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα, η συνέλευση καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα τη διαθεσιμότητα στο χώρο της παιδείας.
Εκτός των καθηγητών, παραβρέθηκαν μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, μέλη δημοσιοϋπαλληλικών Σωματείων, καθώς και πολίτες.
Το λόγο έλαβαν αρχικά καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι τόνισαν ότι πολλές τάξεις του ΕΠΑΛ δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν του χρόνου σε συμφέρον των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, προτείνοντας την πραγματοποίηση δυναμικότερων κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι στηλιτεύτηκε το γεγονός ότι τη στιγμή που υποβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο, ο υπουργός Παιδείας παραβρέθηκε σε εκδήλωση ιδιωτικού ΙΕΚ.
Τονίστηκε επίσης, πως σε αρχικό επίπεδο ο συνδικαλιστικός φορέας των εκπαιδευτικών πρέπει να έρθει σε συντονισμό με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, μιας και απο το χώρο της αυτοδιοίκησης γίνονται οι περισσότερες απολύσεις και σε ένα δεύτερο στάδιο με το σύνολο των εργαζομένων, αφού κυβερνητική πολιτική πλήττει το σχεδον σύνολο των πολιτών της χώρας.
Εκφράστηκαν αγωνίες για το μέλλον της παιδείας και των δημοσίων αγαθών, λόγω της συνεχούς υποβάθμισής τους και υπογραμμίστηκε πως μονο με δυναμικες μαζικες κινητοποιήσεις μπορεί να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.

  • “Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει”
  • Η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων με έγγραφό της καυτηριάζει την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει 12.500 εργαζόμενους του δημοσίου τομέα σε διαθεσιμότητα, μεταξύ των οποίων οι 2.500 προέρχονται από την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας.

    “Η Κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά, με το σχέδιο νόμου που καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη Τρίτη 16 Ιουλίου, ναρκοθετεί τα θεμέλια του κοινωνικού οικοδομήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Καταργεί από τη μία στιγμή στην άλλη, 3 τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης και 52 ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως Γραφιστική, Νοσηλευτική, Βρεφονηπιοκομία, Κομμωτική κ.α. Καταργεί την ιταλική και ισπανική γλώσσα από τα Γυμνάσια. Αφήνει έκθετους πάνω από 20.000 μαθητές που φοιτούν ήδη στα ΕΠΑΛ.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο, τίθενται σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες σχολικοί φύλακες και δημοτικοί υπάλληλοι. Το δημόσιο σχολείο, εδώ και δεκαετίες, με τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται, απαξιώνεται, με αποτέλεσμα τη σταθερή και διαρκή μείωση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών. Η δημόσια δωρεάν παιδεία οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση, μαζί με την υγεία (ΕΣΥ - ΕΟΠΠΥ), τους Δήμους. Όλες οι απολύσεις, τα κλεισίματα και οι συγχωνεύσεις αφορούν αποκλειστικά κοινωνικά δικαιώματα και υπηρεσίες που παραδίνονται στην κερδοσκοπία των ιδιωτών ή απλά καταργούνται”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    “Μας αφορά όλους”

    Ο γραμματέας της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Παναγιώτης Παπαμιχαήλ, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ότι η νέα αυτή απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των ειδικοτήτων και την απόλυση των εκπαιδευτικών, εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ισοπέδωσης της παιδείας. “Είναι πλέον αντιληπτό ότι πρόθεση των κυβερνούντων είναι να παραδώσουν την παιδεία στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κατάργηση των ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ, είναι ένα πολύ καλό δωράκι στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και η πράξη του υπουργού Παιδείας, ο οποίος παραβρέθηκε σε εκδήλωση ιδιωτικού ΙΕΚ”.

    Ο κ. Παπαμιχαήλ επισημαίνει ότι επιβάλλεται να ξεφύγουμε από το μοτίβο που κυριαρχεί “εγώ έχω ακόμη τη δουλειά μου, οπότε δε με νοιάζει που απολύεται ο διπλανός μου”, “διότι η πράξη έχει αποδείξει ότι όλοι κάποια στιγμή θα βρεθούμε στη θέση των εργαζομένων που βγαίνουν σε αργία. Χθες ήταν η ΕΡΤ, τώρα απολύονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι σχολικοί φύλακες, θα βγει σε διαθεσιμότητα προσωπικό από τα νοσοκομεία, συνεχίζονται οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πολιτική μας αφορά όλους και όλοι μαζί θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε”.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Γιώργου Καλημερίδη.

    Διαβάστε ακόμα