Γνωμοδότηση της ΔΕΠ υπέρ της παραχώρησης των τριών αιθουσών του ΚΕΚ στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα

Με το ένα πόδι εκτός...οι ενήλικες

- Σε πελάγη ευτυχίας “πλέουν” διεύθυνση και εκπαιδευτικό προσωπικό- Την αντίθεσή της εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων- Αναμένεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- Ανέφικτη κρίνεται η μεταστέγαση του Κέντρου μέχρι τον Αύγουστο του 2014

“Δικαίωση” για την εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα χαρακτηρίζει ο διευθυντής του, Απόστολος Χατζηπαρασκευαΐδης την κατά πλειοψηφία απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας να γνωμοδοτήσει προς το δημοτικό συμβούλιο υπέρ της απόδοσης των αιθουσών, όπου στεγάζεται το ΚΕΚ, στην εν λόγω σχολική μονάδα.

Σημειώνεται ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΠ, με τη λήξη του σχολικού έτους, τέθηκε υπό εξέταση το αίτημα του Οργανισμού Παιδείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για παραχώρηση χώρων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης από 03/11/2012 έως και 31/12/2014, προς χρήση του ΚΕΚ, για τις δραστηριότητες των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Σε σχετικό έγγραφό του, ο ΟΠΑΚ επισήμανε ως βασική προϋπόθεση ότι “από τη χρήση των χώρων δεν θα παρακωλύεται η λειτουργία του σχολείου και ο ίδιος υποχρεούται στην αποκατάσταση φθορών ή ζημιών που πιθανόν να προξενηθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επιτακτική η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών

Παρών στη συνεδρίαση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα, κ. Χατζηπαρασκευαΐδης ο οποίος αναφέρθηκε στα πιεστικά προβλήματα στέγασης της μονάδας, τα οποία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων με γνώμονα την αναβάθμιση των υποδομών του σχολείου και της μαθησιακής διαδικασίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι “η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου δεν θα επιτρέψει οι μαθητές της να καταστούν θύματα της -αμφισβητούμενης νομιμότητας- συνύπαρξης στον ίδιο χώρο δομών εκπαίδευσης ενηλίκων –ανηλίκων, καθώς και όμηροι εξωπαιδαγωγικών σκοπιμοτήτων.

Τα μέλη της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τους το σύνολο των τοποθετήσεων, αποφάσισαν να γνωμοδοτήσουν υπέρ της παραχώρησης των τριών αιθουσών του ΚΕΚ στο Δημοτικό Σχολείο. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αίθουσες θα αξιοποιηθούν για τη μεταστέγαση της αίθουσας πληροφορικής, τη λειτουργία αίθουσας διδασκαλίας Θρησκευτικών προς χρήση των μαθητών του Καθολικού Δόγματος και τέλος, τη λειτουργία βιβλιοθήκης – εργαστηρίου πληροφορικής.

Επιπροσθέτως, η ΔΕΠ γνωμοδότησε υπέρ της ανάληψης των δαπανών του Σχολικού Συγκροτήματος, από τη Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

“Αναμένουμε να μας παραδοθούν τα κλειδιά από τον Σεπτέμβρη”

Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί αφετηρία για την οποιαδήποτε μελλοντική μετακίνηση μαθητών του διδακτηρίου Μάννα προς τις εγκαταστάσεις της Βάρης.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Χατζηπαρασκευαΐδης υποστήριξε ότι η απόφαση της ΔΕΠ δικαιώνει όχι μόνο το ίδιο το σχολείο, αλλά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, εκτιμώντας πως οι αίθουσες αυτές θα αποτελέσουν μία παρακαταθήκη για τους μαθητές. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες μεταστέγασης του ΚΕΚ σε άλλο κτήριο, ο ίδιος σημειώνει ότι “η απόφαση είναι δεσμευτική”, προσθέτοντας ότι “εμείς αναμένουμε την παράδοση των χώρων από τον Σεπτέμβρη, έτσι ώστε να τους μορφοποιήσουμε για να είναι έτοιμοι να αξιοποιηθούν από τα παιδιά”.

“Αν δεν εκτελεστούν οι συμβάσεις του ΚΕΚ, θα υπάρξουν κυρώσεις”

Από την άλλη, τη βεβαιότητα που αποπνέουν οι θέσεις του Διευθυντή, έρχονται να κλονίσουν οι δηλώσεις τόσο του προέδρου της Επιτροπής Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας Δημήτρη Ρούσσου, όσο και του υπαλλήλου του ΟΠΑΚ Γιάννη Αλεξανδρή, οι οποίοι κάνουν λόγο για δυσκολία μεταστέγασης του ΚΕΚ νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2014.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ρούσσος, η υπογραφή συμβάσεων για την υλοποίηση ενός κύκλου προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 19/8 και να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του επόμενου έτους, καθιστά αδύνατη μία ενδεχόμενη μετακόμιση του Κέντρου. “Αν οι συμβάσεις αυτές δεν εκτελεστούν, θα πρέπει να αποζημιωθούν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, διευκρινίζει ότι η διαδικασία εξεύρεσης ενός νέου κτηρίου για τη λειτουργία του ΚΕΚ δεν είναι διόλου εύκολη, καθώς αυτό οφείλει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες πιστοποιήσεις. Καθιστά δε γνωστό ότι, τα κτήρια του δήμου είναι χαρακτηρισμένα ως καταστήματα, αποθήκες ή γραφεία και η χρήση τους καθορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν τους. “Προς το παρόν, δε διαθέτουμε τέτοιο χώρο, εκτός από τους μεγάλους χώρους που υπάρχουν στο κάτω μέρος του δημαρχείου, στο επίπεδο πλατείας” δηλώνει, τονίζοντας ότι “”δε δύναται να εκτελεστεί η απόφαση της ΔΕΠ, καθώς η μη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΚΕΚ θα επιφέρει κυρώσεις”.

Να δοθεί παράταση μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων”

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των συμβάσεων ανέρχεται στις 240.000 ευρώ. “Όλα αυτά τα προγράμματα είναι συγχρηματοδοτούμενα” εξηγεί ο κ. Αλεξανδρής, επισημαίνοντας πως “από τη στιγμή που δεν εκπληρώσεις μια συμβατική υποχρέωση, αυτό συνεπάγεται τη μη λήψη της αντίστοιχης δόσης του προγράμματος”. Προσθέτει, μάλιστα, πως η λήψη μιας απόφασης και η άρση της πιστοποίησης του ΚΕΚ δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, καταρχήν με την τοπική κοινωνία και κατά δεύτερον, οικονομικής φύσεως. “Δηλαδή, ποιος είναι αυτός ο οποίος θα πληρώσει τα σπασμένα”; υπογραμμίζει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η καλύτερη λύση είναι “να δοθεί μία παράταση μέχρι τον Αύγουστο του 2014, όπου ολοκληρώνεται ο κύκλος των προγραμμάτων, προκειμένου να έχει βρεθεί από το δήμο ο κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του Κέντρου, που θα φέρει την πιστοποίηση του Ε.Ο.Ε.Π.Π.”. Εξηγεί ακόμα, ότι το νέο κτήριο θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο και να υπάρχει προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

Όσον αφορά στη συνύπαρξη του ΚΕΚ με το Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα, ο κ. Αλεξανδρής σημειώνει ότι από το 2000 το πνεύμα του Κέντρου είναι καθαρά συναινετικό. “Ποτέ δεν αρνηθήκαμε κάποια παραχώρηση” δηλώνει, υποστηρίζοντας ότι “το ΚΕΚ δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα τροχοπέδη στη λειτουργία του δημοτικού σχολείου”.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων: “Ακατάλληλες οι αίθουσες για τα παιδιά μας”

Σε σχετική επιστολή που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, επισημαίνεται ότι: “οι δύο αίθουσες που βρίσκονται στο ισόγειο του ΚΕΚ είναι ακατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν από το σχολείο για τα παιδιά τόσο από άποψη τετραγωνικών όσο και από άποψη φυσικού φωτισμού και κλιματισμού. Οι αίθουσες αυτές είναι πιστοποιημένες για επιμόρφωση μικρών τμημάτων ενηλίκων και δεν πληρούν τις προδιαγραφές με κατώτατο όριο των 1,5 τ.μ. ανά μαθητή”.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι θεωρούνται ακατάλληλες ακόμα και για Χημείο, βιβλιοθήκη και αίθουσα πληροφορικής, καθώς δεν θα μπορεί να χωρέσει ένα μεγάλο τμήμα των 25 μαθητών. Εκφράζοντας το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να βρεθούν κονδύλια για τη δημιουργία χημείου και βιβλιοθήκης, ο Σύλλογος εκτιμά ότι “δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά”, προσθέτοντας ότι το χειρότερο σενάριο είναι “το Υπουργείο να δώσει εντολή να μεταφερθούν οι τάξεις από το Μάννα στις αίθουσες του ΚΕΚ στη Βάρη και τα παιδιά να περνούν τα ωραιότερα χρόνια τους σε αίθουσες ακατάλληλες, στριμωγμένα σε τμήματα 28 και 30 μαθητών ,αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα χωρισμού τμήματος , λόγω έλλειψης 7ης αίθουσας”.

Καταλήγοντας, κρίνει ως την ιδανικότερη λύση για τα παιδιά, την κατασκευή της επέκτασης του Δημοτικού σχολείου της Βάρης και του καινούριου Νηπιαγωγείου, στο οικόπεδο που συνορεύει με τη σημερινή σχολική μονάδα.

Ολόκληρη η επιστολή του Συλλόγου, δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Ετικέτες: