Συνεχίζεται η διαμάχη για τις τρεις αίθουσες του διδακτηρίου της Βάρης

“Φωτιές” άναψε το διαχωριστικό πλέγμα

Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα και ΚΕΚ διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους

Εκτός ορίων έχει ξεφύγει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το θέμα της συστέγασης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης - Μάννα και του ΚΕΚ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο μετά και την εμπλοκή των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών έχει εξελιχθεί σε “σήριαλ”, που προσπαθεί διακαώς να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας στις πλάτες των μαθητών.

Την κατάσταση πυροδότησε η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ανανεώσει την παραχώρηση αιθουσών του διδακτηρίου Βάρης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το οποίο στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, δεν έχει αλλάξει στέγη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι αίθουσες αυτές είναι πιστοποιημένες από τον ΕΟΠΕΠΠ που πέρα από τα κτήρια των φορέων, πιστοποιεί επίσης το ανθρώπινο δυναμικό και τα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Η κίνηση αυτή που ουσιαστικά ακύρωσε την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας υπέρ των στεγαστικών αιτημάτων του σχολείου, βρήκε -όπως ήταν φυσικό- αντίθετο το Σύλλογο Διδασκόντων του.

Έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Διδασκόντων

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη μη παραχώρηση των εν λόγω αιθουσών στο σχολείο, προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές στεγαστικές ανάγκες του διδακτηρίου Βάρης (μη λειτουργία εργαστηρίου πληροφορικής, μη λειτουργία κλειστού γυμναστηρίου, παρακολούθηση μαθήματος θρησκευτικών σε ακατάλληλη αίθουσα κ.α) και να αναβαθμιστεί η μαθησιακή διαδικασία.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει λίγο τα πνεύματα και να μετριαστεί η δυσφορία την οποία εισπράττει τους τελευταίους μήνες ο ΟΠΑΚ πήρε την πρωτοβουλία να τοποθετήσει με άδεια της Πολεοδομίας Σύρου, πλέγμα ύψους ενός μέτρου στο προαύλιο του Διδακτηρίου Βάρης, για το διαχωρισμό του χώρου των μαθητών από αυτόν των εκπαιδευόμενων στο ΚΕΚ.

“Αυθαίρετη η τοποθέτηση του πλέγματος”

Η ενέργεια αυτή, που χαρακτηρίστηκε από τη διεύθυνση του σχολείου “αυθαίρετη” άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου”, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν σκηνές απείρου κάλλους μπροστά σε μαθητές τόσο του δημοτικού σχολείου, όσο και του νηπιαγωγείου της περιοχής, με την παρέμβαση μάλιστα της αστυνομίας και την ενημέρωση της εισαγγελικής αρχής.

Από την πλευρά του, το σχολείο κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ιδιαίτερα αυστηρών κανονισμών ασφαλείας που διέπουν τη λειτουργία δημοσίων σχολείων, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του σχολείου (ώρες 7.55 – 16:15).

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η παραμονή του πλέγματος θα συμβάλει στη μείωση των οριζομένων από το νόμο τετραγωνικών μέτρων προαυλίου χώρου ανά μαθητή, στη μη πρόσβαση μαθητών στην έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, καθώς και στην πιθανή απειλή ασφάλειας μαθητών από ενηλίκους.

Γ. Αλεξανδρής: “Ο χώρος αυτός ήταν ακατάλληλος”

Ωστόσο, ο κ. Γιάννης Αλεξανδρής, στέλεχος του ΟΠΑΚ και υπεύθυνος του ΚΕΚ δηλώνει ότι “η περίφραξη δε στερεί ζωτικούς χώρους για τους μαθητές”, προσθέτοντας ότι “ουσιαστικά τα προφυλάσσει από έναν χώρο, ο οποίος στο παρελθόν έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως ακατάλληλος”. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι “στη μέση του χώρου υπάρχει ένα ντουβάρι, που σε κάποια σημεία φτάνει σε ύψος το 1,5 μ. Πάνω σε αυτό, βρίσκεται μία κυλινδρική μπάρα και εκεί ακροβατούν τα παιδιά”. Επιπλέον εξηγεί ότι “παλαιότερα είχε συμβεί και ατύχημα στο συγκεκριμένο χώρο”, με τον οποίο ο επιβλέπων εκπαιδευτικός την ώρα του διαλείμματος δεν έχει οπτική επαφή.

“Το κομμάτι που έχουμε περιφράξει μας ανήκει”

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής υπογραμμίζει ότι ο ΟΠΑΚ έχει λάβει μέτρα ώστε τα διαλείμματα των ενηλίκων να μη συμπίπτουν με αυτά των μαθητών. “Οπότε, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχουν επαφή μεταξύ τους. Σεβόμαστε τα παιδιά και προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε την ασφάλειά τους”, αναφέρει.

“Τέτοιες ενέργειες δεν αρμόζουν σε έναν εκπαιδευτικό”

Ο ίδιος εκφράζει τη λύπη του για το επεισόδιο που διαδραματίστηκε κοντά στο περιβάλλον του σχολείου, σημειώνοντας ότι “τέτοιες ενέργειες δεν αρμόζουν σε κάποιον εκπαιδευτικό”. “Όσοι ήταν στο χώρο της πλατείας έμειναν άφωνοι και τα παιδιά είχαν σοκαριστεί”, υπογραμμίζει, εκτιμώντας ότι “δεν θα πρέπει να γίνουν ξανά μάρτυρες ανάλογων περιστατικών”.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει ότι “η περίφραξη αυξάνει την ασφάλεια των παιδιών, καθώς ο χώρος αυτός ήταν πραγματικά επικίνδυνος”. Σημειώνει δε ότι “δεν τίθεται κάποια παρανομία, ούτε μείωση του προαύλιου χώρου των μαθητών, αφού πρόκειται για ένα χώρο, που κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη κλειστεί”.

Χρ. Καφτηράνης: “Να μη λειτουργεί το ΚΕΚ το πρωί”

Υπέρ της διεύθυνσης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα τάσσεται ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης, ο οποίος επισημαίνει ότι “θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα, ούτως ώστε να μην έρχονται σε καμία απολύτως επαφή οι καταρτιζόμενοι του ΚΕΚ, με τους μαθητές στο σχολείο”. Ο ίδιος κρίνει ως ιδανικότερη λύση τη μη λειτουργία των τμημάτων του Κέντρου κατά τις πρωινές ώρες, όπου λειτουργεί η σχολική μονάδα. “Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους οι δύο πλευρές είτε για να παραδίδονται τα μαθήματα των ενηλίκων σε κάποια άλλη αίθουσα, είτε για να βρεθεί μια άλλη κοινή οδός”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο επισημαίνει ότι “εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να λειτουργήσουν τα ΚΕΚ, αλλά θα πρέπει να γίνει σε ώρες που να μην εμποδίζουν την λειτουργία του σχολείου”.

Προς υλοποίηση οδεύει το έργο επέκτασης του σχολείου

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που οι “μνηστήρες” των πολυσυζητημένων αιθουσών κονταροχτυπιούνται για τα “μάτια τους” μόνο, εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια του έργου που αφορά στην επέκταση του δημοτικού σχολείου Βάρης – Μάννα και την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στον ίδιο χώρο.

Τις διαδικασίες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ είχε ξεκινήσει προ Καλλικράτη, ο πρώην δήμος Ποσειδωνίας. “Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα δείχνουν την επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το έργο” υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, εκτιμώντας ότι η επέκταση του χώρου θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος.

“Αυτή τη στιγμή, το σχολείο είναι μοιρασμένο σε δύο κτήρια, ενώ το νηπιαγωγείο στεγάζεται σε χώρο νοικιασμένο, ο οποίος δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές. Όλα αυτά θα λυθούν με την υλοποίηση του έργου” αναφέρει χαρακτηριστικά. Τέλος, καθιστά γνωστό ότι είναι προ των πυλών η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, πράγμα που σημαίνει ότι σε δύο χρόνια από τώρα το ΚΕΚ, θα κληθεί έτσι κι αλλιώς να βρει καινούρια στέγη.

Ετικέτες: 

Σχόλια

Σύλλογος Στήριξ... Παρ, 18 Οκτ. 2013 - 0:34

Από όσα διαβάζω εδώ και αλλού, κατανοώ πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στέγασης/αιθουσών του σχολείου και θεωρώ δίκαιο το αίτημα άμεσης διευθέτησης του απ τους αρμόδιους φορείς. Αν κρίνω δε απ το συγκεκριμένο άρθρο, φαίνεται πως το πρόβλημα αυτό δεν είναι καθόλου πρόσφατο. ΑΛΛΑ, τυγχάνει να συμμετέχω (ως επιμορφούμενη) στα ολιγοήμερα σεμινάρια για ανέργους του ΚΕΚ και οφείλω να επισημάνω πως φράσεις (σε προηγούμενες αναρτήσεις στο ιστολόγιο του Σχολείου) τύπου "σε αίθουσες εντός του προαυλίου του σχολείου όπου προαυλίζονται ταυτόχρονα δεκάδες ανήλικοι μαθητές" δεν ισχύουν και απέχουν πολύ απ την πραγματικότητα. Τρείς μέρες τώρα που παρακολουθώ το σεμινάριο γνωρίζω με βεβαιότητα, πως δεν έχει έρθει κανείς ενήλικας σε επαφή με τους μαθητές, δεν τα έχουμε δει καν τα παιδιά, ούτε από μακριά, ούτε αυτό καθ' αυτό το σχολείο και φυσικά δεν συμβαίνει κανένας "συναυλισμός μαθητών και ενηλίκων". Οι περισσότεροι επιμορφούμενοι είμαστε γονείς και οι ίδιοι, δεν θα θέταμε λοιπόν ποτέ σε κίνδυνο τα παιδιά (δικά μας ή άλλων γονιών) και μάλιστα προσέχουμε ιδιαίτερα ώστε να μην συμπίπτουν χρονικά τα διαλλείματα του σεμιναρίου με τις ώρες των διαλλειμάτων του σχολείου. Δεν σκοπεύω με το σχόλιο μου να πάρω το μέρος ΚΑΝΕΝΟΣ (και εξάλλου δεν γνωρίζω την προϊστορία περί ιδιοκτησίας, χρήσης ή παραχώρησης των αιθουσών), υπάρχει γι αυτά νομοθεσία και κανονισμοί που οφείλουν να γίνονται σεβαστοί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά νιώθω πως με υπερβολές και ψευδείς εντυπώσεις δεν κερδίζεται κανένας αγώνας, όσο δίκαιος και αν είναι. Και νιώθω το λιγότερο προσβεβλημένη, ως άνθρωπος, ως γονέας και ως ενεργός πολίτης, όταν διαβάζω πως η παρουσία μου σε παρακείμενο χώρο επισείει προφανείς κινδύνους "που δημιουργούνται, σε σχέση με την ασφάλεια των μαθητών"! (Γιατί γράφτηκε κι αυτό επίσης στο ιστολόγιο του Σχολείου) Εύχομαι ειλικρινά να δοθεί σύντομα λύση από τους αρμόδιους, προς όφελος των παιδιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου τους. Μέχρι τότε όμως διαβεβαιώνω πως όλοι οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό (σε λίγες δηλαδή μέρες), είμαστε ενήμεροι και σεβόμαστε απόλυτα τους σχολικούς κανονισμούς και προστατεύουμε συνειδητά τα παιδιά , ακόμα κι από την -εκ του μακρόθεν - φυσική μας παρουσία. Τα παιδιά (όλα τα παιδιά) μπορεί στις δύσκολες μέρες μας να κινδυνεύουν από την κρατική αναλγησία και την έλλειψη υποδομών/χώρων/δασκάλων/υλικοτεχνικής υποστήριξης κ.α., ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν κινδυνεύουν από εμάς! Η παρουσία δε περιπολικού και αστυνομικών (είτε με πολιτικά όπως σήμερα, είτε ένστολων όπως χτες) είναι αδικαιολόγητη (αν όχι υπερβολική) και προκαλεί σύγχυση στα μικρά παιδιά του παρακείμενου νηπιαγωγείου, αλλά και σκεπτικισμό σε μας τους μεγαλύτερους... Με εκτίμηση, Ειρήνη Συμεωνίδου.