Μετά το ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΣ, το υπουργείο Παιδείας καταργεί ειδικότητες και στα γυμνάσια

Νέο πλήγμα

Εν κρυπτώ το νέο το ωρολόγιο πρόγραμα για τη νέα σχολική χρονιά. Καταργείται η ειδικότητα της Τεχνολογίας -Δύο εκπαιδευτικοί από τη Σύρο μένουν εκτός. Άγνωστό μέχρι στιγμής ο αριθμός από όλες τις Κυκλάδες

Μεγαλώνει ο φάκελος της ανεργίας στον εκπαιδευτικό τομέα, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει πραγματικά ρεσιτάλ καταργήσεων ειδικοτήτων.

Μετά τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ, το υπουργείο καταργεί και ειδικότητες στα γυμνάσια.

Με ένα χαρτί το οποίο διανεμήθηκε εν κρυπτό στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγινε γνωστό ότι καταργείται το μάθημα της Τεχνολογίας, ενώ εκτός μένει από την β' και γ' τάξη και το μάθημα της μουσικής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από το Σεπτέμβριο και άλλοι καθηγητές να βρεθούν εκτός εκπαίδευσης. Μέχρι και σήμερα και λόγω του ότι το υπουργείο κινήθηκε εν κρυπτώ, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των καθηγητών στα γυμνάσια των Κυκλάδων που θα χάσουν την οργανική τους θέση. Από έναν πρώτο υπολογισμό, δύο εκπαιδευτικοί από τα γυμνάσια της Σύρου θα βρεθούν εκτός, από την κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας.

Στο στόχαστρο και τα γυμνάσια

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζοντας τον προσφιλή του τρόπο, την περασμένη Πέμπτη με ένα εσωτερικό έγγραφο που έφτασε σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, το οποίο και θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σε αυτό και ως δια μαγείας απουσίαζε το μάθημα της Τεχνολογίας ως αυτόνομο μάθημα, το οποίο παρακολουθούσαν οι μαθητές της α' και β' τάξης γυμνασίου.

Η κατάργηση της συγκεκριμένης ειδικότητας, σημαίνει αυτόματα ότι 1.318 εκπαιδευτικοί που δίδασκαν το μάθημα της Τεχνολογίας χάνουν τις οργανικές τους θέσεις

Τη θέση του συγκεκριμένου μαθήματος ένα μαθησιακό πεδίο με τον τίτλο “Βιωματικές δράσεις – Συνθετικές – Δημιουργικές – Project”.

Η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών καταγγέλλει τις προθέσεις αυτές του υπουργείου Παιδείας και απαιτεί τη συνέχιση της αυτόνομης διδασκαλίας του μαθήματος της Τεχνολογίας, ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές περιλαμβάνει το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι το υπουργείο καταργεί και χωρίς μάλιστα καμία τεκμηρίωση, το μοναδικό τεχνολογικό μάθημα που είχε απομείνει στη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση. “Το μάθημα της Τεχνολογίας είναι ένα πρωτοποριακό μάθημα, που με διάφορες ονομασίες διδάσκεται εδώ και δεκαετίες σε όλα τα προηγμένα κράτη με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων στους μαθητές. Η κατάργησή του αποτελεί οπισθοδρόμηση για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ενώ θα οδηγήσει 1318 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων που δίδασκαν το μάθημα στην απώλεια της οργανικής τους θέσης με ότι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό τους μέλλον”, σημειώνει η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών.

Χωρίς οργανική θέση, δύο εκπαιδευτικοί από τη Σύρο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Αυγουστού Κλείσαρη και πάλι το υπουργείο Παιδείας έπιασε κυριολεκτικά στον “ύπνο του Σαββατοκύριακου” τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μαθαίνουν τις εξελίξεις μέσα από το διαδίκτυο.

“Με ένα χαρτί “no paper”, που έστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγινε γνωστή η κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας. Και άλλοι συνάδελφοι θα χάσουν την οργανική τους θέση, κάτι που ξέρουμε όλοι ότι σημαίνει απόλυση. Τα προβλήματα τα έχουμε μπροστά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν γνωρίζουν πόσοι εκπαιδευτικοί θα χάσουν την οργανική τους θέση, ο κ. Κλείσαρης επισήμανε ότι σίγουρα 2 εκπαιδευτικοί από τη Σύρο αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας, τονίζοντας παράλληλα ότι σίγουρα υπάρχουν και άλλοι εκπαιδευτικοί στις Κυκλάδες που συγκαταλέγονται στην ίδια μοίρα. “Στη Σύρο έχουμε τρία γυμνάσια. Στα δύο από τα τρία γυμνάσια υπάρχει το συγκεκριμένο μάθημα, άρα δύο εκπαιδευτικοί στο νησί χάνουν την θέση τους. Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα νησιά, όπου υπάρχει “μεγάλο” γυμνάσιο. Άρα ο αριθμός των συναδέλφων είναι μεγάλος”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν και στοιχεία επίσημα.

Χάνεται και το μάθημα της μουσικής

Από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, χάνεται και το μάθημα της μουσικής, τουλάχιστον για τις δύο από τις τρεις τάξης του γυμνασίου.

Συγκεκριμένα υπάρχει ως μάθημα μόνο για την πρώτη γυμνασίου, με την Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να κάνει λόγο για υιοθέτηση πρακτικών που και αδόκιμες επιστημονικά είναι αλλά και η επιστημονική κοινότητα τις έχει απορρίψει. “Το μάθημα της Μουσικής θεωρείται από την παγκόσμια πρακτική, ως αναπόσπαστο στοιχείο της σύγχρονης εκπαιδευτικής κουλτούρας στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση, πόσο μάλλον όταν ιστορικά συνδέεται στην πατρίδα μας με εκπαιδευτική παράδοση αιώνων αλλά και εξαιρετικά σύγχρονη παραγωγή και διάθεση εκπαιδευτικών εγχειριδίων που ανανεώθηκαν πρόσφατα”.

“Νέα αυθαιρεσία του υπουργείου”
Για νέα αυθαιρεσία του υπουργείου Παιδείας, κάνει λόγο και ο Θέμης Κοτσιφάκης, Πρόεδρος ΟΛΜΕ.

Ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρει ότι το υπουργείο Παιδείας, χρησιμοποιεί το ωρολόγιο πρόγραμμα σαν εργαλείο για την κατάργηση οργανικών θέσεων και την παραγωγή «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών, που στη συνέχεια θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

“Βασικά σημεία μιας τέτοιας λογικής, που μπορούν να αναφερθούν παραδειγματικά μεταξύ άλλων, είναι η κατάργηση της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο, η υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας, η κατάργηση του τομέα Πληροφορικής και η εισαγωγή της μαθητείας στο πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου. Τέλος, στην ενίσχυση του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του Λυκείου θα συμβάλουν τόσο η πρόβλεψη για την επιλογή θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων από κεντρική «τράπεζα» όσο και ο υπολογισμός των βαθμών όλων των τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.