Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ευκολότερη απορρόφηση των σπουδαστών της ναυτικής εκπαίδευσης σε πλοία

Ανοίγουν οι θαλάσσιοι δρόμοι

Σειρά πρωτοβουλιών με την οποία δίνεται στους σπουδαστές της ναυτικής εκπαίδευσης η δυνατότητα διευκόλυνσης της ναυτολόγησής τους σε υποχρεωτικά εκπαιδευτικά ταξίδια προωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη απορρόφησή τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές δρομολογούνται μετά τη συνάντηση του Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά, καθώς και θεσμικούς εκπροσώπους των δύο φορέων.

Μεγάλο ποσοστό δοκίμων μένει αδρανοποιημένο

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε ανησυχητικό το σημαντικό ποσοστό των δοκίμων αξιωματικών, πλοιάρχων και μηχανικών, το οποίο παραμένει αδρανοποιημένο, λόγω της μη συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας. Όπως τόνισε “έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατάματα, το οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους”. Παράλληλα, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ακυρώσουν την προκατάληψη ότι πλοιοκτήτες και εκπρόσωποι ναυτεργασίας δεν είναι συνεργάσιμοι, εκτιμώντας πως αυτά τα ταμπού πρέπει να σπάσουν.

Επιπλέον, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων που θα διευκολύνουν τη ναυτολόγηση και τη μεγαλύτερη απορρόφηση των σπουδαστών σε πλοία για τα εκπαιδευτικά ταξίδια τους, που είναι υποχρεωτικά για την εγγραφή τους στο τελευταίο εξάμηνο της σχολής. Ως εκ τούτου, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες, οι οποίες έτυχαν θερμής αποδοχής από τους παρευρισκόμενους.

Σύμφωνα με αυτές, αίρονται τα αντικίνητρα που ίσχυαν μέχρι τώρα και αφορούσαν στη διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση των σπουδαστών, που εκτελούσαν το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό ταξίδι τους, με πλοίο που έφερε σημασία εκτός της ελληνικής.

Επιπροσθέτως, διευκρινίστηκε ότι καταργείται εξίσου η διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ των σπουδαστών που εκτελούσαν το πρώτο ταξίδι τους και εκείνων που εκτελούσαν το δεύτερο. Αναφορικά με το χρόνο εκτέλεσης των δύο ταξιδιών, μεταξύ των εξαμήνων θεωρητικής εκπαίδευσης, αποφασίστηκε ο επανακαθορισμός τους, λαμβάνοντας υπόψη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ).

Δε χάνουν τη χρονιά τους οι σπουδαστές που δε ναυτολογήθηκαν

Τέλος, για τη διευκόλυνση των σπουδαστών, προωθείται με κανονιστική πράξη η εγγραφή στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο εκείνον που στο τρέχον έτος δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά ταξίδια, ή δε συμπλήρωσαν την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία. Η ρύθμιση αυτή λύνει το πρόβλημα που σημειωνόταν κατά το παρελθόν, όταν μεγάλος αριθμός σπουδαστών που έμεναν εκτός πλοίου, έχανε ουσιαστικά τη χρονιά του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να λογίζεται στο εξής, ως προαγωγικός ο χρόνος υπηρεσίας των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού που υπηρετούν στα πλοία με σημαία εκτός της Ελληνικής.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα ανωτέρω είναι τα πλοία να είναι ελληνικής πλοιοκτησίας και διαχείρισης και η διαχειρίστρια εταιρεία να ανταποκρίνεται στο “φόρο χωρητικότητας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου εξέφρασε τη χαρά του, δηλώνοντας ότι με τις εν λόγω ρυθμίσεις “ικανοποιείται ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα όχι μόνο των ναυτικών, αλλά και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας γενικότερα”. Πρόσθεσε δε, ότι “με καλή πρόθεση και γόνιμο διάλογο πάντα βρίσκονται αποτελεσματικές λύσεις σε κάθε πρόβλημα”.

Διοικητής ΑΕΝ Σύρου: “Ικανοποιητική η απορρόφηση των σπουδαστών μας”

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απορρόφησης των δοκίμων σε πλοία, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Σύρο, Νικόλαος Πολέμης υπογράμμισε στην “Κοινή Γνώμη” ότι από τα 49 παιδιά που φοιτούν φέτος στο β' εξάμηνο, μόνο δύο εξ' αυτών δεν κατάφεραν να ναυτολογηθούν κατά την περσινή χρονιά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια οι σπουδαστές, που δεν συμπλήρωσαν τον ελάχιστο χρόνο που προβλέπεται για την κατοχύρωση του εκπαιδευτικού ταξιδιού τους, στερούνταν το δικαίωμα συνέχισης των σπουδών τους, φέτος μπορούν, βάσει της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, να εγγραφούν ξανά. “Τους δίνεται έτσι μια πίστωση χρόνου, ώστε να μπορέσουν ενδεχομένως να βρουν μια εταιρία με την οποία θα συνεργαστούν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του εκτιμά πως η δυσκολία απορρόφησης των σπουδαστών, οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό τους. Ταυτόχρονα τονίζει πως η Σχολή δεν μπορεί να γνωρίζει τι ζητάει η κάθε εταιρία. “Τα παιδιά είναι είναι υποχρεωμένα μετά το τέλος του α' εξαμήνου τους να βρουν πλοίο και εταιρία με την οποία θα συνεργαστούν για να κατοχυρώσουν τον ελεύθερο χρόνο του εκπαιδευτικού ταξιδιού. Από κει και μετά δε γνωρίζουμε τι μεσολαβεί. Την επόμενη χρονιά βλέπουμε ποια παιδιά πέτυχαν να βρουν καράβια και να ταξιδέψουν και αντίστοιχα τους επιτρέπουμε την εγγραφή τους στο προσεχές εξάμηνο”, εξηγεί.

“Άριστη ποιότητα σπουδών και μεγάλη προθυμία των παιδιών”

Προσθέτει παράλληλα ότι τα τελευταία δύο χρόνια η απορρόφηση των σπουδαστών διατηρείται στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα. “ Αυτό δείχνει την ποιότητα των σπουδών και την προθυμία των παιδιών. Όταν οι εταιρίες βλέπουν ότι τα παιδιά περνούν τα μαθήματά τους και είναι επιμελή, αυτό είναι ένα κριτήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια μελλοντική συνεργασία τους. Άρα σημαίνει ότι και η ποιότητα των σπουδών της Σύρου είναι σαφώς κάτι περισσότερο από ικανοποιητική”, σημειώνει.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι τα ταξίδια αυτά πέρα από υποχρεωτικό κομμάτι της συνολικής φοίτησης των σπουδαστών για την επιτυχή αποφοίτησή τους, αποτελούν και ένα σημαντικό εφόδιο, χάρη στο οποίο αποκτούν εμπειρία και στενότερη επαφή με το επάγγελμα που επέλεξαν να ακολουθήσουν.

Ετικέτες: