Ευρωπαϊκή διάκριση για το δημοτικό σχολείο της Άνω Σύρου

Ευρώπη... ο χρόνος κυλά

  • Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Μετά την επιλογή του στα 10 καλύτερα projects του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, το σχολείο της Άνω Σύρου θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, στοχεύοντας να περάσει ανάμεσα στις 2 καλύτερες θέσεις της Ευρώπης, στην ηλικιακή κατηγορία των 4 έως 11 ετών.

Για μια ακόμη φορά, το σχολείο της Άνω Σύρου συμμετείχε, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος, με το έργο “Europe... Times goes by”, που πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2012-2013 και είναι υποψήφιο για τα ευρωπαϊκά βραβεία του 2014.

Το eTwinning είναι μια Ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Ευρωπαϊκές Χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος e-learning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Erasmous+, το οποίο είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, από το 2014.

Μέσω του eTwinning, περισσότεροι από 230.000 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 110.000 σχολικά ιδρύματα από 32 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι θεματικές ενότητες καθώς και οι συνεργασίες των Χωρών διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά.

Διάκριση ανάμεσα στα 134 πιο αξιολογα έργα σχολείων της Ευρώπης

Το έργο “Europe... Times goes by” κάνει μια γενική αναφορά στις αλλαγές τις Ευρώπης, στο πέρασμα των χρόνων, όπως αυτές προσεγγίζονται από τα παιδιά. Αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, στον τρόπο που γιορτάζουν, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κ.α., τις συνήθειες, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας του δημοτικού σχολείου της Άνω Σύρου με σχολεία της Ισπανίας και της Πολωνίας, αφού πραγματοποιούνται από κοινού εργασίες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με στόχο τα συγκριτικά αποτελέσματα. Το project στηρίχθηκε αποκλειστικά σε δραστηριότητες των παιδιών, με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων που προσφέρει το διαδίκτυο (Web2.0) και αναρτώντας τις εργασίες τους, στη ειδική πλατφόρμα του TwinSpace, δημιούργησαν ταινίες, παρουσιάσεις, βίντεο, δημοσιεύσεις πληροφοριών για τους εκπαιδευόμενους, το σχολείο και τον τόπο τους, διεξαγωγή ερευνών κ.α.

Οι μαθητές μαθαίνουν για τις πολιτιστικές διαφορές και τις ομοιότητες των συνεργαζόμενων σχολείων με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι δεξιότητες των μαθητών στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ), τις ξένες γλώσσες, την Ιστορία, τις τέχνες, τη μουσική. Στο έργο εμπλέκεται ενεργά και το οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή στο παρελθόν. Οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές ηλικίας 11 ετών, αλλά ενεργό μέρος πήραν και οι υπόλοιποι μαθητές του δημοτικού σχολείου.

Π. Προβελέγγιος: “Θα είναι δύσκολη η πρόκριση”

Όπως δήλωσε στην Κοινή Γνώμη ο κ. Πέτρος Προβελέγγιος, διευθυντής του δημοτικού σχολείου Άνω Σύρου, το έργο του σχολείου αρχικά επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλα έργα της Ελλάδας, σε εθνικό επίπεδο, παίρνοντας έτσι την εθνική ετικέτα ποιότητας, στη συνέχεια προκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνοντας και την ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 10 καλύτερες υποψηφιότητες για τον διαγωνισμό των βραβείων eTwinning, από τις οποίες θα αναδειχθούν οι 2 κορυφαίες.

Η επιτροπή των κριτών, αποτελείται από 10 άτομα διαφορετικών εθνοτήτων, ενώ το επίπεδο των έργων που συμμετείχαν είναι αρκετά υψηλό. “Θα είναι δύσκολη η πρόκριση”, αναφέρει χαρακτηριστικά κ. Προβελέγγιος, αφού όλα τα έργα των συμμετεχόντων χωρών είναι εξίσου σημαντικά και ενδιαφέροντα, κάνοντας έτσι την επιλογή της επιτροπής ακόμη δυσκολότερη.

Αναμονή λοιπόν ως το Μάρτιο του 2014, που θα γίνει η ανακοίνωση των τελικών νικητών, οι οποίοι θα προσκληθούν για να συμμετάσχουν στην τελετή απονομής των βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2014.

Ετικέτες: