3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο

“Φύση-κα και παίζουμε”

Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ ΠΕ Κυκλάδων, με τίτλο “Φύση-κα και παίζουμε” διοργανώνει στην Ερμούπολη από 5 έως 9 Μαίου η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και με τη στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Πρόκειται για μια εβδομάδα πλούσιων δραστηριοτήτων με περιβαλλοντική έμφαση, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του νησιού.

Εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το οποίο έστησε και επιμελήθηκε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, Χρυσάννα Διαμαντή, θα πραγματοποιηθούν τις πρωινές ώρες εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης από ειδικούς εισηγητές – εμψυχωτές, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες.

 

Το κάθε σχολείο ή τάξη των Δημοτικών Σχολείων καθώς και τα Νηπιαγωγεία της Σύρου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δημιουργίες τους -στο πλαίσιο της υλοποίησης σχολικών δραστηριοτήτων- σε πόστερ, εικαστικά έργα, φωτογραφίες, βίντεο, παρουσίαση ιστοσελίδων, κατασκευές, παιχνίδια και μαθητικά έντυπα. Η έκθεση έργων των μαθητών θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη.

Περιβαλλοντικές δραστηριότητες

Μέσα από τα σχολικά προγράμματα που θα προβληθούν στην Έκθεση και τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες που θα γίνουν ενισχύεται η συνεργασία των σχολείων και της κοινότητας με το Δήμο, σε σχέση με τα περιβαλλοντικά προγράμματα που ήδη υλοποιεί: ανακύκλωση, κομποστοποίηση, εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντή, “ο σχεδιασμός της εβδομάδας αυτής έχει ως στόχο να συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Σύρου και η τοπική κοινωνία σε μια γιορτή, ώστε να υπάρξει μεγάλη ευαισθητοποίηση σε θέματα ενέργειας και διάχυση των πληροφοριών περί μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και προστασίας του περιβάλλοντος”.

Θεατρικά δρώμενα για τα παιδιά των νηπιαγωγείων

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα Νηπιαγωγεία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μία από τις παρακάτω δραστηριότητες: “Τρικυμία στον πυθμένα” - δρώμενο από θέατρο κούκλας “Κουκλουβάχατα” με την Εύη Αρέστη, “Το κρυμμένο νερό” - παραμύθι από τη “Λαλού” - Οργάνωση δρώμενων πολιτισμού” με τη Γεωργία Ματσούκα και “Τα πνεύματα του δάσους” από τον “Πολυχώρο Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου”, με υπεύθυνη την εικαστικό Ελπίδα Γαδ.

“Πράσινη” εκδήλωση-συναυλία στην πλατεία Μιαούλη

Η δραστηριότητα που απευθύνεται στα Δημοτικά Σχολεία, είναι μια διαδικασία διαδραστικής ευαισθητοποίησης των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα και η δημιουργία μιας μουσικοκινητικής παράστασης από όλα τα σχολεία μαζί, με τίτλο: “Η συναυλία του Δάσους”.

Ξυλοπόδαροι, πουλιά και δέντρα, διαδραστικά μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια, μαθήματα κρουστών και αυτοσχέδιων πνευστών οργάνων, body percussion, εικαστικά και πολύ μουσική, χορός, κίνηση και διασκέδαση, συνθέτουν τα στοιχεία της πιο δυναμικής, καταπράσινης εκδήλωσης - συναυλίας που έγινε ποτέ!”

Τον παιδαγωγικό σχεδιασμό ανέλαβε το καλλιτεχνικό εργαστήριο “ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ”, μέσα από το οποίο ανοίγουν διάπλατοι δρόμοι επικοινωνίας με τους “άλλους” και προωθούνται σχέσεις ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης. Παιδιά και ενήλικες έχουν το δικό τους χώρο για να εκφραστούν, απελευθερώνοντας την πρωταρχική αυτή ανάγκη με ασφάλεια.

“Η γη εκπέμπει SOS”

Σχετικά με την παραπάνω περιβαλλοντική δραστηριότητα, που κυρίως στηρίζει οικονομικά ο Δήμος, αναφέρεται σχετικά:

“Ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα,στις 5 Ιουνίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην Τεχνόπολις στο Γκάζι, ξεκίνησε η “πορεία” της πιο “πράσινης” καμπάνιας για την προστασία της Γης. Από τότε και για έναν ολόκληρο χρόνο, “Η Συναυλία του δάσους” ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο... από πλατεία σε πλατεία.. από τόπο σε τόπο, ώστε να διαδώσει το μήνυμά της παντού: Η γη εκπέμπει SOS! Άνθρωποι ξυπνήστε! Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν λύσεις!”.

Φέτος, η παιδαγωγική ομάδα του Ευπαλίνου ταξιδεύει και στη Σύρο. Πρόκειται για μία δραστηριότητα, χωρισμένη σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος αφορά στα σχολεία: η συμμετοχή του κάθε σχολείου στη “Συναυλία του δάσους” θα διαρκεί 90 λεπτά. Οι μαθητές μέσα από μια παιδαγωγική διαδρομή θα μεταμορφώνονται σε δέντρα που στέλνουν το τραγούδι τους - μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Οι διοργανωτές καλούν τα παιδιά να έρθουν να το ζωγραφίσουν, να το χορέψουν, να το τραγουδήσουν, να ενώσουν τις φωνές τους με τα δέντρα και να στείλουν όσο πιο μακριά μπορούν το πιο δυνατό, το πιο πολύχρωμο, το πιο δυναμικό μήνυμα στους μεγάλους Κατά τη διάρκεια της δράσης, μια εικαστική ομαδική δημιουργία θα γιγαντώνεται, δημιουργώντας το πρώτο και μεγαλύτερο εικαστικό Δάσος, που σκοπός του θα είναι να συλλέξει όσο μεγαλώνει, τόσο και περισσότερα χρήματα, για την ενίσχυση περιβαλλοντικών σκοπών.

Το δεύτερο μέρος, αφορά στην τοπική κοινωνία: η πόλη γιορτάζει, οι γονείς με τα παιδιά τους - δέντρα είναι προσκαλεσμένοι στην πλατεία Μιαούλη, την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, να στηρίξουν την εκδήλωση “Η Μεγάλη Συναυλία του Δάσους” στις 19:00. Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά...μια “αγκαλιά”

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, προσκαλούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να συμμετέχουν με ένα παιδαγωγικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο.

 

Όπως υπογραμμίζει η κ. Διαμαντή “είναι καλεσμένα όλα τα παιδιά, που έχουν συμμετέχει με τα σχολεία τους στα πρωινά εργαστήρια, να έρθουν μαζί με το κοστούμι τους και τα όργανά τους, για να συμμετέχουν σε μια διαδικασία διαδραστικής ευαισθητοποίησης όλων σε περιβαλλοντικά θέματα και στη δημιουργία μιας μουσικοκινητικής παράστασης από όλα τα σχολεία μαζί, με τίτλο: “η μεγάλη συναυλία του δάσους”.

Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Σχολείων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Τμήματος Σχολικών Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις που αφορούν στην αγωγή υγείας, την περιβαλλοντική εκπαίδευσης και τον πολιτισμό.

Ετικέτες: