Συμμετοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4Europe

"Σύρος, μια ανοιχτή αγκαλιά στην Ευρώπη"

  • Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2015 - 11:01

 Στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4Europe, το οποίο διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου ανέλαβαν μια σειρά από δράσεις.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωσαν πολλές πληροφορίες από επίσημη διαδικτυακή πηγή για τα δικαιώματά τους ως παιδιά-πολίτες της Ευρώπης, για την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη κατάσταση της Ευρώπης, καθώς και για τις σημαίες-σύμβολα των ευρωπαϊκών κρατών.

Στη συνέχεια, δημιούργησαν το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», όπου με δικές τους ζωγραφιές αποτύπωσαν τα δικαιώματα του παιδιού στα ελληνικά και στα γαλλικά. Έπαιξαν διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι με τις σημαίες των ευρωπαϊκών κρατών, τις οποίες στην πορεία ζωγράφισαν και ονόμασαν στις δυο γλώσσες. Κατόπιν, πήραν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό σενάριο υποδοχής παιδιών από τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο περιελάμβανε –εκτός των άλλων– τη δημιουργία μακέτας με 3 σημαίες:της ευρωπαϊκής, της ελληνικής και της γαλλικής(ως γλώσσες επικοινωνίας). Τέλος, επικοινώνησαν διαδικτυακά με άλλο σχολείο, το οποίο κάνει το ίδιο πρόγραμμα στον Έβρο και αντάλλαξαν μηνύματα για την Ευρώπη.

Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες οι μαθητές ανέπτυξαν τις γνωστικές τους δεξιότητες αλλά κυρίως τις κοινωνικές. Έμαθαν να συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό, να δημιουργούν κατασκευές με διάφορα υλικά, να διασκεδάζουν κατά τη μαθησιακή διαδικασία και να ικανοποιούνται από το τελικό αποτέλεσμα. Το βίντεό μας βρίσκεται στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο:http://youtu.be/IqAwOe9Zi9M

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το διευθυντή μας κ. Δημήτρη Τσαρτσάλη και τους συναδέλφους κα Σοφία Γράβαρη και κ. Γιάννη Τσιόκανο,οι οποίοι μας υποστήριξαν σε όλα τα στάδια της ευρωπαϊκής μας προσπάθειας. Επίσης, σημαντική ήταν και η συμβολή του Πρεσβευτή Δράσης κ. Νεκτάριου Φαρασόπουλου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μου για την πολύτιμη εμπειρία που ζήσαμε μαζί και την υπέροχη προσπάθειά τους για το τελικό αποτέλεσμα. Είμαι πολύ υπερήφανη για τους αυριανούς ευρωπαίους πολίτες της Σύρου!!