Τα παιδιά γιόρτασαν την «ημέρα» τους στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Δικαίωμα στη γνώση και τον πολιτισμό

Δύο ημέρες αφιερωμένες στην πηγή της ζωής, το φως και την ελπίδα που καθρεφτίζεται σε κάθε παιδικό χαμόγελο, αποτέλεσαν την καλύτερη αφορμή για να εκφράσει το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου την εμπιστοσύνη και την πίστη του στο μέλλον αυτού του τόπου.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού στις 11 Δεκεμβρίου, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου άνοιξε την «αγκαλιά» του στα Δημοτικά Σχολεία του νησιού με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με την παιδαγωγό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Χαρά Κατσαρή.

Σε μία προσπάθεια προσέγγισης της σχολικής κοινότητας μέσω μιας ευρύτερης κοινωνικής δράσης, πέρα από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών και καλλιτεχνικών μαθημάτων, το Λύκειο Ελληνίδων προσκάλεσε τους μαθητές της Δ’ Τάξης σε μια ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την κ. Κατσαρή σχετικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1989. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και δικαιώματα συμμετοχής. Μεταξύ άλλων, το κάθε σχολείο είχε τη δυνατότητα να φτιάξει τη δική του χάρτα δικαιωμάτων.

«Μας ενδιαφέρει να φέρουμε τα παιδιά κοντά στο Λύκειο Ελληνίδων, να τα ευαισθητοποιήσουμε πάνω στο θέμα και να τα κάνουμε πολλαπλασιαστές» δήλωσε η κ. Κατσαρή, κρίνοντας πως, τα παιδιά, έχοντας γνώση των δικαιωμάτων τους, θα μπορούσαν να αναλάβουν και μια μικρή στοιχειώδη δράση. «Ξέρουμε ότι οι ευκαιρίες είναι πάρα πολλές για να μπορέσουν τα ίδια τα παιδιά να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους μέσα στο χώρο όπου κινούνται, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην παιδική χαρά», κατέληξε.

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου κ. Χριστίνα Λιγοψυχάκη ευχαρίστησε τόσο την κ. Κατσαρή για τη συμμετοχή της, καθώς και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Βασίλη Καραγιάννη, και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστο Καφτηράνη για τη θερμή ανταπόκρισή τους στην πρόταση του διοικητικού συμβουλίου.