Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης βλέπουν το σχολείο τους «αλλιώς»

Κυριακές στο 3ο

Τον αυστηρό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού ιδρύματος με το πρωινό ξύπνημα, τη διδακτική διαδικασία και το υποχρεωτικό διάβασμα ετοιμάζεται να αποτινάξει από πάνω του το 3ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ερμούπολης μέσα από έναν αγαπημένο «θεσμό» που επιστρέφει για να υπενθυμίσει στους μαθητές ότι, το σχολείο είναι το «σπίτι» τους.

Σε συνέχεια της προσπάθειάς του να εδραιωθεί στην καρδιά και τη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας μέσα από μία σειρά δράσεων εξωστρέφειας και γνωριμίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόκειται να αναβιώσει τις «Κυριακές στο 3ο».

Μία Κυριακή κάθε μήνα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης θα μετατρέπεται σε χώρο δημιουργικής απασχόλησης τόσο για τους μαθητές του, όσο και για το σύνολο των παιδιών του νησιού με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως σκάκι, χορό, κατασκευές, προβολή ταινιών, αθλητισμό κ.α.

Αυτά θα διοργανώνονται κάθε φορά και από διαφορετική ομάδα γονέων, στους οποίους θα ανήκει η εκάστοτε ιδέα. Στις δράσεις θα συμμετέχουν και οι ίδιοι οι γονείς, ενώ προαιρετικά θα υπάρχει και μπουφές – ρεφενέ. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί τόσο στην ψυχαγωγία των παιδιών, όσο και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των γονέων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν καλύτερα, να ανταλλάξουν απόψεις και να περάσουν όμορφα την Κυριακή τους.

Την ευθύνη των δράσεων αναλαμβάνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με τη στήριξη και τη συνεργασία της Διεύθυνσης του Σχολείου.

Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Διευθύντρια κ. Χριστιάνα Καρτσέλου εξηγεί ότι η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας παλιότερης πρωτοβουλίας του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, που επανέρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια διακοπής. “Ο στόχος είναι ο ίδιος: ένα σχολείο ανοιχτό στην γειτονιά, ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο όπου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συναντώνται, συνεργάζονται και συνδημιουργούν. Και η ουσία, νομίζω όλης της εκπαίδευσης,  βρίσκεται σε αυτό το «συν»”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η παλιότερη δράση περιελάμβανε τέσσερις θεματικές: περιβάλλον, θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές και προβολή ταινιών οι οποίες πραγματοποιούνταν κυκλικά, κάθε Κυριακή, στο χώρο του σχολείου. Η φετινή δράση θα περιλαμβάνει προβολή παιδικών ταινιών και δημιουργική απασχόληση των παιδιών (κατασκευές, σκάκι κ.λπ), αρχικά, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν το σχολείο τους «αλλιώς», οι γονείς από την άλλη θα μπορούν να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, να αλληλεπιδράσουν. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου το σχολείο θα αποτελεί τόπο συνάντησης με την κυριολεκτική και την παιδαγωγική σημασία του.