Η «Κοινή Γνώµη» ανακάλυψε τα «Λουκουµάκια» του Β1 του 4ου Δηµοτικού Σχολείου Ερµούπολης

Συνάντηση με τους μικρούς ‘‘συναδέλφους’’

Όταν δεν πάει ο Μωάµεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάµεθ. Έτσι, στην προσπάθεια εντοπισµού των µικρών µας «συναδέλφων» στις σχολικές µονάδες της Σύρου, η «Κοινή Γνώµη» ξετρύπωσε και συνάντησε τους δηµοσιογράφους του 4ου Δηµοτικού Σχολείου Ερµούπολης.

Στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις δράσεις που πραγµατοποιούνται στο σχολείο, η εφηµερίδα ανακάλυψε τους «συντάκτες» της εφηµερίδας «Τα Λουκουµάκια του Β1».

Οι µαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν µαζί µας για το επάγγελµα της δηµοσιογραφίας, αλλά και τη διαδικασία σύνταξης και παραγωγής µιας εφηµερίδας, διαδικασία µε την οποία ασχολούνται και οι ίδιοι ως συντάκτες της δικής τους ψηφιακής εφηµερίδας.

Τόσο τα παιδιά, όσο και η δασκάλα τους κ. Κατερίνα Μάτα εξέφρασαν την επιθυµία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της «Τυποκυκλαδικής» όπου στεγάζεται και η «Κοινή Γνώµη» για να έρθουν ακόµα πιο κοντά µε τον κλάδο που τους έχει κερδίσει.

ιοργάνωση και παρουσίαση λαογραφικής έκθεσης

Μεταξύ άλλων, οι µαθητές µίλησαν για τη µέχρι τώρα εµπειρία τους ως δηµοσιογράφοι, αλλά και για τις δράσεις της τάξης τους.

Μία εξ’ αυτών ήταν και η έκθεση λαογραφίας που διοργάνωσε στο σχολείο η Β’ Τάξη. Η έκθεση περιελάµβανε αντικείµενα καθηµερινής χρήσης, µαγειρικά σκεύη, σχολικά είδη και γεωργικά εργαλεία. Κοµµάτι του Μουσείου ήταν και η προβολή µικρών βίντεο του Κινηµατογραφικού Αρχείου του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδηµίας Αθηνών.

Η έκθεση έµεινε ανοιχτή για όλους τους µαθητές και τις µαθήτριες του σχολείου, τους δασκάλους τους και τους γονείς των µαθητών µας που µας τίµησαν µε την παρουσία τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά της Β’ τάξης να έχουν µια πρώτη επαφή µε τη διαδικασία διοργάνωσης και παρουσίασης µια έκθεσης, αλλά και την ευκαιρία στα παιδιά άλλων τάξεων να γνωρίσουν τη δουλειά τους.

Εικόνες και αντικείµενα της ελληνικής παράδοσης ταξίδεψαν τους επισκέπτες της έκθεσης σε προηγούµενες δεκαετίες και λέγοντας το καθένα την ιστορία του, έκαναν τη δική τους «διαδροµή» στο Μουσείο και στη σκέψη τους, προσφέροντας πολύτιµες πληροφορίες για την εξελικτική πορεία της ζωής στο πέρασµα των χρόνων.

Τα παιδιά επεξεργάστηκαν την πολιτιστική συλλογή του Μουσείου και διερεύνησαν την αξία της, µέσα από µια βιωµατική διαδικασία που τους άφησε φεύγοντας, εκτός από πολύτιµες γνώσεις και τη χαρά της δηµιουργίας και της συµµετοχής σε µια συλλογική προσπάθεια.

Μαθητές σε ρόλο «θεατρικών κριτικών»

Το πολιτιστικό ρεπορτάζ των δηµοσιογράφων του Β1 διανθίστηκε ακόµη περισσότερο µε την κριτική των µαθητών για την παιδική θεατρική παράσταση «Η Γαλάτεια και τα µυρµήγκια» του Θεατρικού Οµίλου Σύρου «Σουρής», που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Θέατρο «Απόλλων».

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο µε το κείµενο, τα σκηνικά, τα κοστούµια και τη µουσική, όσο και
µε τα µηνύµατα της παράστασης.

Με αφορµή αυτή µας την εξόρµηση, οι µαθητές και οι µαθήτριες του Β’1,  χωρισµένοι σε τρεις µυστικές οµάδες, καθεµία µε την δική της µυστική αποστολή, έδωσαν υπέροχες οµαδικές εργασίες, ενηµερώνοντας τους «αναγνώστες» τους για τη διαδροµή που ακολούθησαν για το Θέατρο Απόλλων και για την ίδια την παράσταση και αποτυπώνοντας µε τη δική τους µατιά όλα αυτά που είδαν και αισθάνθηκαν.