Επίσκεψη των Δρομέων Σύρου στο Νηπιαγωγείο της Βάρης

Παρέλαβαν το «στάδιο» που τόσο ονειρεύονται

Συνέντευξη από τρία μέλη του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Δρομείς Σύρου» πήραν χθες το πρωί οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Βάρης.

Ο πρόεδρος Τάκης Παπουτσάς, ο Ισίδωρος Παλαμάρης και η Λουΐζα Βαρθαλίτου απάντησαν με χαρά και ενθουσιασμό στις ερωτήσεις των μικρών «δημοσιογράφων», οι οποίοι τους υποδέχτηκαν στη φιλόξενη αυλή του σχολείου τους, μαζί με τους δασκάλες τους Ζωή Αποστόλου (προϊσταμένη), Μαγδαληνή Νίτη και Φωτεινή Παρταλά.

Η επίσκεψη των Δρομέων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής του Νηπιαγωγείου Βάρης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών σε δράσεις εθελοντισμού και προσφορά.

Η πρώτη γνωριμία των μικρών μαθητών με τους Δρομείς Σύρου έγινε με αφορμή τον αγώνα δρόμου «Finikas Run», που έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο τρέξιμο και ταυτόχρονα να συνεργαστούν για τη συγκέντρωση τροφίμων που προσφέρθηκαν στο Γηροκομείο του Αγίου Ιωάννη Ταλάντων.

Έχοντας κρατήσει όμορφες αναμνήσεις από τη συμμετοχή τους στον αγώνα και αισθανόμενοι την ανάγκη να γνωρίσουν καλύτερα τους διοργανωτές του, μαθητές και εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους Δρομείς Σύρου στο σχολείο τους με στόχο να τους «ανακρίνουν» και να μάθουν περισσότερα για την αθλητική και κοινωνική δράση τους.

«Το τρέξιμο είναι φυσικό φάρμακο»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη εξήγησαν στα παιδιά ότι η παρέα των Συριανών Δρομέων έσμιξε για πρώτη φορά τον Ιανουαρίου του 2013, ενώ επίσημα αναγνωρίστηκε τρία χρόνια αργότερα. Σήμερα ο Σύλλογος διαθέτει 70 περίπου μέλη, μεταξύ των οποίων δρομείς, πεζοπόροι αλλά και αρκετοί φίλοι που υποστηρίζουν τις δράσεις τους.

Στο ερώτημα των μαθητών «γιατί τρέχει κάποιος», οι δρομείς κατέστησαν γνωστό στους μαθητές ότι στην αρχαιότητα ο άνθρωπος έτρεχε για να ξεφύγει από άσχημες καταστάσεις, δεδομένου ότι δεν είχε ούτε αυτοκίνητο, ούτε κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το τρέξιμο τόσο για άθληση όσο και για τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας τους. «Το τρέξιμο είναι ένα φυσικό φάρμακο», υπογράμμισε ο κ. Παπουτσάς, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο αποτελεί και τρόπο διαφυγής από την καθημερινότητα. «Άλλοι παίζουν ποδόσφαιρο, άλλοι μπάσκετ, κι άλλοι τένις, εμείς επιλέξαμε να τρέχουμε», σημείωσε ο κ. Παλαμάρης.

«Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, δεν κουράζεσαι ποτέ»

Με δεδομένο ότι η Σύρος δεν διαθέτει ένα κατάλληλο στάδιο για την προπόνηση των δρομέων, τα μέλη εξήγησαν στους μαθητές ότι τρέχουν καθημερινά στον δρόμο, φορώντας πάντοτε ρούχα με φωτεινά χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο και άσπρο για να γίνονται διακριτοί από τα διερχόμενα οχήματα. «Έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βαρθαλίτου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπουτσάς τόνισε ότι ο Σύλλογος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι μελλοντικοί δρομείς να έχουν ένα στάδιο που να πληροί τις προϋποθέσεις και να είναι φιλόξενο για κάθε αθλητή.

Στην ερώτηση «εάν το τρέξιμο είναι κουραστικό», οι δρομείς απάντησαν στα παιδιά πως «όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει πραγματικά, δεν κουράζεσαι πολύ».

Σημειώνεται, πως οι Δρομείς ευχαρίστησαν τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου για τη φιλοξενία, χαρίζοντάς τους ένα πράσινο μπλουζάκι με το σήμα του Συλλόγου τους, ένα αναμνηστικό μετάλλιο από το Syros Run και προσφέροντας χυμούς στα παιδιά.

Με τη σειρά του, το σχολείο χάρισε στους φιλοξενούμενους το «πολυπόθητο στάδιο» που χρόνια ονειρεύονται, μία ευφάνταστη και πολύχρωμη δημιουργία που εντυπωσίασε και εξέπληξε ευφάνταστα τους Δρομείς.

Έτοιμοι για το «Vari Run”

Ωστόσο, η συνάντηση δεν θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια για μία ακόμη συνεργασία. Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι των Δρομέων, στόχος του Συλλόγου είναι η διοργάνωση ενός νέου αγώνα δρόμου, αντίστοιχου του Finikas Run, σε κάποια άλλη περιοχή της Σύρου. Η ιδέα ενθουσίασε τους μαθητές, οι οποίοι δήλωσαν από τώρα συμμετοχή στο “Vari Run”, το οποίο εξετάζεται για το προσεχές χρονικό διάστμα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του εξάχρονου παιδιού από τη Σύρο που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Την «καλημέρα» τους είπε στους μαθητές και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρυσάννα Διαμαντή, η οποία με τη σειρά της προέτρεψε τους μαθητές να διοχετεύουν την ενέργειά τους στο τρέξιμο και σε οποιαδήποτε άλλη αθλητική ασχολία η οποία τους χαλαρώνει και τους ενδυναμώνει.