Εξερεύνηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Σύρου από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Ανοιξιάτικη εξόρμηση στην Ερμούπολη

Χρώματα, αρώματα και χορταστικές «δόσεις» από τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Σύρου ομόρφυναν την χθεσινή εξόρμηση των μαθητών του Β2’ του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο κέντρο της πόλης.

Τα παιδιά, συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους Άννα Ροσσολάτου επισκέφτηκαν το εργαστήρι σαπουνοποιίας «Φύσις», το Θέατρο Απόλλων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Γνωριμία με τα βότανα του νησιού

Πρώτος σταθμός του τμήματος ήταν το εργαστήρι παρασκευής φυσικών καλλυντικών και κηραλοιφών της Αργυρένιας Παραμάνη, η οποία με χαρά μύησε τους μαθητές στον μαγικό κόσμο των βοτάνων.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν, να μυρίσουν και να πιάσουν αποξηραμένα βότανα, όπως φασκόμηλο, μολοχολούλουδο, λεβάντα, χαμομήλι και σπαθόχορτο, αλλά και να ενημερωθούν για τη χρησιμότητά τους. Αμέσως μετά, η κ. Παραμάνη πέρασε στο κομμάτι της παρασκευής, φτιάχνοντας σαπούνια γλυκερίνης.

Αργυρένια Παραμάνη: «Η κληρονομιά παραμένει ζωντανή

Το ενδιαφέρον των μαθητών μονοπώλησε επίσης η λαογραφική γωνιά του Εργαστηρίου. Τα παιδιά γνώρισαν το λαβομάνο, το σίδερο με τα κάρβουνα, το μύλο του καφέ, είδαν το σπίτι της μέλισσας (με Συριανή κερήθρα), μία λάμπα πετρελαίου, ένα παλιό τηλέφωνο, εντυπωσιάστηκαν από ένα πορσελάνινο φλιτζανάκι του καφέ που μέσα του κρύβεται μία γκέισα, έπιασαν μαλλί από Συριανό πρόβατο και έμαθαν για την επεξεργασία του σε όλα τα στάδια μέχρι να γίνει μάλλινο κασκόλ. Επιπλέον, είδαν το πρώτο γυάλινο μπουκάλι της ΒΙΟΣΥΡ, μέσα στο οποίο έμπαινε το γάλα που άφηνε κάθε πρωί ο γαλατάς στις πόρτες των σπιτιών, γνώρισαν τον ψιχούλη (μπρούτζινο αντικείμενο για το σκούπισμα των ψίχουλων από το τραπέζι), ανακάλυψαν τον ήχο του βινυλίου και έμαθαν την λέξη πικάπ.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Παραμάνη τόνισε ότι, το εργαστήριο είναι διαμορφωμένο για την υποδοχή παιδιών που θέλουν να γνωρίσουν τα βότανα του νησιού, να ανακαλύψουν τις πραγματικές μυρωδιές τους πριν την βιομηχανική επεξεργασία τους αλλά και να πάρουν μία γεύση από τη λαογραφία της Σύρου. «Η αφή και η όσφρηση είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία. Ξυπνούν μνήμες, οι οποίες κρύβονται πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Μέσα από τις επισκέψεις αυτές, τα παιδιά γνωρίζουν και η κληρονομιά μας παραμένει ζωντανή», κατέληξε η κ. Παραμάνη.

Επισκέψεις σε Θέατρο Απόλλων, Βιβλιοθήκη και Πυροσβεστική

Στη συνέχεια, το Β2’ επισκέφτηκε το Θέατρο «Απόλλων» και την έκθεση που φιλοξενείται μόνιμα στον τρίτο όροφο. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τα κοστούμια των ηθοποιών, τα έπιπλα, τις οροφογραφίες του θεάτρου και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση σε αυτό.

Επόμενη στάση πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, όπου οι μαθητές άραξαν στο παιδικό τμήμα. Οι υπεύθυνοι της δομής ενημέρωσαν τα παιδιά ότι μπορούν να δανείζονται βιβλία, να τα παίρνουν σπίτι τους και να τα διαβάζουν, ή να τα μελετούν με την άνεσή τους στο χώρο της βιβλιοθήκης.  

Η βόλτα ολοκληρώθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Σύρου, όπου τα παιδιά μπήκαν σε οχήματα, είδαν πώς λειτουργεί η σειρήνα, φόρεσαν στολή και κράνος πυροσβέστη και έριξαν με τη μάνικα. Την τάξη υποδέχτηκε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, ενώ την ξενάγηση πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Σκόνδρας, πατέρας μαθητή του τμήματος. Τα παιδιά κεράστηκαν χυμό και έφυγαν με μπαλόνια-μάνικες αλλά και ένα βιβλιαράκι της Playmobil σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», που τους χάρισαν οι υπάλληλοι.